София, мой малък Лондон

София, мой малък Лондон
28 май 2021 текст Дани Николова
Пътували сме до различни точки по света (понякога по работа, но по-често за развлечение) и винаги сме си отбелязвали наум колко удобно нещо може да е транспортът. Добре организиран и леснодостъпен. Е, имаме новина. От началото на май, благодарение на чисто новия уеб портал на Центъра за градска мобилност (webportal.sofiatraffic.bg), транспортът в София е още една стъпка напред към пълното удобство. Вече можем да купуваме и зареждаме картите си онлайн. И още по-хубаво: да плащаме пътуването си директно с банкова карта. Точно така, както сме се възхищавали, че можем да го правим... например в Лондон.


Пътувай умно
Колко пъти ви се е случвало да пътувате неподготвени? Да търсите билет от шофьора или пък да молите останалите пътници да ви развалят банкнота на дребни стотинки? Обзалагаме се, че повече от веднъж в миналото и нула пъти в бъдещето, защото вече ще можем да плащаме пътуването си директно с дебитната или кредитната си карта, без значение от техния издател. Качете се в някой от 1110-те автобуса, тролейбуса или трамвая с валидатори и просто доближете банковата си карта. Системата ще проследи броя на валидациите ви и ще ви таксува в края на деня (или в края на пътуването). Уеб порталът е мястото, на което можете да следите валидациите, както и да получите касова бележка за тях, ако случайно имате нужда. Адски е лесно. Съвсем като купуването на нови маратонки в мола например.

На линия
Новият уеб портал на Центъра за градска мобилност (webportal.sofiatraffic.bg) магически преобразява пунктовете за продажба на превозни документи във винаги-на-линия-за-пътниците места. От началото на май всички можем да купуваме или зареждаме своята София сити карт онлайн, независимо дали тя е персонализирана, неперсонализирана, месечна, годишна, лична или за друг член от семейството. Единственото, което трябва да направим, е да се регистрираме в webportal.sofiatraffic.bg, да изберем продукта, който бихме искали да си купим, и да платим онлайн. Чарът на София сити карт е различната є визия, а предимствата: че е безконтактна и с висока степен на сигурност.

Don’t Mind The Gap
Преходният период, през който ще става подмяната на старите карти, ще е постепенен, без срок и никакво напрежение, което да ни притиска. Ще продължаваме да избираме с какъв тип превозен документ да пътуваме, като доброто старо билетче е именно една от опциите. Ще продължим да си го купуваме от пунктовете за продажба на превозни документи, както и от шофьорите на автобуси, тролейбуси и трамваи (веднага след като приключи пандемията).

Следваща спирка: софийското метро
Всичко, което прочетохте дотук, е върхът! Всяка стъпка напред към възможността да се мотаем по улиците само с ключове, телефон и банкова карта невероятно ни радва. Засега този багаж ще ни е напълно достатъчен за наземния транспорт, но много скоро от Центъра за градска мобилност обещават новите възможности за пътуване и плащане да започнат да важат и за метрото. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.