7 момента на Мартина Вачева

20 август 2015
Доскоро сипваше в чашите в Hip Hip Library&Bar, сега живее в Пловдив, работи в рекламна агенция и започва сутрините с гето бластера на дядо си. Казва, че всяка от сериите й илюстрации е от различен свят, с който се опитва да разговаря.


Понякога е странно, понякога е смешно, но винаги е силно. Ако сте в Пловдив тези дни, вижте сами: тройката изложби Serial Portraits в artnewscafe ще показва до 5 септември портрети от три култови сериала (които ще намерите и като зинове) – Туин Пийкс е там до 22 август, после застъпва Доктор Куин лечителката, а Спасители на плажа са от 29 август. Не ни остана друго освен веднага да пуснем телевизора на канала на Мартина.

Моментът, в който совите не са това, което са
Обичам културния шок, да попадам в различна от моята среда. Създавам си сама изненади и се въвличам в сюрреални ситуации. Ако ме видите няма да ви хрумне, че имам такава страна, но това го прави още по-красиво за мен.

Моментът, в който се чувстваш като герой от сериал
Пред блока ми почти всяка седмица има гостуващ цирк с животни и се чувствам като герой от някоя циркова сага. Сутрин се събуждам, а камилите и зебрите пасат пред нас. Вечер програмата започва със Селин Дион в 19:00 и завършва с рев на лъвове през нощта. По обяд, докато хапвам, дирижабъл лети в полянката между блоковете, точно над нашата тераса, а отдолу купчинка хора гледат как човек скача с бънджи от него. И така всеки ден, дивото зове.

Моментът, когато си каза "супер добра е" за своя работа
Почти никога не си го казвам веднага щом завърша нещо. В повечето случаи правя серия от илюстрации и ги работя едновременно – в този процес съм сигурна как трябва да изглеждат. Когато приключа ги гледам толкова много, че губя реална представа. Минава време и чак тогава виждам що за работа съм направила.

Моментът, който е част от хубав сън
Когато се събудя на открито, цялата в пясък, и усетя мириса на морето с мента и спрайт в ръка... тогава ще е започнал хубавият сън. Тази година за първи път пропуснах морето и много страдам за него. Надявам се до края на лятото да се случи да събера два свободни дни и да хвана влака до брега.

Моментът, в който изпитваш истински страх
Ако съм абсолютно сама и е тъмно, понякога се опитвам да заспя, но в главата ми има една картина: някой чука на вратата, питам "кой е", никой не ми отговаря, обаче усещам дишане или присъствие от другата страна... Когато се стъмни, започваш да мислиш под съвсем друг ъгъл и най-голямата фантазия ти се вижда логична. Разбира се, когато настъпи утрото, се чудиш откъде изобщо са дошли тези неща в главата ти. Иначе ме е страх от жаби – и по светло, и по тъмно.

Моментът, в който нахлуват идеите ти
Идеи дебнат от всякъде и по всяко време. Въпросът е дали ще им обърнеш нужното внимание, като ти почукат на главата, или неволно ще ги пренебрегнеш и ще им затвориш вратата, докато се изпарят съвсем. Раждат се по всякакъв начин – от улицата, от хората. Обичам да ги наблюдавам в детайли, обичам неразкритите и недоизказани истории, мистерията. Сънищата също ми дават много.

Моментът, в който вашите разбраха, че няма да станеш адвокат или лекар
Моите родители винаги са знаели, че ще се занимавам с изкуство. Виж, баба обаче все още смята, че силата ми е в ремонта на телевизори. Често оправях или настройвах телевизора вкъщи и тя реши, че трябва да стана техник. Кой знае, може би някой ден...

Мартина Вачева е на behance.net/martinavacheva, martinavacheva.tumblr.com и facebook.com/martinavachevaillustration

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.