Ах! Тази бира

Ах! Тази бира
20 ноември 2014 текст Гергана Гугунска
Усетихме, че нещо се мъти в бутилката преди няколко седмици. Накрая Рори Милър отвори капачката на новата си бира с едно звучно Ах! и още този уикенд ще налее да опитаме.


След като поведе новата бирена вълна у нас с Бял щърк, създателят є Рори Милър полетя към следващото предизвикателство – Бирена работилница Ах!. Името й пасва точно, защото създателите и съмишлениците й експериментират смело с нови съставки, вкусове, стилове и изобщо всичко, което им хрумне. „Ние сме група творчески натури със страст към бирата, сходни интереси и разнородни биографии, квалификации и житейски опит. Редиците ни са безчетни и се ръководим от кодекса на пиратите“, описва сподвижниците си Рори.

Че това не са маркетингови клишета, личи по първите две бири на Ах! N3 Би.Р.А. (или бulgarиan pale ale), която набляга на българските съставки, и откровено експерименталната N7 Мурсалски Red, която комбинира немски и белгийски малцове, широко използвания от крафт пивоварите хмел Cascade, гледан в България, и американския Magnum с българска мента и мурсалски чай. Експериментаторският дух личи и в етикетите върху двете бутилки, които съчетават елементи от „викторианските“ илюстрации на olex oleole – вижте го на oleole.tumblr.com и ахнете.

До завършването на собствена пивоварна в България, бирите на Ах!, се варят в Меката на пивото Белгия (да, грешите, не е Германия, нито пък Чехия), а ценителите ще могат да ги намерят в избрани заведения в София. В следващите месеци номерата 3 и 7 ще стигнат и до други градове у нас, после и отвъд, а междувременно специализираните онлайн магазини също приемат поръчки. Официалната премиера е насрочена за декември с няколко дни вакханалия, бар обиколки, концерти, филми и още.

Този уикенд ноември ще бъде декември – на три места в София ще можем да опитаме N3 и N7 в аванс. Биреният тур стартира в 19:00 в петък в Smuggler's Diner, където са разработили и две специални менюта за пивото. Следващата спирка е бар Roderic в 23:00 с концерт на Jeff Groves от екипа на Ах! и групата му The Newlyweds. В събота следобед се връщаме в Smuggler's Diner за happy hour в 17:00, а накрая завършваме във FlipFlop с музикален поздрав от Criteria & Stay Cool от Fruit Sessions от 21:00. Ох!

Smuggler's Diner е на Христо Белчев 2, Roderic е на Шишман 27, FlipFlop е на Оборище 61.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098