• 15 момента на Севда Семер

  4 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Да побереш на една страница човек, доскоро заемал съседното бюро, е трудна задача, щом знаеш колко мултиталантлив и пълен с истории е. "Никой не знае, но имам и три късометражни филма, единият с награда от СФФ", успява пак да ни изненада Севда – екс автор и фотограф на Програмата – по месинджър линията от Лондон, където живее от година.
 • .
 • 7 момента на Ева Маркова

  27 април 2017

  текст Виолета Иванова

  След две години в рекламна агенция разбира, че този бизнес не ѝ понася. Напуска с лекота, за да изкара цяло лято по девствени плажове и планини, от което я изтегля студио Four Plus.
 • 7 момента на Елизавета Ангелова

  20 април 2017

  текст Виолета Иванова

  Не познаваме варненец, който да не трепва от шума на вълните. "Почти съм сигурна, че сама съм избрала да се родя в морски град", смята и Ели, чиято кръв е поне 1/4 руска.
 • 8 момента на София Зашева

  13 април 2017

  текст Виолета Иванова

  "Поп сюрреализмът беше първото ми вдъхновение. Барокът – второто", казва сайтът ѝ, където рамо до рамо стоят две коренно различни портфолиа.
 • 9 момента на Камен Каменов

  6 април 2017

  текст Виолета Иванова

  Дори само купчина тръби или смачкана дъвка му стигат, за да композира един от жестоките си квадрати в инстаграм. Първо там го засякохме да редува естетски фотографията с работите си, а ако го бяхме хванали преди 10 години, щеше да каже, че е фриленс графичен дизайнер от Сливница.
 • 8 момента на Ина Христова

  30 март 2017

  текст Виолета Иванова

  Свири на укулеле, обича да сънува и иска поне веднъж да се гмурне в тропически води. В рисуването не се плаши от експерименти и често пробва непознати техники и форми, а графиките и илюстрациите ѝ са визуална поезия, която ни харесва да разлистваме. 
 • 7 момента на Йорданка Мишева

  23 март 2017

  текст Виолета Иванова

  "От години не бях докосвала молива", отговаря на поканата да го разходи и по нашите страници. При повторната им среща се оказва, че ръката ѝ е загубила стария замах, но пък е спечелила непознато вдъхновение, от което се ражда нов стил, напълно различен от този в първите ѝ скицници.
 • 8 момента на Райчо Станев

  16 март 2017

  текст Виолета Иванова

  Да съдиш книга по корицата за него не е лошо, а направо задължително. Работата му ни е притегляла към правилния том в книжарницата много пъти, затова и днес взимаме лалето от лицето на сборника с разкази на Теодора Бургуджиева, Какво ти тежи.
 • 7 момента на Миглена Папазова

  9 март 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако трябва да я поберем в няколко думи, ще са тези: графичен дизайнер, илюстратор и майстор декоратор. Неотдавна се разделя с "големия град, работата в офис на заплата и измамната сигурност, че животът ми е подреден", за да може да рисува на свободна практика и да движи Студио Дада заедно с приятелките си Ани и Марияна.
 • 9 момента на Кит Нийл

  2 март 2017

  текст Виолета Иванова

  От 2012 насам по-смелите на Острова пускат в гардероба си бомби от цвят, фантазия и щипка скандал с етикета Kit Neale. Ние пък за първи път отваряме арт рубриката си за моден дизайнер, и то от вън. Поводът е SPRIDD или лимитираната колекция на ИКЕА за души-номади, която Кит подлудява с принтове, вдъхновени от 4 музикални стила.
 • 7 момента на Jermain

  23 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Или само JRMN. От поне десет години насам зад този таг живее Венцислав Йосифов. И неговият ден започва със snooze като нашия, но с приликите сме дотук – докато ние се досъбуждаме в офиса, той е щастлив да не работи между четири стени, а да рисува по тях. С крюто 140 Ideas, където са още Yeto и Teleto, вадят спрейове срещу фасади (тук и навън), често за да кажат нещо повече от "вижте колко ни бива".
 • 9 момента на Евгения Николова

