7 момента на Анжела Терзиева

25 април 2019 текст Виолета Иванова
Не обича бързането сутрин, но още ѝ липсва най-динамичният епизод от живота ѝ – когато тренира спортни танци. Спира да се състезава, щом решава да учи в Академията и това скоро ѝ носи друга ценна купа – наградата за живопис на фондация Едмонд Демирджиян през 2015 (поделена със сестра ѝ Елеонора).


Анжела е веща и в компютърната анимация, и във веселите шаржове, но най-голяма свобода ѝ дава маслената техника, като дълго наблюдава хора и случки около себе си, преди да ги разкрои и сглоби наново в картините си. Две от тях са част от програмата На открито на галерия Ракурси, която показва изкуство там, където почти всеки в града ще го види – в метрото. Оглеждайте се за работите ѝ на станциите Сливница и Стадион Васил Левски, а сега вижте и самата Анжела.

Моментът, когато отпиваш от първото капучино за деня
Обичам денят ми да започва бавно, без стрес и аларми. Първото капучино ми дава добро настроение и нагласата, че вече мога да си действам по задачите. Обичам вкусът на кафето да ме съпътства, докато работя, пътувам и изобщо във всеки момент на спокойствие, съзерцание или пък приятен разговор с приятел.

Моментът, когато със сестра ти тръгнахте по един и същи път
Мисля, че е било закодирано в ДНК-то ни. Родени сме в семейство на художници и сме израснали в артистична среда. С нея имаме много хубава връзка и никога не сме се съревновавали. Изненадваме се взаимно с посоките, в които се развиваме, но интересното е, че без едната да знае какво работи другата, винаги намираме нещо общо в картините си.

Моментът, когато търсиш нов поглед към човешкото тяло
Той дойде, след като известно време вманиачено следвах една фитнес програма за домашни условия. Тогава ми стана интересна идеята за недостижимия идеал и деформацията на погледа към собственото тяло.

Моментът, когато превключваш от живопис към шарж
В началото това бяха спонтанни моменти, в които съм искала да направя закачлив подарък или да запечатам забавен и характерен миг, който сме споделили с близък човек. Затова и нарекох страницата си в интернет Cartooned Friends. Впоследствие дойдоха и поръчките. Рисуването на шарж винаги е приятен процес: за миг навлизаш в нечий чужд свят и се опитваш да извадиш от него само красивото и положителното.

Моментът, когато рисуваш по поръчка
Старая се да не се различава от рисуването за себе си. Имам нужда от свобода за въображението си и пълното доверие на поръчителя, за да си свърша работата.

Моментът, когато откри, че ти харесва да си наблюдател
Това мога да определя като качество на професията. Наблюдаването на ситуации, феномени, образи е като игра на асоциации, която провокира въображението и идеите.

Моментът, когато се връщаш в родния си Сливен 
Винаги ми носи усещане за Коледа или дълга лятна ваканция или, иначе казано, детство. За съжаление, напоследък доста неща се промениха в града. Липсват ми и близки хора, които вече не са сред нас, и любими места – романтични и вечни в представите.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098