13 момента на Нанда Ментешева

28 юни 2021 текст Виолета Иванова
Понеже първата ви мисъл сигурно е „ама че интересно име“ (а още дори не знаете, че презимето ѝ е Бенжамен), веднага ви казваме, че не сте единствените, които се питат за предисторията. Родителите є са алпинисти и планински спасители, така че отрано заразяват и нея с любовта към склоновете и я кръщават на връх – Нанда Деви. В превод от санскрит това значи „богинята на блаженството“ и доста точно описва героинята на това интервю.


Нанда е приключенец и вечен пътешественик. Дори сега ни пише (и праща картини, откъснати от визуалния є дневник), седнала някъде в пясъците на гръцките плажове, където е акостирала за цял месец, ей така импровизирано. После я чака арт резиденция в Унгария за още месец. Освен да запечатва преживяванията си под формата на рисунки, Нанда има опит и с UI/UX дизайна, брандинга и опаковките, учила е Книга и печатна графика и доста я вълнува връзката между технологиите и изкуството. Какво още си казахме с нея, четете надолу.

Моментът, когато не си пътувала от твърде отдавна
Най-трудният момент. Обожавам движението и разнообразието. Когато изпадна в застой, се опитвам да погледна от различна гледна точка вече познатото. Уча се да пътувам с въображението си, защото иначе се губя.

Моментът, в който намери най-любимото си място на света
Любимото ми място е моментно усещане. Моментът, а не мястото, е този, в който спирам, оглеждам се и се чувствам благодарна за пеперудките в корема си, докато гледам някой изгрев или залез.

Моментът, в който намери себе си в изкуството
Като човек, който рядко е на едно място физически и не би казал, че има дом, намирам вкъщи в рисуването. Откакто се помня, това е моят дом. Моят си цветен свят, в който мога да се подслоня, когато навън е буреносно. Рисуването за мен е медитация и пътуване към себе си.

Моментът, в който попълваш визуалния си дневник
Когато атмосферата и емоциите са толкова силни, че не можеш да ги запечаташ само в спомени.

Моментът, когато напипа стила си върху листа
Когато си казах, че не трябва да е перфектно. Когато имам посока, но не крайна цел.

Моментът, в който сядаш да рисуваш
Навсякъде и по всяко време. Няма неудобна ситуация. Когато те връхлети онзи сладък порив на цветове и форми, просто забравяш за всичко останало. Често пускам музика, но не я чувам.

Моментът, в който разглеждаш стари свои работи
Много ми е трудно. Обикновено умирам от срам, но пък има малка част, с които се гордея. След това си спомням самия процес и се усмихвам на старото си аз.

Моментът, за който отдавна се готвиш психически
Да споделям нещата, които създавам. Моментът наближава и в края на септември предстои първата ми самостоятелна изложба. Мястото е SOHO, където ще видите моментите, които ме докоснаха през последната година.

Моментът, когато намери любимите си арт пособия
Спомням си като малка как не можех да оставя флумастерите, защото открих, че могат да се смесват, когато рисуваш с тях върху коректор. В дипломната си работа пък рисувах със светлина по хартиени пластики. Светлина и цвят. Изкуство и технология. Моменти на контраст и лутане, в които винаги има изненада.

Моментът, когато дизайнът ти помогна и в живия живот
Занимавам се с дизайн от вече 8 години. Греших и научих много, както и в живота. Дизайнът е решаване на проблеми и йерархия на информация. Помага ми в стресови ситуации, когато решенията са комплексни, а приоритетите много. Моментът, в който обичаш да си насаме Когато вървя из павирани улички привечер и завивам случайно към всяка следваща. Мълча, не мисля, само гледам и слушам всяко детайлче от картините, които притежавам само за секунда, докато не отместя поглед.

Моментът, в който обичаш да си насаме
Когато вървя из павирани улички привечер и завивам случайно към всяка следваща. Мълча, не мисля, само гледам и слушам всяко детайлче от картините, които притежавам само за секунда, докато не отместя поглед.

Моментът, за който ти липсва търпение
Всеки, с изключение на редене на пъзели от над 1000 части и рязане на краставица на идеални кубчета за таратор.

Най-скорошният момент, когато опита нещо ново
Див плаж, красив залив, вода има само солена. Направих сал от празните бутилки за вода, парите – в тях, и го теглих няколко километра, плувайки до магазина за студена бира. Мисията беше успешна, бирите – три.

Нанда Ментешева е на nandata и nandata.insketches

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.