6 момента на Олга Стойчева

19 септември 2022 текст Виолета Иванова
Вдъхновяват я киното, еклектичният ѝ плейлист, пътуванията, фестивалите, арт предизвикателствата и дори модните решения на случайни хора в тролея. И не я е страх да провокира с изкуството си. Вече 7 години Олга е част от рекламна агенция The Smarts – тръгва от стаж, а днес вече е арт директор с множество кампании от най-различен калибър и характер зад гърба си. Сред любимите ѝ проекти е идентичността на Софийски международен литературен фестивал от 2019, с която агенцията попада в престижното списание за реклама Lürzer‘s Archive. Извън работно време пък напоследък Олга отделя повечко внимание на рисуването и успехите там също не закъсняват – заведението Coffee Syndicate скоро ще украси стените си с нейна илюстрация, а ако и вие искате още нещо за рамкиране (освен картините по-горе), поръчки се приемат в Instagram. Как стига до днешния си стил и каква е следващата ѝ кариерна крачка, четете нататък.


Моментът, когато стана арт директор
Работата в рекламата е изградила мисленето и подхода ми към всички креативни проекти – да предавам идеи и послания по ясен начин, за да бъдат бързо разбрани от публиката, и в които има неочакван туист. Това е нещо, което ме влече и продължавам да развивам. Радвам се, че съм на позиция, на която идеите ми биват чути и мога да предам страстта към работата на по-неопитните си колеги. Всъщност ми предстои нов професионален скок – като криейтив лийд в The Smarts.

Моментът, когато започна по-често да рисуваш за себе си
Като нарисувах илюстрацията с дюнерджийницата. Идеята беше отлежала известно време в главата ми и когато седнах да я рисувам, в процеса стигнах до стила, който дотогава бях търсила, и реших, че ще го развивам.

Моментът, когато в илюстрациите ти нахлуха храната и еротиката
Винаги ме е привличало смесването на противоположности – сексуалното и животинското у хората, хедонизмът, но и навлизането в интимните фантазии, сънища и тъмни страни. Всичко това резултира в създаването на илюстрации, в които героите се отдават на страстите и апетитите си открито, без страх и поднесено с хумор.

Моментът, когато се захващаш с арт предизвикателство
Предизвикателствата и конкурсите задават рамка – като тема, на която да стъпиш, и като време, в което да дадеш максимума си. Участвайки в такива, се научих, че не е нужно да отделям специални часове или да чакам музата, за да създам нещо свое. 15 минути на ден са достатъчни. Участвала съм в доста рекламни конкурси, а от по-артистичните ми е любим 36 Days of Type.

Моментът, когато постигна най‑големия успех в кариерата си досега
Не знам дали е най-голям, но беше най-чакан и искан: през 2018, след 3 години неуспешни участия, спечелих регионалния конкурс Young Lions. Това ме заведе на фестивала Cannes Lions, където със съотборничката ми София Алтова участвахме във втория глобален кръг и успяхме да се докоснем до знанията на професионалисти от световната рекламна индустрия.

Моментът, когато ти е нужна доза разнообразие
Ако ми стане скучно, си пускам някой по-нетипичен филм – на Линч, Кубрик или Уонг Карвай. Мечтая в илюстрациите си да създавам светове, подобни на тези, които те показват. А понякога просто отивам да поплувам някъде и това ме зарежда и рестартира.

Олга Стойчева е на olgastoycheva

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.