• Една нощ с Един Оманович

  1 октомври 2015

  снимка Ивана Ражич

  Като диджей го наричат Bagheera (да, приятелчето на Маугли), защото е "готин звяр", но и името му е номер 1 – Един. Излиза от личната си книга за джунглата преди години, когато започва да прави програмата на KC Grad, един от топ клубовете в Белград. Днес вече се занимава с друг – "бетонната катедрала", както всички наричат огромния фактор на клубната сцена Drugstore. Докато говорим, Един търси бус под наем, за да ни гостува тази седмица на Serbian Nights – вечер на съвременната сръбска култура с прожекция на филма Океан и парти с Bagheera и DJ Doo. Прекъснахме мисията му за час, за да питаме готиния звяр как е нощният живот в Белград и кой носи лисици посред лято.
 • .
 • Плейлистът на Мила Михова

  24 септември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Прекарайте с нея 15 минути и ще ви стане ясно: това, че Мила се вдъхновява от певици като природни стихии, страшно й личи. Чухте ли онзи глас, който удря в началото на Квартет на Явор Гърдев – е, нейният е. Освен че пее опера, занимава се с фондацията за млади певци на майка си (примата Дарина Такова) и се състезава в конкурси по света, тя пуска на партита и пише със жестоко чувство за хумор (както и чете – само я чуйте в Пощенска кутия за приказки). Срещаме я, докато репетира за концерта си на фестивала Пиано Екстраваганца на 26 септември, но темата ни излиза далече от нотния лист на операта – днес Мила пуска музика за нас в гигантския диапазон от Роси Кирилова до Арета Франклин. Ръцете горе на цветя!
 • Плейлистът на Мария Каракушева

  17 септември 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Момчил Христов

  Първо извади класиката от строгото петолиние и я смеси с хаус и джаз по своя рецепта – в проектите си Classic in the House и Classic in the Jazz. След това заедно с Пламена Гиргинова ни показа как звучи поп музиката в аранжимент за пиано и оперно пеене. Сега хващаме Мария Каракушева да репетира задъхано за концерта си на 25 септември, на който ще чуем нейни авторски пиеси и Концерт за пиано и оркестър от Ференц Лист. Дали обаче композиторите водят и в личния плейлист на една пианистка, или преднината е за рок звездите? Сядаме тихо и слушаме сега.
 • Плейлистът на Георги Георгиев

  27 август 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Първо се извиняваме на Жоро от Остава, както всички го наричаме, че докато ни разказваше как се задига голф двойка в Перник, му сложиха скоба и олекна с 30 лева. Лош късмет, обаче разговорът ни си струваше. Слушаме песни, писани от него, повече от 15 години, но днес музиката на масата ни в Билкова тръгва чак от 70-те и до последното парче сочи пътя, по който е минал. В петък предстои да чуем и докъде е стигнал – Остава ще свирят за първи път новия си албум в Маймунарника. Поседнете с нас тук преди да се видим там.
 • Плейлистът на Даниел Ненчев

  20 август 2015

  Текст Данислава Делчева

  Денят ни често започва с него. Един от гласовете на културата в ефира на БНТ казва, че обича да "изкупува светлина" и е намерил вариант да го прави в журналистиката, като винаги търси белите примери (също като нас).
  Но защо си говорим с Даниел Ненчев за личната му музика, вместо да го питаме какво мисли за обществения плейлист? Защото сме дочули какво се носи от слушалките му, виждали сме го на милион концерти и знаем, че е пълен с истории, които умее да разказва добре. Днес денят ни започва с тях.
 • Плейлистът на Павел Найденов

  13 август 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Трудно е да изброим всички жокери в ръкава му, все нещо ще ви изненада. Освен баритон в академичния камерен хор Gaudeamus и в църквата Св. Св. Кирил и Методий, Павел е селектор с вкус към електронната музика. Бързо ще ви каже, че последното не го приема толкова насериозно – обича да пуска, защото полудява от удоволствие, когато споделя музика и енергия. През другото време е барман в Hip Hip Library, където често черпи с парчета, както и автор на музикални пърформанси. Сигурен е, че когато човек се кефи на музиката, това е заразно, така че решихме да видим какво ще влее в нашата система. Седнахме с лаптоп на една пейка в парка, която усети гърбовете ни да настръхват, чу как Павел не може да не пее на любимите си песни и след час музика и разговори просто помълча с нас. Чуйте и вие.
 • Музикален пътешественик

