Фински дизайн и глътка магия

Фински дизайн и глътка магия


20 октомври 2020
Изчистените и семпли линии винаги привличат окото със своята елегантност, а във Финландия хората са на малко име с дизайна. Тази година водка Finlandia забожда 50 свещички върху своята торта и е време да напишем няколко факта, свързани с ледената ѝ бутилка, както и още малко за страната, от която напитката се излива в милиони домове, докато внимава с разхищението на своите ресурси.


Първата бутилка на марката е създадена от световноизвестния финландски дизайнер Тапио Вирккала и с течение на времето еволюира с приноса на известни дизайнери като Хари Коскинен и Кенет Хърст. Петте бутилки, в които се оглеждат хората през годините, са вдъхновени от скандинавските корени, гладкия лед и незалязващото слънце. Последното блести като задължителен елемент в дизайна на етикета още от самото начало на водка Finlandia.

Иначе самата водка вече е легенда и има задачата да съхранява природните ресурси, които слива с модерни технологии, без да вреди на красивата природа на Финландия. В процеса на производство на водката всичко е изчислено така, че да не се губят ресурси. Например люспите от ечемик се изгарят, за да се подпомогне генерирането на пара под налягане, използвана при дестилация. Влакната му пък се използват в производството на фуражи за животни. Допълнителното нишесте се отделя и използва в хартиената и хранителната промишленост, а въглеродният диоксид от ферментацията се събира и втечнява, след което се доставя в газовата промишленост. Водата, използвана в процеса на производство за охлаждане и отопление, циркулира в затворена система и така контролира ефективно температурата, за да сведе до минимум използването на вода.

И така, освен да ни вдъхнови да следваме нейния пример за по-еко настояще, си сипваме от Finlandia и ѝ пожелаваме "Честит рожден ден". 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.