7 момента на Ина Дончева

3 май 2022 текст Виолета Иванова
Детството ѝ минава между Шумен и Варна, а на 15 години се мести в Германия, където живее и до днес. През 2012 взема бакалавърска степен по Графичен дизайн от Hochschule Trier в Трир, а после учи Аналогова фотография в Neue Schule für Fotografie в Берлин. Щом приключва с образованието си, започва с трупането на опит – първо работи като графичен дизайнер в различни агенции, а от 2015 насам движи собствени и фрийленс проекти. Изкуството за Ина обаче не е просто занаят. То е като въображаем приятел, на когото се опира в най-тежките моменти и с чиято помощ изважда наяве мислите и чувствата си. Очевидно е, че котката ѝ е едно от големите ѝ вдъхновения. Другото е детската книга – формат, който ѝ е така присърце, че го колекционира. Ако вие пък искате да колекционирате рисунките ѝ, започнете с принтовете по-горе и после карайте към Созопол, защото изкуството ѝ се продава на две места там – в Garash и Le Petit Salon.


Моментът, който те тласна към изкуството като професия
След 12-и клас посетих мултидисциплинарен курс в областта на изкуството, дизайна и фотографията, след което осъзнах, че искам да кандидатствам за творческа специалност, която ще ми позволи да бъда креативна в професията си. Преди да стигна до това заключение, се бях насочила към специалността Международен бизнес.

Моментът, в който започна да колекционираш детски книги
Детските книги винаги са ме вдъхновявали и пренасяли в един вълшебен свят. Колекционирам по-засилено такива от началото на следването, когато започнах да посещавам специализирани изложения. Имам много любими от цял свят и на различни езици, една от тях е Алиса в страната на чудесата с творби на испанския илюстратор Ignasi Blanch.

Моментът, в който изхвърляш някоя идея на боклука
Когато въобрaжението е по-развито от творческите ми способности и крайният резултат не отговаря на очакванията ми. В подобни моменти чувствам фрустрация и безсилие.

Моментът, в който котката стана любимият ти персонаж за рисуване
Винаги съм била заобиколена от котки и още от ранна детска възраст колекционирах картички с котешки мотиви. Моето котараче Бу ме инспирира всеки ден и е причината да започна да рисувам котки. Първата котешка илюстрация създадох в началото на 2013.

Моментът, в който откри ново хоби
Преди години посетих уъркшоп по бродиране и бях впечатлена от различните техники и крайните резултати.

Моментът, от който се притесняваш
Липсата на идеи и мотивация и това, че един ден непрекъснатата жажда за креативност би достигнала предела си.

Моментът, в който стилът ти се оформи такъв, какъвто е днес
Все още се намирам в процес на търсене и развитие. За мен това е една безкрайна одисея, свързана с непрекъснато експериментиране.

Ина Дончева е на inado.art

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.