Нова мода

6 юли 2007 текст Емил Христов, снимки Илиян Ружин
Иван Асен 22 е необичайно място. Обявено е като среда за креативни концепти и действително гъмжи от концепции в развитие – в помещението, разположено на първия етаж, няколко деца, чийто точен брой не мога да хвана, щъкат между обемни бели рокли, облечени върху манекени, плексигласови сфери, висящи от тавана, и жени, пиещи шардоне. Докато чакам събеседничката си, не липсват желаещи да я представят – Нели Митева е завършила моден дизайн в Германия, където е прекарала повече от половината си живот. Печелила е куп награди и се радва на добро признание както в модните, така и в театралните среди. От няколко години се застоява по-задълго в България и с група приятели създава Бbrain Сstore Пproject, защото иска и тук да се случват съвременни и адекватни събития в изкуството. В момента работи и по друг амбициозен проект – модно изложение и конкурс за млади дизайнери. А ето я и нея да ни разкаже повече.


Идваш от провинцията – от почивка или от работа?
От работа. Довършвам колекция за една българска фирма, с която съм се ангажирала като дизайнер на свободна практика.

А иначе – как се развиват самостоятелните ти проекти?
Последната ми колекция Game-a-porter все още е изложена тук, на Иван Асен 22. Работихме по нея заедно със сценографа Юлиян Табаков, който ми е много близък приятел. Това са общо осемдесет облекла, които се занимават с идеята за трансформациите в дрехата и мобилността на силуета – как една дреха може да става от плоска в обемна, от къса в дълга, от панталон в рокля и обратното – изобщо всякакви такива възможности за изменения. Идеята ни беше колекцията да се представи в каталог, където да е облечена от нормални хора от най-различни възрасти и професии, за да покажем, че дрехите са напълно носими в ежедневието.

Да, видяхме вече каталога. А какво друго предстои?
Най-новата ми колекция, която ще бъде представена през есента, се казва Watch Your Back. Тя, както се подразбира, се занимава с гърба. По-точно с дрехата, погледната откъм гърба – и като физическо, и като философско понятие, като миналото и личната история на всеки от нас. Колекцията се разви като следствие от един пърформанс, който с Бbrain Сstore Пproject играем в Червената къща – казва се пак Watch Your Back.

Каква е идеята зад Бbrain Сstore Пproject?
Този проект е една от причините, заради които реших да се върна тук, след като близо двайсет години живях в Гермния. В групата са актьори, абсолвенти на театър-студио 4ХС. Занимаваме се със синтеза в изкуството. Не ни интересуват само модата, само театърът или само музиката, а тяхно съчетаване в един контекст. Проектите ни са близки до езика на днешните хора – език, който е адекватен на времето, в което живеем. Събрахме се официално през 2004, иначе сме работили заедно и преди. В основата на всичко сме Вили Прагер, Ива Свещарова, Мила Одажиева, Стефан Щерев и аз.

Всъщност има и друг добър повод да се видим. Разкажи за дизайнерското изложение visioNNext и конкурса за млади дизайнери, които организирате?
Идеята за този конкурс се разви, когато с Деси и Вероника от Totally Erected бяхме на модното изложение в Дюселдорф. Там се замислихме за новите имена в модния дизайн – кои са, с какво се занимават. Защото със сигурност има такива, но те не са познати на широката публика. Идеята ни е да ги представим на медиите. В действителност в България много отскоро има професионално обучени дизайнери. Ще направим изложение, на което тези хора ще могат да покажат колекциите си на собствени щандове, където ще могат да се срещнат както с директни клиенти, така и с търговци или евентуални работодатели от големи модни къщи.

Условията на конкурса, които сте обявили, са доста сериозни. Има ли хора, които ще ги покрият?
Ние не търсим масово участие. Ще се радвам дори на единици много добри дизайнери, надявам се да има такива. Истината е, че и за нас това е експеримент – искаме да видим как ще реагира новото поколение, как ще се справи. Резултатите ще ни изненадат, каквито и да са (смее се).

Конкурсът има ли конкретна тема?
Няма тесни рамки. Идеята е да има социален, екологичен елемент – или колекциите да са вдъхновени от природата, но да са решени в съвременния дух на техниката, или да се занимават с някакви стойности от миналото, които са преведени на нов език. Задаваме по-скоро насока, отколкото граници. Важното е да видим приложен модерния език на дизайна, защото са ми омръзнали бутафорията и псевдоартистизмът. Ние ще се погрижим за хореографията на представянето, за визията и стилистиката на цялото събитие.

Кой ще извършва селекцията? Къде, кога и как се случва всичко?
В момента се сформира журито. Говорила съм с Деси и Вероника от Totally Еrected, със Станислава Янакиева, Сашо Гергинов, Ники Пачев, Мина-Анхела. Заформя се сериозен екип. Мястото е парти-център 4км, някъде в началото на 2008.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098