На зелено

На зелено


11 август 2014 текст Стохрифор Лукомб
Има защо да наречем Беглика фест различният летен фестивал и със сигурност няма да сбъркаме, ако го определим като най-зеленяото и еко ориентирано събитие наоколо. Станалото вече традиционно августовско събиране до родопския язовир Голям Беглик и тази година обещава три дни (21-24 август) народна музика, кундалини йога, театър, готвене, четения, лекции и всичко това – сред страхотно красива природа.


Път
Фестивалът се провежда в Западните Родопи, на брега на язовир Голям Беглик, който пък се намира на около 30км от Батак. Състоянието на пътя от София дотам вече е доста добро, така че шофирането ще ви отнеме малко повече от три часа. Организаторите пък ви препоръчват да ползвате техните Бегликобуси – тръгват от стадион Васил Левски на 21 и 22 август, връщането от фестивалната зона е на 24 и 25 август, съответно в 18:00 и 11:00 (цената в двете посоки е 30лв, вижте подробности тук).

Престой
В Доспат, Батак, Беглика, Цигов чарк и Широка поляна има достатъчно хотели и къщи за гости, но за да се потопите изцяло във фестивалната атмосфера, е най-добре да ползвате къмпинга. Освен палатката не забравяйте да си приготвите и дебели дрехи – язовирът се намира на 1500м надморска височина и вечерите са доволно хладни.

Хляб и зрелища
Както подобава на един жив и развиващ се фестивал, тази година програмата на Беглика е внушителна и очевидно по-наситена отколкото предните години. В рамките на тези четири дни (и нощи!) можете да се включите в някое от десетките занимания, обединени от две големи платформи – форум Метаморфози и Съ-твори Беглика. Тоест, предлагави се почти всичко – от кундалини йога до психодрама, от четене в айляк хамак до учене на народни песни, от жонглиране до астрономически наблюдения.

Има и музика!
И то много! Затова ще има три различни и паралелно действащи сцени – Каба, БигБанда и Chill Station/Natty Roots. Както винаги, акцентът е върху народната музика (не само българска, обаче) в чист или силно експериментален вариант. Ще има концерти на прелестни изпълнители, групи и диджеи като Белонога, Der Dudelgeist, Popara, FlyWe2DaMoon и Jahmmi Youth.

Беглика фест е до язовир Голям Беглик, 21-24 август
45/50/55/60/65/75/85/95/100/120лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.