Дни на бандонеона

Дни на бандонеона


26 юни 2014 текст Славина Илиева
Дни на бандонеона е тридневно събитие, което обещава да е еднакво интересно както за любителите на танго музиката, така и за онези, които практикуват самия танц. Между 11 и 13 юли Дни на бандонеона ще се проведат в София на няколко различни локации и с интересна музикална и танцова програма.


Инструментът
Бандонеонът е изключително особен инструмент: красив, сложен, мистериозен. Създаден е през 19 век от майстора Хайнрих Банд (1821-1860), на чието име навярно е кръстен. Бандонеонът днес се свързва преди всичко с Аржентина и тангото. Той си има и свой собствен ден, който традиционно и международно се отбелязва на 11 юли.

100-години Анибал Тройло (1914-1975)
Аржентинецът, наричан галено Пичуко, е един от най-големите, когато стане дума за бандонеон. По време на златните години на тангото (средата на 40-те) в Буенос Айрес властва духът, налаган от оркестъра на Анибал Тройло. При него в началото на 40-те свири младият тогава и легендарен впоследствие Астор Пиацола. София официално е един от 100-те града в света, който ще отбележи 100-годишнината от рождението на маестрото.

Програмата
Организаторите акцентират върху камерната зала на Зала България, която за първи път от 70 години насам ще се използва по предназначение – за танци. Върху нейния под ще се движат танго-танцьорите от Аржентина Ана Барос и Факундо Маркос Арнедо, финалисти от Международния шампионат по танго в Буенос Айрес през 2012 и 2013. Компания ще им прави младият бандеонист от аржентинската Academia del Tango Матиас Гонзалес. От българска страна се включва любимият ни Quarto Quartet. Всичко това ще се случи в Камерна зала на 11 юли от 21:00. Билети можете да закупите на касите на Зала България и на ticketplus.bg.
Специално за 100-годишнината от рождението на Тройло, в София ще се състои и премиерата на филма Pichuco от 2013 на режисьора Мартин Турнес, посветен на големия бандонеонист (12 юли, 21:00). 12 и 13 юли са отредени на танго семинари с Факундо Маркос и Ана Барос (с начален час 14:00 и предварително записване на classes@tangobg.org).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.