• Копче по копче

  6 юни 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Стилистът Яна Абросимова е част от симпатичното дамско каре, стоящо зад модния лейбъл Knapp. Дрехите им могат да бъдат безпогрешно разпознати, където и да се появят – красиви, леко щури и изпипани до последното копче. Вече година и половина Knapp се радва на вярна публика, а преди седмица ни плени и с представянето на новата Light колекция, в която главно действащо лице беше плюшеното мече.
 • .
 • Графитено красиво

  30 май 2012

  текст Клодин Жендова, снимки Илиян Ружин

  Дизайнерите нямат нужда да бъдат разбирани, а обичани. Ние бързо заобичахме Юлия Павловска, интериорен дизайнер, която от години живее в Париж, понеже е много мила, талантлива и непринудена. От Sofia Design Week (1-8 юни) я поканиха за свой гост (Юлия участва в цели три изложби на големия ни дизайн форум), от Програмата пък я поканихме за свой събеседник.
 • Пунктуално

  10 май 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Работилница Пункт са софийските дизайн революционери, затова са ни и толкова симпатични. Мария, Ивайло и Петър използват въображението си и всички материали, които им предостави Случаят, за да сглобяват уникални столове, маси, лампи и закачалки, които, няма да повярвате, че в предишния си живот са били ски автомати, чайници и гардероби. Тези дни тримата са особено заети – готвят своето представяне на Sofia Design Week (1-8 юни), а само преди няколко дни се включиха и в SM&RT Fest с едно много различно пиано в парка Заимов. Отскочихме до тяхната достолепна стара къща за малко студен чай и разговор за дизайн.
 • Душевна хирургия

  16 февруари 2012

  текст Клодин Жендова

  Френският експресионист StepK или Стефан Ришар, както всъщност е истинското му име, подреди първата си изложба в София (можете да я видите в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство до 13 март). Платната му не са красиви. Дори напротив – очакват ви ужасно човешки и ужасяващо въздействащи образи, които заедно образуват една твърде мрачна вселена, изпълнена с въпроси без отговори. Какво е да си артист, здраво стъпил в нашето съвремие, има ли бъдеще, къде избяга настоящето и коя е битката, за която си струва да дадеш всичко от себе си – това пък са въпросите, на които ние все пак успяхме да получим своите отговори.
 • Местен герой

  9 февруари 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Художникът и писател Антон Терзиев плува умело в бурните води на съвременното изкуство, търсейки нови техники за хващане на разсеяните ни умове. Възторгът от откриването на очевидни истини, които ни заобикалят, но често не ги забелязваме, са неотменна черта на работата му – намираме ги и в последната му изложба с поетичното заглавие Съвременни сечива на труда. Този път Антон ни предлага да приюти за известен период нашите ангели и/или демони – как, вижте в галерията на ИСИ.
 • Архитектура, която променя света

  20 октомври 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Архитектурата не значи просто застрояване. Тя може да предложи повече от прагматични решения на днешните ни икономически стремежи. Тя e способна да ни насочи към нови реалности, или поне да намекне за неразкрити възможности.

 • Нарисувай ми приказка!

  13 октомври 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Петър Станимиров е художникът, скрит зад псевдонима Pеter Stan –
  име, в което всеки истински фен на Стивън Кинг се е вглеждал продължително, изучавайки илюстрациите към любимите си книги. Петър Станимиров е и издателят, отговорен за над 100 книги-игри, но и художник на комикси за списание Дъга. Правил е също плакати, компютърни игри и илюстрации на детски книжки. Срещаме се с него в American Corner на Столичната библиотека, където е наредена неговата тематичната изложба Вдъхновен от Стивън Кинг, за да разберем какво друго го вълнува и защо не се страхува от героите на американския майстор на хоръра.
 • Пълна промяна

