Коледен плейлист на Люси Дяковска13 декември 2018 текст Кристина Йорданова снимка Диляна Флорентин
Прекарвала е празниците и на 30 градуса на Малдивите, но не би повторила, защото предпочита елхи, постни сарми и питката на баба. Първата Коледа в нейните спомени е свързана с плоча на баща ѝ, в която Ave Maria на Верди е пъхната между популярните тогава песни. На нея е наречен и празничният концерт на Люси заедно със Софийска филхармония, който на 27 декември повдига веселия дух с палката на диригент Найден Тодоров и коледни шедьоври от цял свят. Ето я причината да прекъснем за малко репетициите им и да наредим подгряващ плейлист, в който Люси ни пуска музика за тихи и святи нощи, но и за моментите без ангели.


Песента, която те връща към първата ти Коледа в Германия
Stille Nacht, heilige Nacht


Беше 1995, първата ми година в Германия. Когато наближиха празниците, си казах "Ох, защо да се прибирам? Това е първата ми година тук, нека видим каква ще е Коледа". И без това бях похарчила всичките си спестявания и нямаше как да се върна. Тогава работех като разпоредител в театър, паралелно с ученето, и имахме голямо коледно тържество. Бях част от един хор, с който изпълнихме австрийската версия на Тиха Нощ, Свята Нощ, за която Верди казва, че ако не е била написана, Коледа нямаше да бъде същата.

Песента, която всеки трябва да си пусне, ако е сам или на работа по празниците
Wham – Last Christmas


Изключително банална песен, която се връща всеки път по Коледа. Изпълнението на Wham и Джордж Майкъл обаче някак те кара да се чувстваш празнично и на мен лично никога не ми омръзва.

Песента, която те кара да се чувстваш топло в студеното време
Bing Crosby – White Christmas


Тази песен е толкова лирична и развлекателна в стила на мюзикъла, че ако не разбираш текста, няма как да знаеш, че е коледна. Никога няма да разбереш, че се пее за блестящите върхове на листата и децата, които искат да чуят каляската на дядо Коледа, докато са в очакване на подаръците.

Песента от мюзикъл, която би изпяла сега на приятелите си
Cats Musical – Memory


Барбара Стрейсънд популяризира тази песен в началото на 80-те и така мюзикълът става известен в цял свят. Дори човек да не знае за какво за разказва в Котките, когато в моите концерти обявя Memory, още с първите три тона вече започват аплодисментите. Тя някак предизвиква хората, защото е за надеждата в човека. А също и за това как ние много бързо отхвърляме вехториите, отхвърляме хората на възраст и предпочитаме младото, предпочитаме новото и забравяме, че има много други, които заслужават да им бъде даден втори шанс.

Песента, която би спасила света, ако всеки един си я пусне
Whitney Huston – The Greatest Love of All

        
В момента, в който се прочете текста, става ясно: "I believe the children are our future/Teach them well and let them lead the way/Show them all the beauty they possess inside". Покажете им цялата красота, която притежават, дайте им чувство да се гордеят с това, което са, защото тази е най-голямата любов. Мисля, че това е песен, която казва абсолютно всичко и тя би спасила света, независимо в какво положение се намираме, защото наистина всичко, което идва след нас, ще остане.

Песента, която те вкарва в празнично настроение, където и да си
No Angels – Daylight


Това е песента, с която аз вкарвам всички в празнично настроение. Може би защото с нея започнаха най-големите ми успехи, особено в Германия. Когато някой ме види във влака или пък група германци ме засекат в София, винаги започват да ми я пеят, дори по средата на улицата, и виждам радостта в очите им. Това е достатъчна причина за празнично настроение.

Песента, която звучи като част от живота ти
Георги Христов – Черно и Бяло


С нея свързвам първите ми мигове, когато пусках глас като дете и изобщо голяма част от детството. Текстът всъщност е за двете крайности на музиканта, но всички постоянно ме караха да я пея, защото просто им харесваше.

Песента, която чувстваш като стар приятел
No Angels – Still in Love with You


Независимо по какъв начин ни разделят пътищата, винаги оставам влюбена в моите истински приятели. Животът ми винаги е бил далеч от всички, на път, и съм била откъсната от приятелите и семейството си. Разделяли са ни пътища и емоции, но, въпреки разстоянията, усещането един за друг никога не е изчезвало, както и любовта.

Концертът Ave Maria на Люси Дяковска и Софийска филхармония е на 27 декември от 19:00 в Зала България, 20-50лв от касите на зала България и eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098