• Walking in My Shoes

  10 декември 2009

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Дизайнерският проект Rockacoca ни спечели за нула време със страхотните си ръчно рисувани кецове – хем бунтарски, хем стилни, но най-важното – уникални. Зад Rockacoca се оказаха две млади дами – Соня Анастасова, която се занимава с дизайна, и Анжелика Петрова, която се грижи за това повече хора да харесат техните продукти. Втората задача не е никак трудна, имайки предвид, че момичетата изработват истински произведения на изкуството, с които можем да се поразходим както до клуба, така и на някое лъскавко събитие.
 • .
 • Материално момче

  17 септември 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Ще познате Николай Сърдъмов по материалите – толкова е смел, че прави бижута от рециклирана гума, латекс, парчета от матрьошки и дори от захар. Съвсем наскоро забрави за миг тези си пристрастия и ни покани в Тайната градина – серия пръстени, обици и брошки във формата на бръмбари и пеперуди от скъпоценни материали. Тази седмица е време за нова игра на провокация – Николай се включва в проекта Clothes: Presented на Иван Асен 22 с пластмасовите си шарени гердани, между чиито топчета изскача по някой друг женски ток. Хм, изглежда интересно.
 • Келтски мотиви

  27 август 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Фотографът Иво Хаджимишев е голям и това не е никаква новина. Пожизнен член на Кралското фотографско дружество, г-н Хаджимишев се отличава с нещо, което е толкова дефицитно днес и се нарича стил. Откриваме го и в естетските му проекти, и в неизменната лула, която обича да пуши, докато разказва поредната история от множеството си бродения по света и у нас. Беше крайно време да поговорим с него – малко преди да представи изложбата си Светлописи от Ирландия на Аполония и да получи голямата награда на фестивала.
 • Хладилен ефект

  20 август 2009

  текст Дима Чакърова

  Наскоро отвори врати арт пространство, което обещава свобода за изява на млади, независими автори. Стана ни любопитно кой стои зад проекта the fridge и отскочихме до бившата Шоколадова фабрика, за да се срещнем със създателките му Ивана Ненчева и Наталия Тодорова. Преди 5-6 години двете се запознават в Академията, където Ивана учи Дърворезба, а Наталия – Металопластика, после откриват общото си любопитство към стъклото като материал и накрая, след пътуване до Франция се хвърлят в бурните води на независимото съвременно изкуство. Какво държи главите им над водата, ни разказват една през друга и с ударни дози смях.
 • Единична бройка

  23 юли 2009

  текст Дима Чакърова

  Попитахме кое е това момиче, което прави брошки във формата на медуза и колиета от медицинска тръбичка за системи с перли, и получихме отговорите от самата Нева Балникова. Оказа се, че освен с дизайнерски места като Totally Erected и Paradise Garage Нева е замесена и в проектите на ателие Пластелин, на което е съосновател, преживява известни залитания към сценографията, а последната й страст е свързана с ръчно изработените творения от хартия. Накратко – уникален екземпляр.
 • Лица назаем

  14 май 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Белгийката Изолде Принджърс, която през последните 11 години бе част от софийския артистичен живот, слага край на "българския" си период с представянето на книгата The Book of Faces и изложбата на майка си Саския Пинтелон. Намерихме Изолде между два полета и я помолихме да поразрови детските си спомени, преди да ни издаде част от бъдещите си проекти.
 • Момичешки игри

  30 април 2009

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Нежеланието на три художнички да играят по правилата на големите роди общата изложба Момичешки истории. Неслучайно светът на Уики (Мая Бочева), Пипилота (Ирина Памятних) и Еличката (Елица Сабинова) е пълен с кукли, феи, целуващи се девици и приказни самураи. Вече отскочихме до Апартамента за първата част от изложбата, в която Пипи и Ели ни завъртяха главите с приказно-еротични принтове и хартиени кукли. Предстои продължение, в което ще се включи и Уики със своите детски илюстрации. Искахме да съберем цялата приятелска дружинка, но пътуване до далечен Китай попречи на Еличката да се включи. Затова пък Пипилота и Уики бяха на линия.
 • Животът ти е поп-фолк

  23 април 2009

  текст Никола Шахпазов снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Това интервю е истински прецедент за Програмата – едва ли скоро на нашите страници ще откриете статия, в която думата чалга да се използва толкова много пъти. Имаме си обаче добра причина – през последните месеци Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова се трудеха по организацията на първата по рода си изложба, свързана пряко с явлението, наречено поп-фолк, турбо-фолк или просто чалга. Изкачихме се до 12-ия етаж на софийски блок, за да чуем техния разказ за неочаквано веселата им изследователска мисия до планетата Чалга. И обратно.
 • Дългата разходка

