9 момента на Александър Инчовски

7 януари 2022 текст Виолета Иванова
Ако искате лика на любима личност на стената си, но се чувствате твърде пораснали за прегънат на осем плакат, на помощ идва Александър. С платно и четка той създава попарт портрети на лица предимно от музикалния бизнес и киното – от Мерилин Менсън през Мила Роберт до Матилда от филма Леон. Преди да започне да рисува по цял ден обаче, Александър първо учи за ветеринар, а после работи в ИТ сферата. Като художник пък е изцяло самоук и макар да се посвещава на изкуството едва през 2018, вече има четири изложби зад гърба си, като последната тъкмо премина. Иначе Александър е също къмпингар, скиор и геймър – ето ви още три теми, по които да го хванете в разговор, ако се засечете в някоя галерия.


Моментът, в който разбра, че рисуваш наистина добре
На 13 години бях, когато нарисувах няколко картини от комикси, на които бях фен. По-късно ги публикуваха в самите комикси. 16 години по-късно се натъкнах на тях на пазара на Славейков.

Моментът, в който изостави ветеринарната медицина
Моментът включва ръкавица до рамото, лубрикант и крава.

Моментът, в който разлюби компютрите
19 ноември 2018 – два месеца след започване на новата си работа реших, че няма какво да губя и може само да съжалявам, ако си задавам цял живот въпроса „Ами ако?“.

Моментът, в който замисляш следващата си картина
Музата ме осенява както изненадващо, така и след медитация, дълги горещи душове, в секундата преди заспиване или след дълги размисли.

Моментът, когато нареждаш работното си пространство
Според мен за художник съм доста подреден. Сега си направих специфични мебели за рисуване, с които всичко ми е на една ръка разстояние. Моментът, преди да започна всяка картина, когато изчистя палитрата, подредя четките и боите, сменя водата и опъна платно, е винаги изпълнен с вълнение.

Моментът, в който намери най-новото си хоби
Като малък трябваше да избера между ветеринарната медицина и дърворезбата и тъй като картините ми са само на платно заради странните си размери, започнах да дърводелствам, за да им правя подрамки.

Твоят момент от деня
Късно през нощта, когато всички са заспали и сме само аз и платното ми.

Моментът, когато сбъдна една от големите си мечти
19 ноември 2018.

Моментът, който би те отказал от изкуството
Няма такъв момент.

Александър Инчовски е на alexinchovski и inchovskiart

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.