9 момента на Давит Карапетян

10 септември 2020 текст Виолета Иванова
Ако сте виждали силуета на Витоша насред бар Amok, значи вече познавате поне частица от изкуството на Давит. Няма как да сбъркате, ако го наречете дизайнер. По диплома е инженерен, а по стаж – графичен и уеб от вече 10 години. Модата също му е на прицел, както ще признае по-надолу, но паралелно си представя и как някой ден отваря училище по рисуване.


Макар хорските глави, забити в телефони, истински да го дразнят ("особено когато са в движение"), в школата му екраните надали ще са табу. Той самият все повече се увлича да споява традиционно и дигитално в работите си. От пастел и акрил до графичен таблет и Photoshop – в изкуството му всяко оръжие е позволено. Пандемията подхлъзна плановете му за изложби в София и Варна тази пролет, но ето че пак имаме повод да ви запознаем. С подкрепа от Национален фонд Култура Давит мести експото си онлайн (на davoarts.com), където цял месец гледаме куриран преглед на темите и техниките, към които все го тегли.

Моментът, който те насочи към изкуството
Моливът и хартията са ми приятели от малък. Когато си купих книга с картини на Алекс Грей, знаех, че искам да се занимавам с това цял живот.

Моментът, в който сядаш да рисуваш
Когато умът ми е спокоен, започвам да забелязвам красотата на ежедневието. Тогава се отваря и апетитът към творене и изразяване.

Моментът, който презарежда батериите ти
Разходка с колело, електронна музика на живо.

Моментът, в който ти трябва доза вдъхновение
Обичам да чета за живота на други творци и тяхната метаморфоза през годините. Понякога небето рано сутрин също има какво да каже.

Моментът, в който изхвърляш някоя идея на боклука
Идеите идват и си тръгват постоянно. Важното е да хвана най-добрата за деня, като я запиша или скицирам. Още по-важно е да я реализирам докрай.

Моментът, когато бар Amok ти повери стената си
За първи път рисувах в такъв мащаб с ограничен брой цветове и бързосъхнеща боя, но това беше и интересното. Усещането да реализираш А4 рисунка на 8-метрова стена е страхотно. Бих се занимавал с графити изкуство и в бъдеще.

Моментът след 5 години, когато…
Ще имам собствена марка дрехи.

Моментът, за който никога няма да си напълно готов
Да слушам регетон.

Моментът, в който намери най-новото си хоби
Възстанових китарата на баща ми. Още се уча, имам търпеливи съседи май.

Давит Карапетян е на davoarts.com и instagram.com/ davit3342
Изложбата му Дебют-20 тече на сайта му (поне) до 30 септември

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.