7 момента на Бойко Тасков

13 май 2021 текст Виолета Иванова
Докато учи Плакат в Търново, един уъркшоп го пали по калиграфията (заради красотата и експресивността ѝ) и по формите на кирилицата (заради динамиката, която намира в тях). Затова ви запознаваме с него тъкмо преди 24 май.


Срещнахме Бойко в инстаграм, където галерията му прелива от портрети на букви, а напоследък в тях прозира и друго негово влечение – керамиката, защото ги рисува така, че после да може да се пресъздадат от глина. Илюстрациите също го теглят – скоро ще видим неговите в предстоящата книга Митът за Янус. Иначе е графичен дизайнер с фокус във визуалната идентичност. Минал е през тукашна рекламна агенция (с която печели награди за млад криейтив от фестове като Golden Drum и Cristal), работил е и за топ брандинг студио в Лондон, а днес го намираме в Амстердам, където му възлагат супер интересни неща – брандинг за чисто нов вид орхидеи например. Накъде ще го отведе вечната му нужда от експерименти с нови техники, предстои да разберем. #Следим.

Моментът от работата в рекламата, за който не беше готов
Моментът, в който разбрах, че стаята за брейнсторминг се нарича „Душегубка“.

Моментът, в който твой арт експеримент свърши зле
Експериментите по дефиниция нямат гарантиран успех и дори когато нещо не върви по план и резултатът е различен от очакваното, обичам да мисля за дефекта по-скоро като ефект и да го използвам в работата си. Понякога „неуспешните“ резултати са по-ценни и водят до неочаквани и интересни идеи.

Моментът, който те влюби в Амстердам
Още с първото си уикенд посещение, разхождайки се по каналите в слънчев летен ден, истински изпитах усещането за лекота, което излъчват хората, и една отвореност към света и различното. Тогава реших, че искам да живея точно тук.

Моментът, в който родната София ти е най-любима
Когато я показвам на приятели чужденци. Тогава я виждам и изживявам по нов и различен начин.

Моментът, в който си намери ново вълнуващо хоби
Когато попаднах на изложба на керамика от майстори занаятчии в дизайн музея в Токио. Бях впечатлен от естетиката и отношението към тази техника, което прави разликата между масовия продукт и уникалното, което човек може да създаде с ръцете си.

Моментът от денонощието, който би разтеглил
Сутрините, защото са вълнуващи като всяко ново начало и изпълнени с безкрайни възможности за остатъка от деня. Също защото обожавам аромата на прясно смляно кафе.

Моментът след 10 години, когато...
Ще ми се да съм на място, където ще съм по-близо до природата и до себе си. Където и да е, ще се посветя на това, в което съм добър тогава. И ще се надявам то да дава нещо на хората.

Бойко Тасков е на instagram.com/boykotaskov и boykotaskov.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.