8 момента на Татяна Харизанова

5 декември 2019 текст Севда Семер
Завършва Графика и Текстил, докато чиракува при бижутер – с други думи скоковете между жанрове отдавна обогатяват работата ѝ.


Затова в картините ѝ може да засечете експерименти с техники и релеф – потърсете ги до 30 януари в галерия Астри (или пък в Севлиево и Ларго във Варна, ако пътувате нататък), където Татяна излага платна, които с абстрактни или ясни линии разказват истории. И не е необичайно силен за нея период – участвала е в дълъг списък изложби. Може би и заради това казва, че всеки ден се чувства огромен късметлия. Ето и още какво ѝ се случва днес, вчера и след баня.

Момент от живота на твое минало аз, който днес те забавлява
Много са. Поглеждайки назад, всеки ден си е забава. Толкова много бръмбари...

Любимият ти момент от чиракуването при майстор бижутер
Един път месечно ми разрешаваше да направя свое бижу. Още пазя първото.

Най-добрият момент да отвориш ателието и да започнеш работа
Рано сутрин, след кафето. Първият поглед върху платното ми е много важен, тогава разбирам дали има още работа по него. Някои картини се раждат за ден, други – за месец. Не трябва да има нито какво да се махне, нито какво още да се добави. Тогава е готово.

Моментът, в който откри своето скрито от света място
Моето тайно място е някъде там, в картините ми. Имах платно с име Някога някъде. Мое пространство, където цари съвършена тишина. И е без време.

Моментът, когато си се чувствала най-добре в кожата си
След баня.

Моментът, в който чужд поглед върху работата ти те зарежда с идеи
До ателието ми живее едно дете, мисля, че е на 8. От време на време влиза на гости да разгледа. Пристъпва, набързо поглежда и, когато има нова абстрактна картина на стената, се чува следното: "Уауууууу! Това е! Това е най-доброто, което си правила!". Обикновено децата търсят нещо познато като фигури, къщи, дървета, а това хлапе си е роден любител на абстрактното. Винаги ме зарежда.

Моментът, за който рисуването ти се струва недостатъчен израз
"Неправилно" започвам всяка работа и след това настъпва голямото търсене. Този процес понякога е изморителен. Как може една емоция да се изрази точно? Не искам да рисувам просто така, за самото действие. Твърде много обичам това, което правя.

Моментът, в който се докосна до свой страх
Много сериозен въпрос. Искам да отговоря шеговито, но не мога. И сериозно не мога.

Татяна Харизанова е на tatianaharizanova.wixsite.com/tania и instagram.com/tatiana.harizanova

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.