Плейлистът на Христо и Снежана24 януари 2019 текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер
Когато през 2010 Христо чете статията Жените в съвременната електронна музика, написана от Снежана, с пръсти върху клавиатурата веднага ѝ споделя, че любовта им към техното е взаимна. Двамата са от различни градове, но постепенно магията ги напасва така добре, че днес вървят за ръце през живота, а нощем са редовни партньори зад пулта. Така ще е и във втория ден на февруари, когато Снежана за пръв път се влива в Бетон – серия техно партита, създадена от Христо а.к.а. Risto, Филип а.к.а. Phlp. и Йордан а.к.а. Linear Output. Чакаме ги вкупом в Underground Gallery, а сега подгряваме за партито с любими песни на двамата, някои от които изобщо не очаквате да са в личния им плейлист.


ПЕСЕНТА, КОЯТО TИ МИРИШЕ НА ДЕТСТВО
Христо: Queen – Radio Ga GaРодителите ми са големи меломани и в най-ранните ми спомени постоянно се слушаше музика около мен. Имахме големи системи и колони вкъщи и до ден днешен, като чуя Queen, ми става благо и хубаво. Пускаха ми нещо тяхно, когато бях тъжен или раздразнителен, защото с тяхната музика веднага се успокоявах и заспивах.

ПЕСЕНТА, ЗАРАДИ КОЯТО СЛУШАШ ТЕХНО
Снежана: C.J. Bolland – Desolate 1


През 2000 година първата ми братовчедка завършваше седми клас и бяхме отишли на гости във Варна да празнуваме. По същото време в града имаше Метрополис, а аз вече бях омагьосана от тази култура. Имаше бум на рейвъри, хора с шарени коси и дрехи, но бях много малка, когато исках да съм част от това и да ходя по тези партита. Докато бяхме при братовчедка ми, някак си придумах останалите да отидем. C.J. Bolland беше там и пусна това парче, което си беше голям хит. Тогава за пръв път се почувствах част от всички тези хора.

ПЕСЕНТА, КОЯТО НИКОЙ НЕ БИ ПРЕДПОЛОЖИЛ, ЧЕ ХАРЕСВАШ
Христо: Coldplay – ClocksColdplay ми повлияха още в тийнейджърските години, винаги са ме  докосвали със звука и простичките си рими. Споделял съм го с много малко хора обаче и това не е музика, която бих пуснал на парти. Ако е рап или нещо такова, да, но с тази група преживяването е по-лично. Другото нещо, с което ми повлияха, е емоцията – държа да има от нея в моите сетове, заедно с една лека меланхолия, която също намерих в тях още тогава.

ПЕСЕНТА ЗА ПЪТ С КОЛА С ОТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ
Снежана: Hot Chocolate – You Sexy ThingПонеже аз съм родена в Нови Пазар, но майка ми е от Видин, а баща ми – от Варна, много пътувахме до морето при баба ми и слушахме музика по пътя. Татко имаше едни касетки, които бяха пълни с Depeche Mode, Елтън Джон, Roxette, Уитни Хюстън и там някъде се бяха свряли и Hot Chocolate. Това е една тяхна много готина песен с много готин клип и въобще хубав, диско хит.

ПОСЛЕДНАТА ПЕСЕН, КОЯТО ТЕ ВПЕЧАТЛИ
Христо: Biosphere – Baby Satellite


Когато съм сам, много обичам да се гмурвам в дълбините на YouTube и така намерих този артист. Парчето е от 91-ва и за пореден път се изумих каква текстура и душа е имала електронната музика още тогава.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ НАПОМНЯ ЗА ПЪРВОТО ПРИЗЕМЯВАНЕ ЗАД ПУЛТА Снежана: Sound Pellegrino Thermal Team – Bassface


Парчето има актуален за времето си звук отпреди 5-6 години, заради хибридната си смесица между дъбстеп и британски бас. Пускала съм го в някои от първите ми сетове във Влайкова, където бяха и едни от първите ми участия изобщо. Наши близки приятели държаха мястото и беше много уютно, слушахме музика, която на нас ни харесва, и имахме една малка общност от хора, които се радваха на това.

ПЕСЕНТА, КОЯТО НЕ ОЧАКВАШЕ ДА ХАРЕСАШ
Христо: V:rgo x TRF x Krisko – Mamuli


Фен съм на хип-хопа и V:rgo ми е от любимцитe от новото поколение рапъри. Когато разбрах, че ще има дует с Криско, си казах "еее, продаде се". Знаех, че рано или късно ще направи парче с него и с притеснение си го пуснах, защото очаквах V:rgo да се намести според стила на Криско, но е станало точно обратното и се е получило доста добре.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ ЗВУЧИ КАТО ЛЮБОВ
Снежана: Всичко на Sade


Имахме албума ѝ Love Deluxe на касетка, като бях малка, и оттам се влюбих в нея. Музиката ѝ носи една голяма болка и дори в най-веселите парчета се усеща нещо минорно, някакво отчаяние, което Шаде много красиво предава. Това винаги силно ме е привличало и ме е дърпало, защото прави музиката много истинска и човешка.

ПЕСЕНТА, НА ЧИЙТО ФОН БИ ВЪРВЯЛ ЖИВОТЪТ ТИ
Христо: Underground Resistance – Transition    


Tези хора винаги ме вдъхновяват със своя идеализъм и издигането на музиката в култ. Свързвам се с това, защото изкуството е единственото нещо, което ни различава от останалите видове. Специално Transition има много хубаво послание, което казва "намери сила в музиката и направи своя преход". Тоест, в какъвто и труден момент да си, винаги можеш да се оповаваш на музиката и да направиш промяна към нещо по-добро.

ПЕСЕНТА, КОЯТО СИ ПУСКАТЕ, КОГАТО СТЕ САМИ
Снежана и Христо: Vangelis – Blade Runner Soundtrack (Remastered 2017)  


Пластовете от звуци са толкова култови и формиращи, че това вълшебно произведение е хубаво да си го пуснеш сам и егоистично да го изслушаш цялото. Няма нужда да го споделяш с някого. Много е детайлно и съвършено и, за да му се насладиш и да го оцениш напълно, трябва да изключиш всякакви други сетива.

Следващото парти на Бетон е в Underground Gallery на 2 февруари от 23:59, 15лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098