8 момента на Матея Аркова

21 юли 2022 текст Виолета Иванова
„От онзи тип хора съм, които от деца са знаели, че ще се занимават с това, което са си представяли като професия мечта“, признава Матея. Затова в училище профилът ѝ е Изобразително изкуство, а след бакалавър по Книгоиздаване завършва магистратура по Графичен дизайн. Всичко това днес се събира в едно – след кратка спирка в рекламна агенция, от почти 10 години Матея се занимава основно с илюстриране на детски книги, като работи с издателства от тук и света или директно с авторите. Работила е например по Пинокио и Питър Пан, скоро чакаме и Пет приказки на Валери Петров с нейните рисунки, а някой ден Матея ще илюстрира и собствена история. Иначе може да сте срещали изкуството ѝ в последните две издания на Биенале на илюстрацията. Ако не, пожелаваме ви приятна първа среща с работите ѝ, в които акварелът и моливът са главни герои.


Моментът, когато за пръв път някой оцени изкуството ти
Вероятно са били родителите ми, но помня, че след изпит по рисуване за първи клас учителят в комисията беше впечатлен от многото сюжетни линии, които бях нарисувала. По-късно му показах моя рисунка на един малък свят в кратунка, която искрено го засмя и той предположи, че някой ден ще стана илюстратор.

Моментът, в който реши, че рекламната сфера не е за теб
Като разбрах, че след време работата в рекламата те изразходва от собствените ти ресурси на въображение и те вкарва в шаблонен модел на мислене, в който се чувствах не на място.

Моментът, когато се сблъскваш с най-трудната част от илюстрирането на текст
Всъщност най-трудната част никога не е била самото илюстриране, а „калибрирането“ между илюстратор и писател. Това са два свята, които трябва да се слеят посредством текста и в същото време да запазят собствената си свобода и самобитност. Преодолява се след кратко опознаване на лични вселени.

Моментът, в който си отвори ателие
Целият ми творчески свят се пренареди и се материализира много по-осезаем и осъзнат в това таванско помещение, където експериментирам много повече, позволявам си да играя, докато рисувам. Усеща се като работилница за сънища, само че са по-скоро истории.

Моментът, когато се изправяш срещу белия лист
Мисля, че няма такъв момент като усещане за празен лист, защото в главата ми много бързо вече се появява някакво изображение. Имам празни листа, които се пазят, защото в съзнанието ми вече са предвидени за конкретна рисунка според вида на хартията.

Моментът, в който откри най-новото си хоби
По време на планински преход се наложи да минем кратък скален участък катерейки се, за да стигнем пътеката от другата страна. Хареса ми контактът със скалата. Напомня на медитация, в която виждаш само маршрута. След това се записах на курс по катерене.

Моментът, който те зарежда със свежа енергия
Животът в движение сред природата, големите водни пространства и смислените разговори с други хора или със себе си.

Моментът, който те натъжава
Когато срещна хора, които са изгубили безвъзвратно светоусещането си на деца.

Матея Аркова е на m.atea.illustrations и mateya.ark

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.