6 момента на Надежда Каридова

30 септември 2022 текст Виолета Иванова
Макар да няма роднини, посветени на изкуството, нито пък художествено образование, още от ранните детски години Надежда винаги е знаела, че ще се занимава с „нещо, свързано с рисуване“. Нещото се оказва Книга, илюстрация и печатна графика – специалността, която скоро ще завърши в НХА, докато паралелно работи като графичен дизайнер в студио Punkt. Голямата ѝ страст иначе е изкуството на книгата, на което изцяло се посвещава през изтеклия семестър, докато учи на обменни начала в Братиславската академия по изкуствата. „Нагледах се на страхотни примери какво може да се постигне, когато обичаш това, което правиш“, спомня си от там. Мечтата ѝ е с работата си да допринесе за по-впечатляващия облик и на българското книгоиздаване. Още за Надежда следва надолу.


Моментът, когато разбра каква искаш да станеш, като пораснеш
Когато бях на около 5, видях рисунки на мама от когато е била тийнейджърка и тогава реших, че един ден ще рисувам също толкова добре. Мисля, че и тя ще се съгласи, че успях, а вече може би малко я задминах.

Моментът, когато видя изкуството в книгите
Мисля, че страстта ми към книгата се разви чак след като започнах да уча. Докато правех собствени илюстрации, осъзнах точно колко труд, мисъл и любов влизат в създаването на едно хубаво книжно издание и сега оценявам все повече това изкуство.

Моментът, когато почувства изкуството си неразбрано
Винаги има хора, които не разбират какво правиш. Смятам, че е доста освобождаващо да знаеш, че не можеш да угодиш на всеки, така че защо да опитваш? Важно е сам да си доволен от направеното.

Моментът, в който предпочиташ да си насаме
Когато обикалям галерии. Не че не обичам да имам компания, но съм милостив човек и затова предпочитам да спестя на другите безкрайно дългото ми взиране в картините.

Моментът, в който стана част от студио Punkt
Миналото лято ме взеха за стажант графичен дизайнер и се оказа, че работим супер като екип. И така до днес. Въпреки пропуските, които имах в началото, явно съм успяла да спечеля доверието им, защото вече съм официално част от екипа, което много ме радва.

Моментът, към който си се устремила
Успешно завършване на последната ми учебна година. Под „успешно“ нямам предвид „Отл. 6.00“ в студентската книжка, а да мога да застана до собствен проект, с който се гордея и който показва какъв път съм изминала в развитието си като илюстратор.

Надежда Каридова е на n.dangered

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.