  13 август 2015

  текст Данислава Делчева

  Тук не я познаваме така добре, както ни се иска. Защото Ирина Жекова–IRе купила отдавна билета си за навън. След няколко години в Париж, днес живее в Брюксел, а тези дни си почива и слуша фадо в Лисабон. Иначе с приятеля си Шарли Дален прави трип-фолк и смесва акустичната китара със звука на Балканите, Индия, Африка и – момент – предмети от бита на различни култури. Скоро ще чуем този микс на Беглика Фест, където ще изсвири за първи път и новото си ЕР – There Goes My Heart. Сега да видим какво е минало през сърцето на IRе по линията Варна-Европа и защо пълнените чушки са главен герой в сънищата й.
 • Плейлистът на Ива Янкулова

  6 август 2015

  текст Никола Янев снимка Иво Христов - Кукер

  Ива е модел с теменужен поглед и един хамак с артистични таланти. Завършила е мода в Художествената академия, била е във всичките ни списания, има дългогодишна кариера в Азия, снимала се е в сериал, доскоро беше част от бранда Goloka, а за финал е и амбициозен музикант. Хващаме я в зенита на лятото на къмпинг на Градина, където отпуска с китара, игри в компания и Парфюмът на Патрик Зюскинд насаме. "От есента започвам работа по дебютния си албум. Намерих (или ме намери) човек, с когото говорим на един музикален език и смятаме, че може да се получи нещо интересно, красиво и истинско", каза ни Ива. Резултатът се очаква на пролет, сега заравяме пръсти в пясъка и пускаме в слушалките шума на вълните – нейните.
 • Плейлистът на Ники Феникс

  30 юли 2015

  Взима разстоянието от Универсиада до центъра за 5 минути с ретро колелото, което му е любимо – "толкова е итало диско". Но скоростта му днес не ни интересува. Николай Фениксов, или просто Ники Феникс, е имал пръст до лакътя в заведения като Hide и Жул Верн, което бързо го прави диджей (как точно, разказва няколко сантиметра по-надолу). Част е от комбината Disco Comrades заедно с Емил Ангелов – Emil Doesn’t Drive и Мартин Коевски – Clipper. Тримата го карат толкова леко и за удоволствие, че Ники може да си ги представи и като дядовци зад пулта. В настоящето тъкмо се е върнал от Troyan Riverside Festival и готви свой фест в края на август, за който ще се чуе. Дотогава слушаме един необичаен сет – парчетата, които звучат в главата на един диджей, дори когато си е махнал слушалките.
 • Плейлистът на Александър Деянов-Skiller

  23 юли 2015

  текст Данислава Делчева снимка Ралица Димитрова

  Не знаем колко хора познават Александър, но всяко хлапе знае кой е Skiller – световен шампион по бийтбокс. От Овча Купел. Смесва стилове и се врязва звучно в много групи (напоследък в Balkan Khans и Shamani Trio) без да спира да играе соло у нас и навън. Има хиляда и една титли, включително Икар, които не за взети с късмет – погледът му сочи винаги напред, а характерът му позволява да достигне всеки нов хоризонт. Два дни преди да замине за фестивал в Болоня, "бързата уста" на Изтока ни разказва страшна история с кучета и ни пуска старите касетки, с които е пораснал толкова голям.
 • Плейлистът на Борислав Димитров - Бобо

  16 юли 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Нели Куртева

  Той е рядка птица. Рапър с музикално образование и талант не само в реденето – Бобо пише текстове и композира топ парчета за нашия плейлист. Обича съвместната работа (с Графа, Redman, Тони Зен), но никога не занемарява своята банда Bobo&TheGang (която пуска първия си албум на есен) и соло музиката си (чакаме самостоятелната му тава от 10 години, но още се пече). Хващаме го малко преди да замине към морето с D2, с които имат и топъл нов сингъл – Заедно с Лора Караджова. Много имена изредихме, но днес ни интересува само едно – Бобо & песните, които го карат да настръхва, да плаче и да гори.
 • Плейлистът на Ясен Козев