  11 август 2011

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Архитектите идеалисти от сдружение Трансформатори действат на територията на София (от време на време и в Пловдив) вече трета година, преобразявайки градския пейзаж със смели и креативни идеи. Само преди два месеца превърнаха електроревизионните кутии и табла по улица Шишман в графити фантазии, а преди това върнаха футуристичната красота на една забравена спирка в Дианабад и монтираха огромна пейка гаечен ключ пред Модерен театър. Точно на тази пейка срещаме един от основателите на сдружението Августина Велева и друг стар боец от екипа – Гергана Тилева. Следва разговор за софийските потайности, неочаквания идеализъм у българските младежи и новата акция на Трансформатори – TabloID, която тече в този момента на гребната база в Панчарево.
 • Букви, букви, букви

  14 юли 2011

  текст Деница Стефанова, снимки eventmarketing.bg

  Фестивалите през лятото не се ограничават само с морския бряг, Борисовата градина или ул. Шишман. За някои събития е важно артистите да бъдат поставени в естествена среда – в канала на Перловската река например. Точно там, близо до Герена, на 9 юли се случи графити фестът Urban Creatures, който събра 20 от най-добрите български графити артисти и им даде зелена светлина да творят. Каналът никога повече няма да е същият, а скептицизмът по отношение на стрийт арта е излишен – като всяко изкуство и уличното си има своята публика, идоли и несъвършенства. И за да не говорим наизуст, се срещнахме с един от участниците в Urban Creatures – GOAT, графити артист, добре познат в уличните среди.
 • Дълбоко над земята

  16 юни 2011

  текст Иглика Станкова, снимки Илиян Ружин

  Ния Пушкарова е същински водовъртеж. За секунди успява да те въвлече в нейния артистичен свят и да те накара да почувстваш, че всичко е възможно, стига да го поискаш. Тя е художник, фотограф, председател на сдружение Име, а в съзнанието й като че ли постоянно кипят идеи, които тя упорито осъществява. Като тази за Водна кула арт фест, който започва съвсем случайно, но постепенно се превръща в международна платформа за експериментално изкуство. Дни преди началото на поредното издание на арт фестивала (от 24 до 30 юни) Ния Пушкарова намери време, за да ни разкаже повече за себе си, изкуството и произхода на добрите идеи.
 • Maria All Around

  2 юни 2011

  текст Гери Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Мария Тодорова е един от кураторите на третия Sofia Design Week (10-18 юни) – единственото събитие от подобен мащаб, което поставя на дневен ред темата за дизайна в българското общество. Тя се е заела с вълнуващата задача да подбере най‑добрите сред най-добрите, които да се представят на родна земя. След множество професионални успехи в българския рекламен бизнес в момента тя води собствена агенция – Next-DC. Мария е най-подходящият човек, който можехме да разпитаме какво се случва в кухнята дни преди старта на форума.
 • Светецът

  12 май 2011

  текст списание Едно, снимка Maria Spann

  Джерърд Сейнт e факир в музикалния дизайн, едновременно перфекционист и пънкар, справящ се еднакво добре с модни сесии, фотографски книги и бранд идентичности. Работил е върху оформлението на ключови албуми на страхотни агенти като Beck, Goldfrapp, Марк Ронсън, The Charlatans, Keane, Basement Jaxx и Snow Patrol, а на 11 юни ще се включи с лекция в тазгодишното издание на Sofia Design Week. Тези дни се труди над визиите на няколко музикални лейбъла и банди и вече очаква вашите оферти за първата си нощ в София.
 • СОЦиалната мрежа

  9 декември 2010

  Васил Тучков е на 25, никога не е висял на опашка за банани и в спомените му Kореком е като сет от Междузвездни войни. Въпреки това смята, че несъстоялият се разговор за близкото ни минало има значение тук и сега. По тази причина темата на новия му авторски проект Living Museum е именно соцът – заповядайте на безопасна разходка обратно към социалистическата реалност и не забравяйте, че въпреки всичко за някои това време е равно на тяхната младост.
 • Вертикална линия

