• 7 момента на Rays Street

  17 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Зад псевдонима намираме Рикардо – талантлив човек, който минава първо през гимназията за приложни изкуства Свети Лука, за да усвои майсторенето на детски играчки, а после и през НАТФИЗ, за да се научи да раздвижва рисунките си в анимация.
 • .
 • 7 момента на Антонина Георгиева

  10 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Обича маслини, не може да живее без музика и косата ѝ е в цвета на морето – пак от любов. Следващата ѝ страст е очевидна: като малка Нина предпочитала да си седи вкъщи да рисува, вместо да играе навън, а сега това ѝ е работата. И дори почивката не може да я откъсне от изкуството: закон е да разгледа поне една галерия на всяко място, до което пътува.
 • 8 момента на Диана Стоянова

  3 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Започва да вади изкуството си на светло преди няма и година, нищо че рисува от векове. Малко ѝ остава до дипломата по графичен дизайн, но илюстрацията вече ѝ създава работа от понеделник до петък, на свободна практика.
 • 7 момента на Деси Баева

  27 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  Веднъж изкарва цяла година само на палачинки, а обсесията ѝ сега са етеричните масла – защото "всеки проблем може да се реши с някакъв вид смазка".
 • 9 момента на Костадин Кокаланов

  20 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  "Роден съм в Куба, израснал съм в Надежда" – така късо, но силно ни говори Косьо, а с думите го бива дори повече, когато ги изписва на ръка. Ако ни следите, трябва вече да знаете: възхищавали сме се на типографиите му и покрай KKIIVV (общ проект с Илиан Илиев), и покрай Trash Lovers (екс арт колектив, който рисуваше върху изхвърлени предмети).
 • 7 момента на Мила Янева

  13 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  Чухме името ѝ първо покрай арт колектива Chark, в който са и Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова. После си го припомнихме с ТИ-РЕ – платформата за независими издания, която същите хора (+ Велиана Иванова) задвижиха наскоро, за да вадят от сянката все повече "книгоправещи художници".
 • 7 момента на Елена Назърова

  6 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  В слушалките ѝ често пеят Девендра Банхарт, Y La Bamba и of Montreal, докато Елена сънува с отворени очи за своя къща в гората.
 • 8 момента на Калоян Богданов

  29 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Търново е терен за много от първите му неща: от проплакването през прохождането в скулптурата до дебютната изложба, след която е нареждал още доста.
 • 7 момента на Борислав Грънчаров

  22 юни 2017

  текст Наталия Иванова

  Или Боби Грънча, ако го търсим по подписа върху работите му, но историята зад псевдонима е "просто ми хареса как звучи". Въпреки че завършва анимация в НБУ, раздвижва картините си само веднъж в кратък дипломен филм и през 2014 заминава за Истанбул, където "се отказах от всичко и реших да рисувам".
 • 7 момента на Лиляна Караджова

  15 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Щом захване нов проект, забравя всичко друго и дните ѝ минават в заснемане и проявяване на снимки. За да се откъсне от мислите си, зарежда плейлист с "жанрово неопределима" музика, в който един през друг свирят Ян Гарбарек, Ричард Бона и Дафер Юсеф.
 • 8 момента на Илиан Илиев

  8 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Виждали сме го да превръща боклук в парчета изкуство (като част от колектива Trash Lovers), да миксира илюстрациите си с типографиите на Костадин Кокаланов (заедно се подписваха като KKIIVV) и да реже глави върху етикетите на астро соковете Planet Pops.
 • 7 момента на Йосиф Чернашки

  1 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако не го засечете да си пие кафето в крачка на някоя от дългите си разходки, то вероятно ще е с баскетболна топка в ръце – тези са две от любимите му занимания.
 • 7 момента на Жаклина Жекова

  24 май 2017

  текст Виолета Иванова

  В превод от гръцки калиграфия значи красиво писане, но всъщност е много повече от това. "Изкуство и начин на изразяване на себе си", нарича я Жаклина и затова не се ядосва, ако ръката ѝ трепне и остави непоправима следа върху листа.
 • 7 момента на Jo Iyaa

  18 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Историята как Полина Стоянова започва да се подписва Jo Iyaa идва след няколко реда, но нека първо да ви запознаем.
 • Мъжът в лице: Рауи Хадж

  18 май 2017

  текст Евелина Иванова снимка Бабак Салари

  Покрай мъжете в гръб, с които ни среща във PhotoSynthesis, говорим очи в очи с писателя и фотограф от Бейрут за абсурдите на живота, клишетата на Запада и глобализацията като чужда дума.
 • 7 момента на Даниела Янкова

  11 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Не обича условности, страшно цени свободния избор и харесва хората, но по-често решава да се пусне по улиците на града в спокойствието на собствената си компания.
 • 15 момента на Севда Семер

  4 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Да побереш на една страница човек, доскоро заемал съседното бюро, е трудна задача, щом знаеш колко мултиталантлив и пълен с истории е. "Никой не знае, но имам и три късометражни филма, единият с награда от СФФ", успява пак да ни изненада Севда – екс автор и фотограф на Програмата – по месинджър линията от Лондон, където живее от година.
 • 7 момента на Ева Маркова

  27 април 2017

  текст Виолета Иванова

  След две години в рекламна агенция разбира, че този бизнес не ѝ понася. Напуска с лекота, за да изкара цяло лято по девствени плажове и планини, от което я изтегля студио Four Plus.
 • 7 момента на Елизавета Ангелова

  20 април 2017

  текст Виолета Иванова

  Не познаваме варненец, който да не трепва от шума на вълните. "Почти съм сигурна, че сама съм избрала да се родя в морски град", смята и Ели, чиято кръв е поне 1/4 руска.
 • 8 момента на София Зашева

  13 април 2017

  текст Виолета Иванова

  "Поп сюрреализмът беше първото ми вдъхновение. Барокът – второто", казва сайтът ѝ, където рамо до рамо стоят две коренно различни портфолиа.