  9 април 2009

  Дима Чакърова

  Някои хора в Лондон и Ню Йорк познават Виктория Оризарска като кредитен анализатор. Тези, с които се е запознала в Азия, Австралия и Южна Америка по време на околосветското й пътешествие, я знаят просто като момичето от България. За една година съвсем сама обикаля 15 държави, документирайки всяка своя крачка с фотоапарат. На чаша черно кафе Виктория ни разказа за дългия път, изложбата й Една година около света и свързаната с нея благотворителна кауза на Room to Read, която ще осигури образователни стипендии на момичета в Лаос.
 • За ентусиазма на кръга от ентусиасти Перде

  26 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Обикновено свързваме датата 22 март с пукването на пролетта. Четирима варненци обаче на този ден отбелязаха втората годишнина от основаването на алтернативното артистично сдружение, нееднозначно наречено Перде. Определиха се като „кръг от ентусиасти, обединени от своите интереси към културата, изкуството и всякакъв вид творчество, което е оригинално и провокира размисли, дискусии и себеизразяване” и за две години успяха да създадат една нова традиция, обединена около идеята, че късата форма на кино езика е най-контактният жанр по отношение на младите хора.
  Любомир Сергеев е един от четиримата ентусиасти зад Перде. Занимава се професионално с фотография от 12 години и в момента работи над няколко тежки национални рекламни кампании, а следващата му самостоятелна изложба вероятно ще бъде през септември в София.
 • Разкош & индулгенции

  5 март 2009

  текст Евгени Попов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев Студио

  Без да сме отявлени франкофони, нямаше как да пропуснем Over Indulgence – изложбата на любимия ни илюстратор Ясен Згуровски, която се открива във Френския институт този петък заедно с второто Apero Elektro парти. Познаваме характерния стил на Ясен отдавна – подписът му стои под илюстрации в куп български и чужди издания, сред които 1, Eгоист, Intro и Капитал. Работил е и върху дизайна на доста флаери и плакати, негова идея е и впечатляващата експлозия от цветове в интериора на Coffee House. Подмамени от почти магическото въздействие на определения като поп арт, ню романтик и куиър траш, потърсихме Ясен за повече подробности около изложбата и нещата, с които се занимава в момента. Той ни засипа с пера, злато, звезди, корони, жени-славеи и разкош.
 • Взор към миналото

  26 февруари 2009

  Петя Тодорова

  Кристин Юрукова пише във всички литературни жанрове. Издала е девет книги с поезия и проза и току-що е завършила десетата. През 2007 печели първа награда в националния конкурс за роман с Планът на Париж (на фондация Развитие 21). И ако това е най-голямото й отличие, то в никакъв случай не е единственото – обрала е също и националните награди за разказ, поезия, роман, есе. Загърбила е юридическото си образование и се е посветила на призванието си – да твори. Най-вече в областта на словото, но не с по-малка страст държи и четката, когато рисува. Събрала е свои живописни, иконописни и графични неща в експозиция, която носи прово-кативното име Естьестьво с пояснителна бележка: За Природата, на която сме и околни. Кристин разказа първо за изложбата, после за някои от книгите си, а когато се впусна в историята, всичко наоколо притихна.
 • Графитен образ

  26 февруари 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Благо Стойчев

  Преди да видите лицето му, най-вероятно сте чували името му, а още преди това сте виждали и на какво е способен с малко цветен спрей и походящо пространство от градската среда. Nassimo (подвизаващ се още като Nast или Naster) е истински стрийт артист и създател на първата родна книга с графити арт – Napalm Graffix. Предстои да видим и над какво е работил през последните 3-4 месеца в първата му самостоятелна изложба в галерия 1908, включваща над 50 непоказвани платна, както и скулптура, боди арт фотографии и видеоматериали.
 • Портретът на един артист

  19 февруари 2009

  текст Диана Георгиева

  Люсиен Клерг може да разкаже хиляди истории – при това всяка от тях ни се струва златна. Фотограф с над 60-годишна практика, фанатично привързан към голото женско тяло и испанската корида, мосю Клерг е и приятел на гениални творци като Салвадор Дали, Жан Кокто и Пабло Пикасо. Свикнал е да го разпитват на дълго и широко най-вече за дон Пабло – на него е посветил фотокнигата си Моят приятел Пикасо, снимки от която са включени и в изложбата на Пикасо в София. Този петък Клерг ще разказва своите истории и в Червената къща – ето няколко в аванс.
 • Art&Bar

