7 момента на Алина Папазова

18 април 2019
Иска да помни всички моменти, не само седемте тук. Вероятно заради това има дневници с рисунки, където с цвят излива всичко от деня си, започвайки от ръката, която държи маркера.


Това не е единственият съд за идеите й: освен че завършва Графика и илюстрация, сега кара магистратура Керамика и порцелан и прави странни вази, цветни стомни и пластика. Иначе напоследък не може да спи от всичките идеи, които й се въртят – гледаме ги на следващото събитие Urbanites на 9 май в EXE, но тук предварително опознаваме мислите и няколко части от пъзела на работата й.

Моментът, когато керамиката се пече, а ти си мислиш...
Не мисля нищо, но може би най-любимото ми чувство е чакането на пещта. Керамиката има собствено мнение – докато се пече, може да й се случи всичко. Да гръмне, да бъде разрушена от друга пластика или напълно да си измени предвидения цвят. Накратко, самият материал възпитава и направлява автора, което е доста вълнуващо.

Моментът, когато трябва да откриеш дисциплина за работа
Просто върша работата.

Моментът, когато чуваш сериозна критика
Пряката сериозна критика не бих казала, че ме плаши толкова. Приема се, дори егото ми да се възпротивява, даже е съвсем в реда на нещата. Критиката, която не понасям, е безгласната, тази, която ми се спестява и усещам от разстояние. Превръща се в собствения ми демон, който ме съди и изяжда отвътре.

Моментът, когато си мечтаеш за още един час в деня, за да...
Чета. Но да знам, че няма да си гледам в телефона, няма да се храня, няма да мисля за друго. Бих искала да имам още един час само и единствено за четене.

Моментът, когато търсиш идеи
Най-често идват от конкретния момент, в който се намирам. Обикновено това е задвижващият механизъм – рисувам всичко, което се намира в непосредствена близост. Мозъкът ми се освобождава от всякакви тревоги и идеите сами се събират, обсъждат това-онова, пият по нещо и си тръгват. Понякога някоя остава да ми помогне да изчистим.

Моментът, когато беше дете и си мечтаеше да станеш...
Гадже на Руши Видинлиев.

Моментът, когато мислиш, че си открила тайната за добър живот
Ужасен е тоя момент. Всеки път съм сигурна, че веднъж завъртяла колелото, то няма да спре да се върти. И после спира на бомбата. Струва ми се, че по-духовните хора са намерили как да го приемат спокойно, не се борят с обстоятелствата. Понякога и аз имам такова просветление и запазвам самообладание. Като осъзная, че съм го усетила обаче, го губя.

Алина Папазова е на instagram.com/alinasumaz

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098