Плейлистът на Heptagram25 април 2019 текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер
Всичко започна, когато чухме песента му Angels – саундтрак на топлата нощ, в която тръгваш на дълъг път, фаровете насреща те заслепяват, гледките са размазани, а прозорецът е отворен и дишането става някак по-лесно... Ето как те отнася музиката на Heptagram. Зад този псевдоним композира, свири и пее Даниел Иванов – човек, който не фигурира в социалните мрежи и за когото не знаем почти нищо, преди да се срещнем в парка лице в лице.


Тогава разбираме, че прави музика, откакто се научава да сменя акордите на китарата, когато е на 7; че идва от Пловдив, но е живял в няколко държави; и че се занимава със звуков дизайн, а ръцете му умело препускат през баса, тамбурата, пианото и барабаните. Започва да записва чак през 2007, когато се появява първият му албум Heptagram (наличен само на диск), последван от Lucidity (през 2012) и Glass Elevators (през 2018). Защо не сте ги чували? Защото Heptagram много рядко излиза на сцена, но това е на път да се промени още на 16 май, когато събира банда от четирима за концерт в Mixtape 5. Там няма да видите извисените му дронски клипове с пейзажи, но ще чуете емоционалната психеделия зад тях, за която сега загряваме с плейлист от истории за това какво е да си нощна смяна в хотел в Ню Йорк, къде е любимото парти на интровертите и кое е общото между музиката и готвенето.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ОПИСВА ВЪТРЕШНИЯ ТИ СВЯТ
Tame Impala – Solitude is Bliss

 

"There’s a party in my head and no one’s invited" е фразата от това парче, която ме удари като гръм. То не е антисоциално, просто е за интроверти, които се чувстват добре в собствената си кожа и нямат проблем да остават насаме със себе си. Понякога има емоции и важни решения за взимане и те няма как да бъдат споделени ей така. Аз например се чувствам добре и в компанията на други хора, но когато съм постоянно обграден от тях, не ми остава време да помисля за нещата, които са ми се случили, а това е важно, защото иначе те остават един безсмислен низ от изживявания.

ПЕСЕНТА, С КОЯТО СЕ ВРЪЩАШ В НАСТОЯЩЕТО
Heptagram – Here, Now


В действителност не съществува нищо друго, освен настоящето. Всичко около него е проекция, колкото и банално да звучи. Имах нужда от нещо, което да ми напомня това, защото на практика е много трудно да го превърнеш в модел на мислене. Ние постоянно планираме някакви неща, трябва да сме някъде в някакво време и това ни отнема от способността да сме тук и сега. Много е лесно да не оценяваме този хубав слънчев ден примерно, защото имаме да свършим еди-колко си на брой неща. За мен музиката е начин да канализирам най-идеалния вариант на себе си и да имам смелостта да го споделя.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ВИНАГИ ТИ ОПРАВЯ НАСТРОЕНИЕТО
Nick Drake – From the Morning

 

Това е може би най-веселата песен в репертоара на един много голям меланхолик, който остава недооценен във времето, когато е бил жив. Понякога зациклям със седенето пред компютър или просто през ушите ми минават прекалено много неща (понеже това ми е работата) и тогава си го пускам, защото музиката му е много изчистена. Само китара и глас, което е изключително успокояващо.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ НАПОМНЯ ЗА ВРЕМЕТО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ
Kyuss – Welcome to Sky Valley


Когато си нощна смяна в град като Ню Йорк, трябва да си готов и нащрек. Спомням си един случай, когато в хотела, в който работех, дойдоха един военен и съпругата му, бяха дрогирани, имаха халюцинации и си бяха оставили децата горе в стаята. По едно време жената звънна да се оплаче, че има доберман пред вратата им, а ние кучета не допускаме в хотела. Казва ми: "Аз го гледам през ключалката и то ме гледа, трябва да направиш нещо по въпроса". Обикаляха хотела и искаха да ме изкарат отпред, където няма камери, защото според нея съм я нарекъл лъжкиня, а мъжът искаше да защити честта ѝ. Мисля, че щяха да ме убият и групи като Kyuss те подготвят за подобни тегави ситуации.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ ЗВУЧИ КАТО ЛЮБОВ
Heptagram – Angels


Песента ми е за любов, но от малко по-различен тип – тази към съществуването, природата, човечеството. Любов, от която не чакаш нищо в замяна. Не съм поет, не мога да пиша поезия и тук текстът е по-скоро спомагателен, някакъв допълнителен цвят към емоцията, която се опитах да предам. Така доизградих картината на иначе спонтанно споделена песен.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТЕ ИЗСТРЕЛВА В КОСМОСА
Vinyl Williams – Feedback Delicates


Това парче е толкова експериментално и авангардно, че хората, които са го писали, нямат връзка с реалния свят за мен. Предизвиква мозъка ми да е активен и да го възприема като нещо извънземно. Имам нужда от такива песни, когато се усетя, че прекалено много мисля за някакви банални неща. Това са сроковете, задачите, всичко, което ти отнема от способността да се наслаждаваш на настоящия момент и те вкарва в рамките на предсказуемото. Главният човек в тази банда, Лионел, е внук на Джон Уилямс, композитора на Star Wars, и явно е взел много от дядо си, въпреки че развива таланта си в психеделичния рок и слава богу.

ПЕСЕНТА, С КОЯТО ОПОЗНА СЕБЕ СИ
Heptagram – Empath


Има един документален филм Everything is a Copy. Той е за това как всичко е копие на нещо друго. На мнение съм, че нашият характер е съвкупност от различните характери, с които сме се срещали през целия си живот. Взимаме оттук-оттам и така формираме себе си. Първите, от които гледаме, са нашите родители, след това – децата от детската градина, хората от училище; взимаме, взаимодействаме, копираме. Може би най-добрият начин да опознаеш себе си е чрез опознаване на другия, защото когато прекараш много време с някого, вие ставате огледало един на друг.

ПЕСЕНТА, С КОЯТО БИ ЗАПОЧНАЛ ДЕНЯ СИ
Khruangbin – August 10


Триото от Тексас ми дава перфектната неделна музика, на която да ям палачинки и да пия чай или мляко с какао, защото не обичам кафе. В такива дни готвя, a това има много общо с музиката: смесваш някакви елементи, вкарваш съставките през определено време и след това опитваш. Имам чувството, че за неща като готвене, композиране и дори звуков дизайн работят едни и същи части от мозъка.

Концертът на Heptagram e в B-side на Mixtape 5 на 16 май от 21:00 за 10лв на входа  

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098