  12 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Около Веси Сариева винаги се случва нещо интересно. Артистичната и  креативна млада жена е неизчерпаем източник на идеи – все необичайни, но винаги интригуващи. Поредната й провокация към нас се нарича Приятели зад бара и ще се случва в нетрадиционното пространство на нейното кипричко Artnewscafe. В същността й е залегнала тенденцията да кани творчески натури, които да изпълняват функцията на гост-бармани в заведението за един ден. Освен че ще приготвят напитки за клиентите, те ще показват и свои арт-проекти. Първият „приятел зад бара” e Райчо Станев – визуален артист, графичен и уеб дизайнер, майстор на домашен ром. През целия ден на предстоящата неделя Райчо ще обслужва посетители и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови проекти, инсталации, илюстрации.
 • Agent Provocateur

  12 февруари 2009

  текст Емил Христов, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  Има едни хора, които с настойчиво постоянство изскачат в ежедневието ни сякаш от нищото, за да ни смутят, провокират или дори изплашат. Някои места предполагат и дори настояват за подобни интересни срещи, а понякога ги правят абсолютно неизбежни. В такава точка на завихряне на творчески енергии очакваме да се превърне и наскоро откритата проект-галерия 11 август, намираща се на едноименната улица, на броени пешеходни минути от храм-паметника Св. Александър Невски. Нищо богоугодно обаче не вещае програмата на галерията за февруари и март, когато под покрива й се подслонява сборна изложба със заглавието Еротикон.
 • Изкуство по време на криза

  15 януари 2009

  тект Галина Керемедчиева, снимки личен архив

  Изкуството не се страхува от заплахите на световната икономическа криза! Особено когато за него се грижат опитни арт мениджъри като галериста на варненската галерия за българска класика и съвременно изящно и приложно изкуство Актив Арт.
  Ваня Маркова е не само лицензиран оценител на художествени произведения, но и автор на лирични миниатюри, които можете да прочетете в ХуЛите зад псевдонима Markoni55; специализирала е Маркетинг и реклама и Връзки с обществеността.
  Срещаме се в една от залите на галерията, където за всеки има по нещо и където никой не е длъжен да познава всички автори и стилове в живопистта.
 • Място за вяра

  15 януари 2009

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  В лова за интересни дрехи минаваме редовно през чудния малък бутик Paradise Garage и напоследък все по-често се оказваме в пробната с някоя красива и оригинална рокля с етикет VЯRA. Попитахме и разбрахме – зад тази марка стои същата Вяра Бориславова, която споменаваме покрай разни модни събития, особено акциите на Нели Митева в шоурума на Иван Асен 22. Дойде моментът да се срещнем с Вяра и очи в очи – намерихме я в ателието й и поговорихме за новата й колекция, улиците на Париж и голямото чудене пред гардероба. Тази година чакаме да отвори и собствено си място за VЯRA.
 • Спомени от раклите

  14 януари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Тя съчетава в себе си всички преимущества на младостта: очарование, дръзновеност и упоритост. Но не с това се изчерпват нейните качества, защото тя е и безкрайно талантлива. Твори в сферата на живописта и модния дизайн. Има няколко самостоятелни изложби зад гърба си, както и участия в колективни. Тя е Силвия Павлова и идва от София, за да покаже новите си картини. Преди това увлекателно разказа за тях и за някои други неща.
 • Един пловдивчанин от Англия

  18 декември 2008

  Повод за интервюто с Дейвид Хейууд даде изложбата, която предстои да открие художникът в една от младите пловдивски галерии Студио 9. Наречена простичко Нова живопис, неговата коледна изненада към пловдивчани може да бъде видяна в дните от 20 до 27 декември, от 15:00 до 19:00 часа. Дейвид Хейууд е от Великобритания. Завършва философия, а през 2000 се дипломира като бакалавър по изящни изкуства. Малко след това се установява в Пловдив. На практика неговата артистична биография се развива активно именно тук. Прави редица самостоятелни изложби и се включва в много колективни. Освен с живопис, художникът експериментира и с инсталация, и със скулптура. Участвал е в повечето прояви на сдружение Изкуство Днес. За него можете да научите също и от: www.dheywood.net.