6 Момента на Елеонора Аспарухова

19 март 2021 текст Виолета Иванова
Често намира муза в приказки и легенди, лични истории и поезия. Би анимирала например стихове на Петя Дубарова, а зад гърба си вече има филм по Песен за човека, който се върти в музея на Вапцаров в Банско.


Тази и други нейни анимации обикалят фестивали в няколко държави, а всичко в началото тръгва от... една ваза с цветя. Но за това след малко. От 2009 насам Елеонора прекарва повечето си дни в Англия – първо като студент по Анимация, а днес като завършен артист и преподавател в два университета. Била е също илюстратор към Playboy и настолната игра Among Thieves, аниматор в Miramar Film и GroundBreak Productions и концепт дизайнер в Carbon Digital. Не ни стигат редовете да ви разкажем целия й път дотук, затова просто ви оставяме да я опознаете в 6 момента и шепа приказни илюстрации.

Моментът, в който разбра, че искаш да се занимаваш с изкуство
Натюрмортът с нарциси и зюмбюли, когато бях на 6. Най-добрата ми приятелка беше вкъщи да рисуваме и си подарихме рисунките една на друга. Макар натюрмортът ми да не беше толкова успешен, помня колко щастлива бях – просто рисуваща, опитвайки се да направя нарциси, които да приличат на нарциси. Още пазя рисунката на приятелката ми като спомен за момента, който помогна да намеря страстта си.


Моментът, в който разглеждаш старите си скицници
С критично око и много смях! Обожавах да прерисувам героини от манга комикси като млад артист. Най-страхотният ми скицник е един тефтер за отчети, изрисуван с героиня от Sailor Moon от времето, когато съм била дете.


Моментът, в който стана преподавател
Бях асистент по 2D aнимация в Солфърд. Сред най-чудесните неща в преподаването е да видиш промяната в студентите си от учащи в професионалисти.

Моментът от живота в Англия, с който така и не свикна
Непрекъснатото чувство на носталгия – особено след като съм била в България за по-дълго. Това да съм през повечето време далеч от семейство и приятели е нещо, с което се боря, откакто заминах.

Моментът, когато цяла зала гледа твой филм
Когато Оранжевата песен беше излъчена пред детска публика на фестивала TOFUZI в Грузия. Бурната реакция на децата и радостта им, докато си тананикаха песничката, по която е филмът, си остава един от най-страхотните ми спомени от фестивали! Като цяло обаче не обичам да гледам филмите си. Винаги съм адски притеснена! На голям екран всеки детайл изпъква и започвам да забелязвам неща, които бих поправила. Въпреки притеснението обаче винаги има и ентусиазъм, че някъде някой в тълпата е научил нещо ново или е взел нещо от моята анимация, и това ме мотивира да продължавам.

Сегашният момент, в който умът ти е погълнат от...
Какво да правя с бъдещето си – както професионално, така и в личен план. Мисля, че съм на кръстопът. Последните 2 години идеята ми какво е щастието, се промени много и осъзнах, че искам да прекарвам повече време с хората, които обичам и които са ми важни, и да намеря повече време за собствени проекти и идеи.

Елеонора Аспарухова е на instagram.com/elleasparuhova

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.