  30 септември 2010

  Родриго Фика е чилийски алпинист и пътешественик, част от първата експедиция, прекосила успешно Южните ледени полета на Патагония. За много авантюристи това е като да си сред първите, стъпили на Южния полюс. Оттогава са минали десет години, през които катеренето го е водило на всички континенти без Африка. Последната му спирка е концептуалното пространство The Fridge, където ще покаже изложба и ще разкаже за родината си Чили и неповторимите възможности за алпинизъм и катерене там. Освен увлекателни разговори и филмов материал, събитието ще бъде допълнено и с ароматни чилийски вина.
 • Рисуващият човек

  13 май 2010

  Ако напоследък човек ползва медиите само като консуматор, ще си каже, че Ясен Гюзелев се е завърнал от дълго пътуване в далечна страна, от което е донесъл Алиса и всичките й чудеса. Истината е, че въпреки многото си пътувания един от най-ценените български илюстратори обикновено си стои тук. Едновременното откриване на изложбата му в Националната художествена галерия и излизането на Алиса в Страната на чудесата с негови илюстрации просто не можеха да отминат незабелязано. Затова не се стърпяхме и ние да скочим в заешката дупка и да го последваме в необикновения му визуален свят.
 • Завръщане в бъдещето

  5 май 2010

  Никола Шахпазов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Пейо Колев умее да говори. Може да ви разкаже за почти всичко относно стара София и Третото българско царство – от това какво се е случило с едното крило на военното министерство до това как французите са чупили наши самолети след Първата световна. Още повече му се удава издирването на стари снимки и изрядното им категоризиране – именно той поддържа впечатляващия исторически фотосайт Изгубената България. Миналата седмица пък стартирахме нашето сътрудничество с него под формата на новата ни подрубрика Минаха години. Преди първия рожден ден на сайта седнахме с Пейо пред Военния клуб за кафенце и разговори за бъдеще и минало.

 • Колекционерът

  25 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Фелия Барух

  Свързваме името на Еми Барух с няколко доста важни събития за културния ни живот, сред които знаковата изложба на Пабло Пикасо в Галерията за чуждестранно изкуство през 2008, която бе посетена от рекорден брой зрители. Проектите, зад които застава, обикновено ни измъкват от летаргичния сън и ни карат да се поразходим навън за освежителна доза изкуство. Иначе Еми е още публицист, преводач – предимно от испански, и човек, който не обича да стои на едно място. Истински колекционер на ценни моменти.
 • Време за жени

  11 февруари 2010

  Никола Шахпазов

  От няколко месеца в Програмата си имаме особено красива гостенка от Скандинавия – най-голямата комиксова звезда на Норвегия Неми Монтоя. Има защо да я обожаваме – тя е чернокоса, иронична, с предпочитания към готик метъла и големите уискита след 7 вечерта, точно както трябва. Време е да ви запознаем със създателката на Неми Лисе Мюре – толкова подобна и толкова различна от своята рисувана героиня.
 • Културен активист

  28 януари 2010

  Светлана Куюмджиева

  Сигурно е, че ще откриете Веселина Сариева или заета с подготовка на арт събитие, или просто в жизнерадостно и силно заразително настроение. Тя действа основно в Пловдив, където се занимава с няколко качествени инициативи, сред които галерия Сариев, която стопанисва заедно с Катрин Сариева, фондацията Отворени изкуства, която организира Нощта на музеите и галериите в Пловдив, и artnewscafe, а не отказва и от още. Веселина успя да завовюва собствено място под слънцето и да се превърне в една от най‑симпатичните фигури в родното изкуство и съвременния градски живот.
 • Испанец в Ню Йорк

  7 януари 2010

  текст Александър Величков

  Едуардо Аниевас ни е симпатичен, при това доста. Художник с особен интерес към градските теми, голото женско тяло и меланхолията, влюбен в Ню Йорк испанец, фен на Боб Дилън и професионалист в разхождането на куче, Едуардо е един от онези многолики младежи, с които можеш да си говориш почти за всичко. Това и направихме – малко след новогодишната суматоха, точно преди да пристигне на 11 януари за откриването на първата му изложба тук.