7 момента на Люба Халева

30 април 2015
Да съдим за книгата по корицата може да е грешка, но не и в случая с Люба Халева. От нейната работа огладняваме за четенето, защото предвкусваме, че съдържанието ще отговори на опаковката.


Завършила е Плакат, но след като печели световен конкурс със своя корица за Лолита на Набоков, открива "най‑романтичното занимание на света" и започва да рисува лицата на книги, главно на издателство Жанет 45. Докато чакаме в книжарниците Сърцето ти нося (в сърцето си го нося) на е.е. къмингс с илюстрации и корица от Люба, тя вече работи и по детска книга с приказки на Маргарит Минков. Спете спокойно, деца, четенето става все по-красиво.

Моментът, в който започна да рисуваш
Едно време баба ми ме водеше в селската сладкарница и тортите страшно ме впечатляваха. Те са първият ми сблъсък с визуалното изкуство. С часове ги рисувах с химикалка в една стара тетрадка – много варианти с различна украса, и после я карах да избира.

Моментът, в който си представяш бъдещата корица
Няма закономерност. Между кафетата, редовете и докато мия чинии може приятно да ме изненада.

Моментът, в който виждаш корицата в книжарницата
Страшно се вълнувам. Добра корица на посредствена литература е корица на вятъра, но в това отношение съм застрахована от хората, с които работя и съм в таен възторг, когато помогна на книгата да бъде забелязана.

Моментът на най-голямо напрежение
Ситуацията е като в "нероден Петко" – мисля няколко апокалиптични хода напред. Мога да превърна и най-невинните моменти в напрегнати.

Моментът на пълно спокойствие
Не го разпознавам. Вероятно в NREM фазата на съня.

Моментът на чиста детска радост
Винаги, когато се научавам да правя нещо ново.

Моментът, в който разбра, че си пораснала

Старая се да го доближа.

Люба Халева е на cargocollective.com/lubahaleva

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.