  9 юли 2015

  текст Данислава Делчева

  Завършил е кларинет и камерна музика, но знае как се прави поп и за стадион. Помним го от електро етно групата Булгаро, преди да си намери мястото в студио Модул, където заедно с Крум Георгиев композират песни от 12 години (и тъкмо извадиха Всеки ден на Орлин Павлов). В същото време Ясен Козев е председател на Музикаутор и почти няма свободна минута. Вмъкваме се по чорапи между две срещи, за да отворим личната му кутия с важни нотни листа, плочи и песни и разбираме, че трудно помни имена, но усещанията не забравя никога.
 • Плейлистът на Мила Роберт

  2 юли 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Тя е почти на 19, спонтанна и изненадваща като лятна буря (макар че тук би предпочела да пише нещо по-хард, като зимна вихрушка например). Току-що излиза от фотографското училище и се е запътила към НАТФИЗ, като не смята да оставя китарата и пеенето. В тази роля я познаваме – Мила свири по улици и клубове, като често затопля сцената за Остава и Babyface Clan. Срещаме я дни след концерта й на Малкия сезон в Сфумато и, докато чакаме следващото включване, пускаме личния й плейлист – с песни и истории, сред които и важна информация за това как звъни телефонът на Ваня Щерева.
 • Плейлистът на Божидар Василев - TromBobby

  25 юни 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Trombobby обича джаз и свири на тромбон – в Southwick и Dayo. Първата група в момента записва албума си Елементарна теория, а втората ще подгрява Рой Харгрув на A to JazZ на 3 юли. Завършваме календара на Божидар с партито в Backyard, където ще пуска в събота, и продължаваме към песните, които са се запечатали в личния му плейлист. Защото за един музикант няма нищо по-разголващо от парчетата, които звучат в главата му, откакто се помни. Заредете Youtube, започваме.
 • Jazz Do It

  18 юни 2015

  Тя се казва Джаз, Джаз Мино. По професия е бъскър – така на Острова наричат уличните музиканти, които покачват нивата на артистизъм в лондонските квартали Сохо, Камдън Таун и Шордич. Новината е, че в края на месеца девет бъскъри ще преместят работното си място в София – от 29 юни до 7 юли за Sofia Welcomes the Streets of London на Beefeater. И Джаз е сред тях. За историята є знаем, че финансира сама първия си сингъл The Dorkiness in You с гигове в лондонското метро, остава да чуем какво я кара да смени пианото с укулеле и защо понякога горещият шоколад е по-ценен от парите.
 • Нещата от живота: Бора Докле

  11 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Има едни ей такива пронизващи очи, с които те печели още преди да чуеш как пее. Идва в България преди години, за да свири на цигулка, но днес я срещаме на покрива на бар Badu, който отваря с Оля Михайлова, и няколко дни преди лайв на Bora Dokle Project. На групата от петима, които свирят авторски аренби и соул, им предстоят албум и клип, а на бара – да заработи постоянно. Сега действа само за събития – моноспектакли, акустични концерти и игра на Монополи в неделя (програмата е най-долу). В тази въртележка хващаме Боряна Докле страшно спокойна и готова да говори за нещата от живота си – но само след като пет минути се извинява за закъснението си от три. Няма грижи, да видим какво друго е важно за нея освен точността.
 • Танцът на палката

  11 юни 2015

  За Любка Биаджони винаги говорим с респект. Защото е баронеса Цу Гутенберг и защото е диригент от висок европейски ранг с лична мисия да популяризира културата и музикалния ни талант по света.
 • Как ще ги стигнем...шотландците

  30 април 2015

  текст Михаил Стефанов

  Всеки знае каква сила е гайдата във фолклорната музика. Но някой да е слушал версия с този инструмент на онова парче от Титаник да речем?
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • After 4

  26 март 2015

  Нов соло албум, турне, още един нов албум с JP3, още едно турне. Покрай това Живко Петров не излиза от студиото, но намерихме друг начин да говорим за него и музиката му – през четирима от най-близките му хора. Не са четирима, защото тази цифра е важна за нас, а защото е важна за него. Слушайте...

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098