• 8 момента на Омана Кацарска

  26 април 2018

  текст Виолета Иванова

  "Нашите вярват, че името трябва да е дадено на човека спрямо неговата личност", казва ни веднага след "здрасти". Значи не сме първите, заинтригувани от нейното, което в превод от санскрит значи "да даваш живот".
 • .
 • В една кола с Искра Благоева

  19 април 2018

  текст Нaталия Иванова снимки Михаил Новаков

  Веднъж отива в Египет, свива по малка улица и влиза в "мъжко" заведение, където едва ли някога жена е сядала свободно. Не стига това, но вика келнер, поръчва наргиле, чай и домино и му казва да ѝ намери някого, с когото да играе. Няколко минути по-късно всички вече са на масата ѝ. Ако се чудите защо разказваме тази история, подходът в изкуството на Искра Благоева е точно такъв – тя не е "войнстващ" феминист, но е със сигурност отявлен и провокира по темата за мястото на жената днес с инсталации, обекти, живопис и пърформанси.
 • 8 момента на Мирослав Живков

  19 април 2018

  текст Виолета Иванова

  В момента е дизайнер към Етъра и работата му пасва супер, защото не е чисто рекламна. Иначе рисува, откакто се помни, а като про – откакто завършва Плакат и визуална комуникация в НХА. Междувременно не спира да развива фотографското си око, но с един поглед наоколо разбирате, че и буквите са му сила.
 • 8 момента на Калина Парис Матеева

  12 април 2018

  текст Виолета Иванова

  От всякакви изкуства до биология, астрология, философия, психология и социология – всичко я вълнува, "което е супер, защото наистина не си спомням кога за последно ми е било скучно".
 • 8 момента на Виктория Книш

  5 април 2018

  текст Виолета Иванова

  "Всички ги бива в рисуването, просто на някои това не им е професията", контрира въпроса ни кога е усетила, че в нея живее супер художник. Впрочем по-добре да ѝ казваме мултидисциплинарен артист – балансирайки между дигиталната и реалната среда, Вики прави с финес всичко от графичен дизайн и илюстрации през анимация до рисунки върху витрини, дрехи, чаши и още предмети за пожелаване.
 • Изкуството не хапе

  5 април 2018

  тескт Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  Пирон, забит в розова стена, може да е абсолютна глупост или шедьовър на съвременното изкуство. Кое от двете, решаваме сами за себе си, но не преди да сме научили кой е държал чука и защо, по дяволите, стената не е например синя.
 • 7 момента на Александър Николов

  29 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Всичко започна преди 12 години с едно апаратче насочи-щракни в Мадрид." Ето как Александър среща фотографията в чужбина, а връзката им минава през серия курсове за вдигане на нивото, стигайки чак до магистратура.
 • 8 момента на Сияна Шишкова

  22 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Обожава да ѝ мирише на озон и на пустиня, има навика да си хапе устните и съставя списъци за всичко – дори за неща, на които това не им трябва. Ако можеше да е животно, щеше да е "кълвач, който пуши", а любимо място ѝ е библиотеката – често просто си седи там и без да взима книга.
 • 9 момента на Йоана Иванова

  15 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "От доста време се опитвам да направя портрет на котката ми, но не мога да рисувам животни и все изглежда като човек." Не виждаме проблем – хората ѝ се получават толкова добре, че няма как да не поискате поне един неин принт.
 • 8 момента на Калина Терзиева

  8 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Аз съм веган", казва ни бързо през смях, сякаш е любимата ѝ шега при запознанство. Но е истина – Калина е напълно сериозна в отношението си към природата и живее така, че да нанася минимален или никакъв отпечатък върху нея.
 • 7 момента на Ема Вакарелова

  1 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Любопитен факт: искам да се омъжа за космонавт", пише ни под линия, когато питаме за визитката ѝ. Това е пътят към нейното сърце, а нашето пък е в краката на Ема още от първия клик в блога ѝ, зареден с така разнообразен арт, че се чудиш наистина ли всичко излиза от една и съща ръка.
 • 7 момента на Трендафила Трендафилова

