7 момента на Рафаила Райкова

5 май 2016
На 23 е, а вече има ред изложби и конкурси зад гърба си и рафт награди вкъщи. Учи Илюстрация, а отскоро залита и по комиксите, но преди да кажете, че двете са едно и също, подчертава: в графичния роман си сценарист и режисьор, не само художник.


Първият й комикс проект, Стопаните на Слънцето и Луната, събра фенове в Kickstarter и е на финалната права по пътя към печатницата. Но докато чака да види рогатите си небесни тела на хартия, Рафи не губи време, а влиза в студио Grozen Ent. – хем по работа, хем като участник в реалитито Comix Box (цък на comixbox.tv). А, нейна е и червената овчица от Златната ябълка, но с фактите дотук – вадим моментите.

Моментът, в който нов герой се ражда под ръката ти
Веднага започвам да го разпитвам дали има нужда от очила, кецове, крилца или друго, за да иглежда добре. Последно се случи вчера, а героят беше 12-годишно момиче пилот, което крещеше, че иска най-шантавата пилотска шапка за момичета. Помъчих се, но му угодих и успокоих духовете.

Моментът, в който критикуват работата ти

Това е моментът, в който трябва да се научиш да слушаш. Ние сме художници и непрекъснато работим за други хора. Не че не трябва да отстояваш позицията си, но и вслушването в чуждо мнение може да се окаже полезно.

Моментът, в който изпускаш крайния срок
Неприятна работа... Много, много мразя да ми се случва. Чувствам се като куче, което драпа по вратата, за да влезе в стаята, но това просто няма как да се случи – и най-тъжното е, че и то го знае.

Моментът, в който драскаш безразборно върху празния лист
Най-често става, когато нямам идеи и дори още по-често, когато водя разговор по телефона – от онези дъъъъългите. Тогава отпускам и ръката, и съзнанието си.

Моментът, в който нищо и никой не може да те бутне
Веднага се сещам за мига, в който разбрах, че съм влязла на първо място в НХА. Бях бетон, наистина никой не можеше да ме бутне, да не говорим пък да ми развали настроението.

Моментът, в който ти идва да зарежеш всичко
Когато се имам за много готина и решавам да взема още една поръчка отгоре. Даже в момента съм в тази ситуация. Рисувам неуморно дипломната си работа, успоредно се занимавам с графичния си роман и участвам в реалитито за комикс художници. И трите неща са прекрасни, но всяко си иска вниманието и то с право.

Моментът, в който си казваш "Ех, да бях и аз толкова добра"
Всеки ден ми се случва – особено с Ребека Дотреме. Тази жена мачка, кърти, разбива – дракон е, ей! Когато гледам работите й, за секунда ми минава мисълта "Абе, аз защо ги правя тия загубеняци, всъщност!?". Но после успявам да се отърся, а и все някой ще ме викне от листа за нова прическа или нов крак. Стига ми да знам, че съм важна за моето изкуство – все пак то осмисля живота ми.

Рафаила Райкова е на behance.net/kitaiskamoneta

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098