7 момента на Виктория Петрова

17 март 2016
На визитката й пише рекламен и уеб дизайн, но ако я питате какво прави, първо ще говори за живопис. Затова я следваме: завършва в НХА, после работи в ателието на Светлин Русев, рисува в Дания и прави изложби в София и Германия. Сега отново вади картини от студиото си, заради което разменяме с нея моменти – ние гледаме кабелите и машините й, а Виктория говори откъде захранва и себе си, и тях с електричество.


Моментът, когато показваш нова картина на някой друг
Рисувам картините си доста дълго – понякога с месеци, защото не прилагам технически трикове, опитвам се да пресъздавам и осмислям всяка визия. До самото завършване не съм сигурна дали ще я покажа на някого и, ако се реша, обикновено е близък приятел. Естествено, много се вълнувам, но съм съгласна и с критиките – помагат ми да търся решение на проблемите.

Моментът, в който започна да чуваш поезията в машините
Ако говорим за онзи момент, който наричаме вдъхновение, при мен това наистина беше само миг. Една секунда, може би неслучайна, когато погледът ми се сблъска отблизо с тези машинни елементи – тогава осъзнах, че това е моята визия, посока или просто муза.

Моментът, когато мислите ти се преместват върху платното
Животът ми е много интензивен, както на всеки от нас, и всъщност мислите ми стигат до платното обикновено в тихите часове на нощта. Тогава мога спокойно да обмисля всичко, тогава се раждат идеите. Чужда ми е спонтанната работа, нещата ми са по-скоро плод на много обмисляне, без да разчитам на емоцията.

Най-лекият момент от деня ти
В най-хубавите, нормални дни това е следобедното ми кафе или капучино, което по закон се опитвам да е към 15:00. Звучи много консервативно, но да се боря за поне една константа в хаоса на деня ми носи спокойствие – разбирам ги англичаните с техния следобеден чай.

Моментът, в който си стъпка над земята
Когато се докосна до нещо брилянтно, направено от човек – хубава музика, книга или идея, може да бъде интериор или архитектура, дори спор или дискусия. Онези съзидателни неща, в които човек влага откровение и перфекционизъм.

Моментът, когато срещна важен за теб учител
Когато кандидатствах за първи път в НХА, не ме приеха – тогава до мен застана човек, който повярва, че трябва да продължа да се развивам в тази посока. Това е художникът, който ми е дал най-важните, базисни и формиращи критичното мислене уроци (благодаря!).

Моментът, когато преследваш новите идеи
Има много места, където човек може да намери свежи идеи, но мен най-много ме зареждат хората, с които общувам. Удоволствие ми е да разговарям с интересни и богати (вътрешно) хора – в размяната на информация с тях излизаш от пашкула си.

Изложбата на Виктория Петрова е в Gallery 2.0 до 24 март

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098