7 момента на Лилия Харалампиева

28 май 2021 текст Виолета Иванова
Миналото ѝ е обвързано с интериорния дизайн и анимацията. В настоящето обаче работи като графичен дизайнер, а сърцето ѝ я тегли към илюстрацията и фотографията.


„Привлича ме осветяването на сенчестата страна на съществуването“, издава за себе си и така обяснява меланхолията, лъхаща от работите ѝ. Освен това Лилия е ценител на метафорите, символиката и минимализма. Затова в илюстрациите ѝ всеки детайл носи своя смисъл и няма нищо излишно, което да те отдалечава от основното послание. Какво я вдъхновява да рисува така? „Личността и творчеството на Фрида Кало, синият период на Пикасо, празнотата в портретите на Модиляни, експресионизмът на Едвард Мунк, мистичността и допирът до други измерения в творбите на Рене Магрит“, а също и природата, киното, поезията, сънищата, психологията и още няколко неща... Ако вече сте гладни да научите повече, не сменяйте канала.


Моментът, когато изкуството ти прави стилов завой

Всичко, което създавам, е отражение на моя житейски път, психиката и душевността ми – когато те се трансформират, творчеството ми също се видоизменя.


Моментът, когато формира личната си палитра

Червеното за мен е символ на живота с всичките изпитания, на които ни подлага, но също и на силата, която ни е необходима, за да се изправим всеки път като паднем, и да продължим да опитваме въпреки пораженията. Синьото е мечта, стремеж, свобода, но и тъга по нещо изгубено, което само душата помни. Бялото и черното са Ин и Ян – двете противоположности, съединени в едно цяло, което не може да бъде разделено.


Моментът, когато рисуваш очите на героите си празни

Празнотата в очите е символ на преходността на тялото, което е само временна обител за искрицата живот. Тя е и безкраят, който е едновременно всичко и нищо. Тази празнота показва и че на едно по-дълбоко ниво всеки от нас живее в собствена вселена, която не може да бъде видяна, преживяна и разбрана от друг.


Моментът, в който намразваш една картина

Стигнах до етап, в който ценя всяко нещо, което създавам, защото за мен стойността е в самия процес на творене, а не в крайния резултат.


Моментът, в който интериорният дизайн и анимацията останаха на заден план

И в двата случая усетих, че съм тръгнала в грешна посока, не в моята.


Моментът, за който нямаш търпение

Този, в който няма да ми се налага да използвам уменията си за неща, които правя не от душа и сърце, а по необходимост.


Моментът, който ти идва терапевтично

Чрез образите успявам да изразя всичко, което не намирам начин да изрека. Рисуването ми помага да освободя потиснати енергии, да видя нещата по нов начин, да се доближавам все повече до себе си.

Лилия Харалампиева е на lihaliraart.tumblr.com и lihalira_art

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.