7 момента на Венцислав Джоков

22 ноември 2018 текст Виолета Иванова
"Разбрах, че се случва нещо голямо. Сякаш се отвори портал, по който музиката потече, а за нас остана привилегията да я извадим на бял свят." Така помни Венци началото на Imagine – джаз/соул/фънк/реге/трип-хоп група, в която той е на китарата, докато други трима поемат баса, кахона и вокалите.


Музиката му дава усещане за свобода, каквото му носят и птиците, които често вмъква в работите си. Откриваме ги в инстаграм, насред гора от разкошен летъринг (най-близкото на български е "краснопис"), който подсказва какви ги върши Венци, когато не свири. Проектира шрифтове за дигиталната шрифтолеярна Fontfabric, ето какви, а надолу го питаме за още тайни от този двойствен живот.

Моментът, когато буквите ти станаха слабост и сила
Вече бях решил, че ще се занимавам с графичен дизайн, когато след един инцидент лекарите ми забраниха компютъра за известно време. Тогава открих света на летъринга и с всяка изрисувана буква интересът и вълнението нарастваха. Иначе като ученик драсках навсякъде имената на любимите групи, изпълнители и песни. Рисувах ги с различни шрифтове и по всевъзможни странни начини.

Моментът, когато разглеждаш първите си летъринги
Мислил съм да ги изтрия от инстаграм, но един приятел ми каза как показва профила ми като история на успеха. Когато иска да мотивира някого, че никога не е късно да започнеш да правиш това, което обичаш, показва работите ми и развитието им във времето. Чудесно е да чуеш такова нещо!

Моментът на усамотение
Обичам да карам кола, където няма движение, по междуселски пътища. Откривам някое място с гледка и прекарвам време там, като опитвам да се освободя от мислите си и да се полюбувам на природата. Понякога взимам китарата с мен.

Моментът, когато хвана китарата
Бях на 15. Братовчед ми се беше прибрал за лятото от Чехия, взе китарата, която стоеше за украса вкъщи, и засвири любимите ми парчета. Загубих ума и дума, нещо се случи с мен. Казах си "Уау! Мога не само да слушам музиката, която обичам, а и да я създавам. Мога да бъда като моите герои". Тогава се зароди неразривна връзка между мен и китарата.

Моментът, когато за пръв път свири пред публика
Бяхме ученици и свирихме на едно модно ревю. На втората песен ни дръпнаха шалтера и охраната ни изхвърли от събитието. В този момент всичко, в което вярвах, се срина под краката ми. Не се отказахме обаче и продължихме с пълна сила.

Моментът, когато трябва да избереш: музика или дизайн
Напоследък отделям повече време на дизайна. Имам да наваксвам. В моята визия двете се движат паралелно, допълват се и съществуват заедно.

Моментът, който те изкарва от кожата ти
Когато нещо се върши през пръсти, особено ако трябва да е в полза за обществото. Когато безнаказано се изхвърлят боклуци навсякъде, различно от указаните места. Когато нехайно се замърсява и загрозява както градската среда, така и природата.

Венцислав Джоков е на instagram.com/djo_venci и behance.net/venci_djokov0388
Imagine са на facebook.com/imagine.bulgaria


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098