Седем момента на Никола Костов

23 юли 2021 текст Виолета Иванова
„Дълго време исках да уча архитектура, но колкото повече математика имаше в живота ми, толкова повече разбирах, че архитектурата не е за мен“, разказва ни. Ето как след СМГ Никола прави рязък завой и записва Графичен дизайн в НБУ, където освен знания печели и друго – увереността, че е избрал правилния път за себе си. Днес вече работи по специалността си в Direct Media KRES, а отделно от това е правил редица плакати за събития по света и у нас, обложки на касетки, визуална идентичност на медия, корица на зин... Рисува от малък и стените в детската му стая още помнят това. Но напоследък по-голяма страст са му колажите и аналоговата фотография, за които си говорим по-надолу – мрачни и провокативни, какъвто е и личният му вкус за изкуство.


Моментите, в които математиката ти е полезна и до днес
Математическото образование много ми помага да боравя с геометрични фигури, симетрия и мащаби, пропорции и т.н. Но най-вече ми помага да смятам пикселите във Photoshop.

Моментът, който те запали по колажите
Всичко започна, когато правих обложката на една аудиокасета за лейбъла за експериментална електронна музика Amek Collective. Тогава сякаш намерих успокоение в това да късам, режа и лепя парченцата хартия (и не само), докато се нареди „пъзелът“.

Моментът, когато събираш материал за нов колаж
Няма конкретен момент. Събирам всякакви снимки – чужди и мои, изрезки от списания и стари вестници, картинки от интернет. Горе-долу всичко, което мога да залепя на хартия и набутам в скенера. Много често си харесвам конкретно изображение и подбирам останалите около него. Започвам да редя и лепя, докато не стана доволен от получилото се. Почти никога крайният резултат не отговаря на първоначалната идея в главата ми, но ако успея да предам усещането и емоцията, които търся, работата ми е свършена.

Моментът, който безотказно те зарежда с вдъхновение
Като слушам музика. Но да бъда честен, най-добрите ми идеи идват съвсем случайно или тогава, когато това е последното нещо на главата ми.

Моментите, за които вадиш фотоапарата
Когато видя някоя изоставена сграда, в която мога да се промъкна. Или когато попадна на някоя интересна „улична инсталация“, която си заслужава да бъде заснета. Много обичам и масивни бетонни сгради и конструкции.

Моментът, след който започна да намираш красота в „грозното“
Не бих казал, че има точен момент, ами по-скоро дойде плавно. Колкото повече се занимавах с изкуство, толкова повече исках да провокирам по този начин с работите си.

Моментът, в който си представяш бъдещето си
Да бъда честен, не знам, но една от основните причини да остана в България е, че виждам как се случва нещо като революция в дизайна тук и искам да участвам в това. Също така знам, че много искам някой ден да имам свое дизайн студио, магазин или пространство. Място, където да мога да работя, творя, да организирам събития и изложби или пък просто да си почивам.

Можете да следите Никола Костов и на nikola.kostv

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.