7 момента на Jo Iyaa

18 май 2017 текст Виолета Иванова
Историята как Полина Стоянова започва да се подписва Jo Iyaa идва след няколко реда, но нека първо да ви запознаем.


Мигрира насам от Пловдив, за да учи анимационна режисура в НАТФИЗ, а последните 9 години запълва с най-разнообразни арт проекти: от филмите, които ни пуска във Vimeo, през графичен дизайн, илюстрация и рисунки върху стена до мултимедия и цялостна визуална среда за концерти, инсталации и пърформанси на чужди и наши артисти, а често и към спектакли на Derida Dance Center. Последното идва съвсем естествено, след като Полина лично превърта обучението им по съвременен танц – още една отлична точка в нейното CV, където на 22 май влиза и участието ѝ във фестивала Camp. Важното за него казваме в раздел Музика – тук е царството на Jo Iyaa.

Моментът, когато реши каква ще станеш, като пораснеш
Трябваше да пребоядисаме къщата на село. Беше ми толкова приятно и увлекателно, че си помислих: "Независимо какво има да се случва, винаги мога да стана бояджия или готвач и работата ще ми носи удоволствие".

Моментът, в който Полина стана Jo Iyaa
Като тинейджър известно време четях с огромен интерес една фентъзи поредица. Персонажът Joiya се появи и умря в рамките на една страница, но името ми направи силно впечатление. Запомних го и много ми се искаше да го ползвам. Малко по-късно започнах да влизам в интернет, имах нужда от никнейм и вече знаех точно кой ще бъде.

Моментът, когато се престраши да изрисуваш цяла стена

Естествено, първите бяха тези вкъщи. Но преди доста години приятели отваряха клуб и аз им помагах като барман. Бяха взели спрейове и така спонтанно изрисувах една стена. Много се бях ентусиазирала и работих до момента, в който започнаха да идват хора. Мислих върху рисунката – май беше някакво цвете – още доста, преправях я на ум, идваха ми нови идеи. Да рисувам стена е страхотно всепоглъщащо преживяване и е отговорно, защото посланието моментално стига до хората. В същото време е физическо предизвикателство, защото е като танц – цялото тяло участва.

Моментът, в който героите ти оживяват в анимация
Много сладко усещане е да видя героя си оживял в първите кадри. Радвам се и му се наслаждавам, след малко започвам да виждам какво не ми харесва, какво трябва да се промени... и така до края на филма. После всеки път, когато го гледам пак завършен, откривам по нещо ново, което бих променила.

Моментът, когато тръгваш да рисуваш едно, а излиза друго
Картините и рисунките ми, които най ме радват, винаги са се получавали спонтанно. Въпрос на състояние е с пълно доверие да оставя ръката и усещанията ми да ме водят. Понякога не се получава, защото търся конкретни резултати. И тогава пада борба. Но в тази борба откривам много нови предизвикателства. Мисля, че най-интересното е винаги извън зоната на абсолютен комфорт.

Моментът, когато се вслуша във важен съвет
Когато приятели ми припомниха, че човек никога и заради нищо не е нужно да се срамува.

Моментът, в който често сънуваш как...
Летя и си мисля как е възможно всеки път, когато се събудя, да не помня колко лесно е да се лети.

Полина Стоянова е на joiyaa.tumblr.com, joiyaa.blogspot.bg и vimeo.com/user2618984

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.