10 момента на София Добрева

20 август 2021 текст Виолета Иванова
В интернет ще я срещнете с псевдонима Nolita, историята зад който идва след няколко реда. Животът ѝ в България преминава между Бургас и София, но от доста време вече е в Манчестър. Рисувала е винаги, а в последните години го прави професионално – била е в няколко рекламни агенции, а сега е илюстратор и дизайнер на свободна практика. Харесва ѝ да работи и с акрили и масло, а другото аналогово изкуство в живота ѝ е снимането на лента. Освен това се определя като „тотален меломан“ и не го казваме като страничен факт. По-голямата част от работата ѝ се върти около музиката – режисира и анимира клипове, мисли концепции за фотосесии, рисува обложки, занимава се с дизайн за мърчандайз... Ето какво още се сетихме да я питаме.


Моментът, в който София стана Nolita
През 2012 в опит да заблудя фейсбук, че името ми е No No (не мина), трябваше да импровизирам с нещо друго.

Моментът, в който каза „Здравей“ на Манчестър
По време на първата ми работа в центъра на града, когато прекарвах обедните си почивки, разхождайки се безцелно по улиците или в градската галерия. Тогава наистина се запознахме и почувствахме.

Моментът, в който оставаш насаме със слушалките си
Докато рисувам или се опитвам да се съсредоточа върху нов брийф. Звучи супер миш-маш от стилове, но напоследък предимно Dry Cleaning, Low Hummer, Gang of Four, Film Noir и Чарлз Мингъс.

Моментът, заради който би извадила апарата от чантата
Моменти, в които лъч влиза през прозореца след дъжд и изглежда като таен знак отнякъде.

Моментът, в който съжали, че апаратът не е с теб
Преди седмица, когато минах покрай едно гигантско хале, в което група деца тренираха гимнастика. Беше като най-истинската и красива градска джунгла.

Моментът, с който започва една илюстрация
Обикновено, след като съм гледала интересен филм или чела добра книга или съм срещнала нестандартно и различно човешко лице на улицата или в градския транспорт. Напоследък, след като се събудя след супер странен сън.

Моментът, който те свърза трайно с музикалния бизнес
Най-определящият момент в този аспект от живота ми (и не само в него) беше снимките на първия клип на Hayes & Y – Alone with U.

Моментът, в който усети, че другите оценяват изкуството ти
Шести клас, лятната ваканция. Кристина от моя клас ми подари тефтер с уговорката на края на ваканцията да ѝ го върна с изрисувани листове.

Моментът, за който още не си готова
Да се превърна в циник по отношение на изкуството и индустрията.

Моментът, който те успокоява
Мрачен ден, без планове, срещи, задачи и крайни срокове. 0 непрочетени.

София Добрева е на nolita.no и sophiadobreva8.wixsite.com/portfolio

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.