  22 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  Десет години назад има "период на бурно словесно творчество", когато ѝ харесва да измисля нови езици и да нарича приятелите си с различни имена, а за себе си модулира две френски думи в псевдонима Persefi Eskes.
 • 8 момента на Мая Лилова

  15 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  Има два плъха, с които доволно си живеят в София, но един ден иска дом "някъде по чукарите с няколко пилета, куче, крава и бърз интернет". На друга планета също ще ѝ хареса.
 • 7 момента на Zveruna

  8 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  По документи е Живиле от Литва, но предпочита да ѝ казваме Zveruna – като местната езическа богиня на дивите животни. Наскоро минава през София, попада в Петък и, от дума на дума с хората зад бара, се стига до изложба, която е там до края на месеца.
 • 9 момента на Иво Илиев-Yeto

  1 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  И да не ви щраква веднага кой е той по името, виждали сте негови неща в града. Иво е в ядрото на графити крюто 140 ideas, което прави от фасадите картини (като орлите върху 32 СОУ и мечките, налазили 23 СУ), а от Ахтопол – открита лятна галерия с мото We All Write.
 • Нещата от живота: Алекс Даби Зеви

  1 февруари 2018

  текст и снимка Севда Семер

  Колко срички отнема, за да отговорите на въпроса "откъде си"? За него със сигурност е малко по-сложно. Родителите му са с български корени, но той е живял единствено в Австралия и за последен път е бил тук като дете. Фотограф, издател на независими списания, експериментатор с езика и текста, Алекс е в София за резиденция в World of Co. Освен студио и място за живеене, тя му е ценна и като шанс да опознава града, хората и миналото му. Чува например за някогашната борса за нелегално записани касетки около НДК, където начинът, по който хората са си говорели, е издавал всичко за тях – от страх ("пази се от куките!") до бунт ("свободното време си е наше"). В неговите ръце тези фрази се превръщат в артистичен проект точно защото успяват да кажат много с малко. Преди Алекс да разкаже още за работата и впечатленията си в Æther на 3 февруари от 19:00, се срещаме за първи рунд диалог, в който се поглеждаме отстрани, вирваме глава за хубавото в града и чуваме любимата му романтична история.
 • 7 момента на Трифон Андреев

  25 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Не ни казвайте – работите му ви напомнят стила на Дидо Пешев и дори малко на Борис Праматаров. Не е случайно. И двамата са в списъка му с вдъхновители, където влизат още Джон Дайър Бейзли и Дан Хилиър, а цялата верига тръгва от първия сблъсък на Трифон с точкo-линeйните илюстрации на Ричи Бекет, след който и той се заема с опитомяването на техниката дотуърк.
 • 7 момента на Калина Мавродиева

  18 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Троян-Пловдив-София-Милано-София и случайни спирки във Виена, Москва, Париж, Букурещ и Варна. Звучи като маршрута на много странен влак (който веднага бихме хванали), но това всъщност е пътят на Калина навътре в изкуството.
 • Колко е важно да имаш Структура

  11 януари 2018

  текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова и галерия Структура

  За миг се изненадваме, когато казва, че е скептична към музеите за съвременно изкуство, но бързо се съгласяваме с причината: "то не трябва да се отделя като нещо извънредно, екстравагантно и изключително, а да е част от естественото развитие на историята". Зад тези думи Мария Василева вече стои не само с биографията си (доскоро е главен уредник в СГХГ и основател на проектите за млади художници Място за срещи и награда БАЗА, а след 2010 – и на фондацията Едмонд Демирджиян), но и с новата галерия за съвременно изкуство Структура, за която усещаме: липсвала е в София.
 • 7 момента на Явор Боянов

  11 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако има една голяма страст, тя е да колекционира играчки – за малко над 10 години е събрал близо 400 екшън фигури на измислени и реални герои. Иначе го привличат и акварелите на Мерилин Менсън, работите на Жан-Мишел Баския и Анди Уорхол, сюрреализмът, арт движението lowbrow, авангардното кино, философията, психологията, окултизмът и паранормалните явления.