7 момента на Иглена Русева

21 април 2016
Тук обичайно вадим от сянката млади артисти с голям потенциал, но правилата се нарушават, щом си струва. Днес слагаме в рамка работа на фотограф с въображение-космос, но и със завиден опит – над 30 години.


Има диплома от Академията за изящни изкуства в Прага, подписвала се е в доста издания (като автор и редактор), а сега предава ноу-хау на студентите от НАТФИЗ. От аналогова сребърна фотография през микс-медия колажи, в портфолиото й няма два подобни проекта. Хващаме я миг преди да нареди дванайсетата си изложба (в Казанлък от 10 май), току-що извади и колекция книги с ясното име Иглена Русева. Фотография, а ние ровим по-надълбоко, за да разберем как се раждат лудите образи вътре.

Моментът, когато хората стават животни
Още като дете съм намирала прилика между познати и непознати хора и животните от зоологическата градина и книжките. И до днес е така. Ето, миналата седмица в метрото видях един вълк с доста уморен вид, но старателно дегизиран с костюм и "умен" телефон. Ако имах фотоапарат, щях да го архивирам моментално.

Моментът, в който природата нахлува в работата ти
Тя е постоянно присъствие в творчеството ми, независимо под каква форма. Ще дам пример: веднъж разхождах кучето (или то разхождаше мен) и в един момент видях и осъзнах прелестта на една тревичка, докато то я препикаваше. Тогава природата така нахлу в работата ми, че стана съавтор на изложбата Сиво и цвят.

Моментът, когато събличаш някого пред камерата си
Всеки фотограф е в известна степен воайор, а добрият – и психолог. Тъй като имам самочувствието на добър фотограф, улавям винаги момента, в който някой е готов да се съблече – буквално или преносно – пред камерата ми. Събличането е относително понятие: понякога човекът е без дрехи, а изглежда навлечен като зелка, друг път е обрат­ното – макар и облечен, от снимката гледа някой, който сякаш е свалил и кожата си.

Моментът, който и досега ти се струва сюрреалистичен
Де да беше един... Но ако трябва да избера, ще е преживяването ми в Странджа, когато изкатерихме стръмен баир, за да стигнем до долмен, превърнат от местните хора в параклис (обект, сам по себе си сюрреалистичен). Когато в притихналото знойно пладне видях от билото как гората отдолу се раздвижи и оживя, без помен от вятър, се почувствах като влязла във филм на Тарковски или картина на Магрит.

Моментът, в който пълниш кошчето с несполучливи неща
Болезнен е, но неизбежен. Преди години, когато снимах безразборно (въобразявах си, че всяка моя идея е брилянтна), тези моменти бяха разположени доста нагъсто във времето. Съзряването – и физическо, и духовно, и творческо – предполага произвеждането на все по-малко боклук.

Моментът, когато търсиш най-сполучливата техника
Не губя време да я търся, защото тя сама ме намира. А ме намира, тъй като не бързам и не се налага да се гоним.

Моментът, в който във въздуха летят риби и контрабаси
Не са само те. Аз съм с отворени сетива и въображение за гъсто населения ефир. Много е забавно да вдигнеш поглед и да видиш как змей прелита над покривите. Още по-забавно е да го снимаш, а върхът е да осмислиш и оцениш кадъра си години по-късно.

Иглена Русева е на iglenarousseva.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098