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Разменяме си илюстрации и моменти по месинджър, макар че можеше и направо през оградата – Евга, както обича да й казват накратко, е арт директор в дигиталната агенция в съседния двор, Next-DC. Когато не е там или покрай двегодишния си син, изрязва котки от хартия и рисува уважавани градски мухи с обувки на ток и луксозни крила.
 • 10 момента на Ангел Ангелов

  9 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако има само три секунди, ще се представи като "илюстратор, арт директор и maker of things". И на нас ни се намира една да добавим, че е дете на морето. Сменя Бургас с Търново, за да учи графични изкуства, а за да може и да ги работи, после отлита в Ню Йорк. Ето как в портфолиото му скачат проекти за едри компании като Delta Airlines или Macy’s.
 • 7 момента на Вяра Бояджиева

  2 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  На 9 се мести във Франция, а година по-късно – в Люксембург, където среща първия си учител в рисуването, плакатиста Камен Попов. Днес вече намираме Вяра в Болоня, малко преди да прибере дипломата си по илюстрация и комикс, а ако се чудите откъде познавате рисунъка ѝ – вдигнете си чашата. Поне под нашата отдавна стои една нейна работа, отпечатана върху подложка от серията TableGallery.
 • 12 момента на Теодор Ушев

  26 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Маршрутът на живота му тръгва от Кюстендил, за да продължи през Пловдив (където учи сценография, грим и анимация) и София (където овладява графичния дизайн и през 90-те пробива с жестоките си театрални плакати). От години обаче домът и студиото на Теодор са в Монреал, а от масата му за рисуване излизат къси анимации, които не се прибират без награди.
 • 9 момента на Мира Мирославова

  19 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Вярва, че щом живеем във време на неограничени възможности, трябва да сме луди да не грабим от тях с пълни шепи. Затова само на 20 вече е успяла да емигрира във Великобритания и да се върне обратно с ясни идеи за пътя напред и нагоре.
 • 8 момента на Васил Ангелов

  12 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  "Времето ми е ценно и предпочитам да го запълвам с неща, които са ми важни", пише в бързата визитка, която му искаме. Значи задраскваме "тъпотии като политика, клюки и модерни неща" и даваме път на базовите радости – като месото, ракията, футбола с приятели и ваканцията на море. А, и на традиционната графика и старите методи с разяждане и мастило, които Васил усвоява в НХА, а днес практикува под шапката на Print Nest.
 • 13 момента на Джипи

  14 декември 2016

  текст Виолета Иванова

  От първата му отпечатана карикатура до днес са изтекли 22 години, в които май му се е случило всичко, на което един артист може да се надява. Оставете изложбите – Джипи (или Джани Пачиноти) е илюстрирал тон материали в пресата, рисувал е корици за култови книги (от 1984 до 451° по Фаренхайт), бил е на феста във Венеция със собствен игрален филм (L'ultimo terrestre) и, най-важното, графичните му романи са гореща стока на всички комикс пазари.
 • 7 момента на Марина Тодорова

  8 декември 2016

  От хлапе не пуска скицника, а преди няколко години върхът на писеца я води в Борнмут (после и в Лондон), където научава А-то и Я-то на илюстрацията. Не минава много време преди поръчките да завалят, и то от неслучайни места – в портфолиото й се редуват проекти за издания като Wall Street Journal, New York Times и The Economist.
 • 7 момента на Анелия Баренска

  1 декември 2016

  Тези дни е редовна пред стената за рисуване на betabreakfast, за да гони последната си тръпка: visual harvesting или красив и удобен за мозъка начин да запазиш нови знания. Покрай програма по Креативна илюстрация в Istituto Europeo di Design пък потъва за едно лято в Барселона, откъдето изплува с топ оценки и топ уговорка да направи серия космонавти за местна галерия.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081