7 момента на Йорданка Мишева

23 март 2017 текст Виолета Иванова
"От години не бях докосвала молива", отговаря на поканата да го разходи и по нашите страници. При повторната им среща се оказва, че ръката ѝ е загубила стария замах, но пък е спечелила непознато вдъхновение, от което се ражда нов стил, напълно различен от този в първите ѝ скицници.


Дани, както ѝ казват, има зад гърба си специализация по Графика в ЮЗУ и почти завършен Плакат и комуникативен дизайн в НБУ. Почти, защото така и не се пречупва да създава изкуство изцяло на екран. "Там всичко е прецизно, подредено и точно, а аз имам нужда от неточностите на рисунката и от нейния хаос, защото в тях се крие много живот", признава ни, а и сами го виждаме. Малко преди първата ѝ изложба Състояния да влезе в SOHO, Дани подрежда последните си графики (правени специално за нея, омекотени с акварел и вдъхновени от лицата на реални момичета) до седем свои момента – от най-леките до най-напрегнатите.

Моментът, в който прегърна изкуството
Бях на 16. Мечтаех и видях себе си в дълбока старост как все още държа молива в ръка.

Моментът, в който ти идва да скъсаш листа
Тежко е, защото много искам, а ръката ми не може. Поемам си дълбоко въздух, не изхвърлям и не късам нищо, прибирам всичко прилежно и приемам, че невинаги се получава.

Моментът, когато разглеждаш най-старите си работи
Един от най-интимните и вдъхновяващи моменти. Мога да ги изследвам и да им се възхищавам с часове. Толкова са близки и същевременно далечни, че понякога се питам "Леле, това аз ли съм го рисувала!?"

Най-продуктивният момент от денонощието ти
Винаги е в късните часове на нощта. Тогава всичко е покой и тишина – точните неща, от които имам нужда, за да създавам.

Моментът, в който се чувстваш по-лека от перце
Когато съм обичала най-истински. Не протича никаква мисъл в главата ми и всичко прелива от щастие. Тогава съм на сантиметри от земята.

Моментът на адско напрежение

Физически, психически и емоционално се разпадам. Тогава си мечтая за еднопосочен билет до Шри Ланка, да живея простичко и по цял ден да медитирам.

Моментът, когато имаш нужда да се разсееш

Обичам две неща: морето и снега. Не само се разсейвам с тях, а направо се зареждам. Зимата тичам в планината, а лятото се отдавам на морето. Двете ми носят спокойствието, което никъде другаде не намирам.

Йорданка Мишева е на instagram.com/jellycloud_juju и като Jelly Cloud във фейсбук
Изложбата Състояния е в SOHO от 6 април до 15 септември

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.