Тя е толкова прекрасна

17 август 2007 текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин
Запознайте се с нашата бъдеща нео соул кралица! Не преувеличаваме. Нито сме една идея по-възторжени, защото е лято и сме влюбени. Момичето пред вас е Рут Колева – престъпно млада и талантлива певица с уникален глас и пет октави диапазон. При това е самороден диамант – научила е всичко за света и пеенето сама. Като чухме чисто новия й сингъл Clean Your Heart и разбрахме, че тези дни е в София, веднага й забихме среща на Попа, ключово място за нея, и после само кимахме в захлас.


Здрасти, като за начало ще ни разкажеш ли нещо за себе си, не знаем много?
Казвам се Рут, защото така се е казвала баба ми. Името е библейско и означава милост. Но това е архаична форма, която се е запазила в ruthless (безмилостно). Иначе всички в семейството ми са българи. Баща ми е бивш олимпийски шампион по вдигане на тежести, а майка ми е художник. Като дете съм живяла в Бахрейн. Никой в семейството не е музикант, но аз от малка имам страст към музиката. Мразя да обяснявам за себе си, не искам хората да се влияят от факти, свързани с миналото ми. Дори си махнах биото от профила ми в MySpace. Така стои по-чисто.

Добре тогава, да поговорим за музиката, която те впечатлява.
Много оценявам музиката, която родителите ми слушаха и най-вече майка ми – нюорлиънс блус, стар джаз, Нат Кинг Кол, музиката на 50-те години. Напоследък слушам главно хип хоп, лек дръмендбейс, фънк и блус. Обичам да има живи инструменти, това наистина ме кара да се чувствам добре.

Току-що излезе сингълa ти Clean Your Heart, продуциран от Bedbug Studio и с обложка от графити агента Nast. Да чакаме ли скоро албум?
Първо ще пуснем още един сингъл, ще бъде готов съвсем скоро. Всичко се получи много забавно и небрежно, непланувано, но стана много добре. Текстът съм го писала доста отдавна, преди три години. В припева се пее нещо като “Не изпитвам страх от твоя смях...” (изпява ни го). Свежарско, хубаво е. Снимахме и видео, режисира го UFO, вътре има и танцьорки. Аз съм с рокля и високи токчета, но това е иронично, ще го видите. Имам и още един готов трак, дръменбейс. Като се върна от Щатите през януари, почваме официално албум.

Да, кажи за Щатите – след няколко дни заминаваш, за да участваш в Hollywood Pop Academy. Как се случи пък това?
Това е огромна академия, в която седем дни в седмицата се случват неща. Ровичках се в нета, видях обявата. Искаха 3-минутен запис с пеене и 1 минута кратко промо, в което казваш защо точно ти трябва да спечелиш. В последния момент снимахме видео на Попа. И от 500 международни заявки, журито – в което участва и Стиви Уондър, избра 5, които ще правят четиримесечен курс там. Аз съм една от тях. Много яко! Ще се упражняваме и ще работим, а накрая на програмата ще има огромен концерт в голямата зала на Kodak Theatre, където се провеждат Оскарите.

Знаеш ли кой ще ви преподава?
Алекс Кантрал е единият от вокалните учители, той е продуцент на Jo Jo и Кели Роулънд, работил е и с Анастейша. Учителят по танци е хореограф на филма You Got Served.

Вече си била веднъж отвъд Океана, пак по работа. Kак стана?
Бях много малка, на 14. Тъкмо започвах да композирам и да пиша текстове. Запознах се с Джо Флечър, мениджър и известен промоутър, който много хареса какво правя. Изпратих му демо и био, предложи ми договор. Заминах за Щатите, там два месеца записвах, той организираше участия. Получих и предложения за продуцентски договори, но ги отказах.

Защо? Нещо те разочарова в музикалния бизнес там или?
Аз правя всичко заради музиката, не мога да го правя с цел пари. А това, което трябваше да пея, не ми харесваше. Налагаха ми репертоар, който не беше моят. Ще излязат нови възможности, сигурна съм.

Нали не искаш да ми кажеш, че ти става кофти да получаваш пари за работата си?
Не, но не искам да правя музика, която не ми харесва само заради парите. Има малка разлика.

А с твоите неща досега изкрала ли си нещо?
Да кажем, да. Доволна съм. И все пак тепърва започва да ми се случва нещо голямо.

Абе май и досега са си големи нещата – подгрявала си частен концерт на Джъстин Тимбърлейк, например?
Да, изпях две мои песни. Запознахме се с Джъстин, интересен човек. Приятно беше, хората много добре реагираха на непознат артист като мен.

С всичките тези пътувания напред-назад как въобще ходиш на училище? Ти си само на 17!

Ходя, дори мисля, че се справям добре. От доста време съм отговорна за себе си.

Какво си купи последно?
Електрическо пиано Yamaha. Преди имах акустично, но нашите го продадоха заради едни сметки за парното.

Имаш ли свежа лятна случка за споделяне?
Ами миналото лято имах участие в Царево, тръгнах на стоп и закъснях с половин час. Обичам да пътувам на стоп, но не поради липса на финанси, а защото обичам. Е, и поради липса на финанси. Сега пък имахме сет в Созопол – Back To Da Sea Side, заедно с Fars, Logisticks, Mc Troley и DJ Darkstep. Беше страхотно. Дойдоха повече хора, отколкото седмица по-рано за Ъпсурт. И след това продължихме на бара на Смокиня. На сутринта всичко беше много интересно...

Някакви други проекти, с които ще се захванеш веднага след като се върнеш?
Ще издадем и един индипендънт албум с Pumpkin Temp. Това са Марио – той прави музиката, Леонид и Перфекта, които са емсита, и Skiller, който пък е уникален.

Как се намерихте?
Случайно срещнах Марио на Попа, заговорихме се и той ми разказа за проекта, после предложи да направим албум. И нещата много се приближават към това, което искам да правя.

А то е?
Да си пея, както обичам, без да се налага да се съобразявам.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.