6 момента на Милена Миткова

25 ноември 2022 текст Виолета Иванова
“Всичко е по-хубаво, ако наоколо има вещица или поне омагьосана гора”, казва Милена за сюжетите, с които обича да населява илюстрациите си. По образование е моден дизайнер, а след години пауза предизвикателството Inktober я връща към рисуването – първо на хартия, после и дигитално. Успехите не закъсняват. Оттогава насам е илюстрирала три детски книги, комплект образователни карти за деца и корица на въображаемото списание The Sofianer, което показва духа на София през погледа на различни артисти. Малко след поредния ѝ артистичен завой (отскоро е в екипа на DreamShot, които създават онлайн игри) и откриването на изложбата Биенале на илюстрациятаТриъгълна кула на Сердика до 27 януари), в която участва, хващаме Милена за кратко интервю.


Моментът, когато остави модата настрана
Беше по време на магистратурата ми. Може би желанията ми пораснаха заедно с мен и се промениха. Ежедневието и личният ми живот също повлияха – понесоха ме в друга посока за добро или лошо.

Моментът, заради който замени хартията с таблет
Харесвам работата на Лаура Рубин от Швеция. Тя рисува на таблет и качва невероятни видеа с процеса си на работа. Бях омагьосана какви красоти създава и подходите, които ползва.

Моментът, когато за пръв път илюстрира книга
В началото на тази година от изд. ПАН се свързаха с мен, защото много харесват стила ми. Предложиха да поема илюстрирането на две детски книги – Страх ме е! и Ядосан съм! на Лилия Русанова. Зарадвах се, че някой е решил да ми даде шанс. Това е ужасно важен момент за всеки илюстратор – някой някъде да повярва в него и да му позволи да покаже възможностите си.

Моментът, когато влезе в гейминг индустрията
Беше преди месец. Кандидатствах и ми дадоха шанс, въпреки че съм без опит в индустрията. Това е една цяла вселена (онлайн игрите), която е страшно интересна и много различна от илюстрирането на книги. Търси се друго въздействие и рисунките трябва да го създават. Предстои да откривам разликите и да трупам знание и опит. Вълнението е голямо. Желанието за развитие – също.

Моментът, когато трябваше да събереш София в една рисунка
Точно преди да разбера за The Sofianer, бяхме със сина ми в Борисовата градина при любимото му слонче. Това беше! Това трябваше да бъде – едно любимо място на моето любимо момче.

Моментът, от който бягаш
Гледам да посрещам всеки момент в живота с кураж в сърцето.

Милена Миткова е на mmmylennaa

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.