• Нещата от живота: Алекс Даби Зеви

  1 февруари 2018

  текст и снимка Севда Семер

  Колко срички отнема, за да отговорите на въпроса "откъде си"? За него със сигурност е малко по-сложно. Родителите му са с български корени, но той е живял единствено в Австралия и за последен път е бил тук като дете. Фотограф, издател на независими списания, експериментатор с езика и текста, Алекс е в София за резиденция в World of Co. Освен студио и място за живеене, тя му е ценна и като шанс да опознава града, хората и миналото му. Чува например за някогашната борса за нелегално записани касетки около НДК, където начинът, по който хората са си говорели, е издавал всичко за тях – от страх ("пази се от куките!") до бунт ("свободното време си е наше"). В неговите ръце тези фрази се превръщат в артистичен проект точно защото успяват да кажат много с малко. Преди Алекс да разкаже още за работата и впечатленията си в Æther на 3 февруари от 19:00, се срещаме за първи рунд диалог, в който се поглеждаме отстрани, вирваме глава за хубавото в града и чуваме любимата му романтична история.
 • .
 • 7 момента на Трифон Андреев

  25 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Не ни казвайте – работите му ви напомнят стила на Дидо Пешев и дори малко на Борис Праматаров. Не е случайно. И двамата са в списъка му с вдъхновители, където влизат още Джон Дайър Бейзли и Дан Хилиър, а цялата верига тръгва от първия сблъсък на Трифон с точкo-линeйните илюстрации на Ричи Бекет, след който и той се заема с опитомяването на техниката дотуърк.
 • 7 момента на Калина Мавродиева

  18 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Троян-Пловдив-София-Милано-София и случайни спирки във Виена, Москва, Париж, Букурещ и Варна. Звучи като маршрута на много странен влак (който веднага бихме хванали), но това всъщност е пътят на Калина навътре в изкуството.
 • Колко е важно да имаш Структура

  11 януари 2018

  текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова и галерия Структура

  За миг се изненадваме, когато казва, че е скептична към музеите за съвременно изкуство, но бързо се съгласяваме с причината: "то не трябва да се отделя като нещо извънредно, екстравагантно и изключително, а да е част от естественото развитие на историята". Зад тези думи Мария Василева вече стои не само с биографията си (доскоро е главен уредник в СГХГ и основател на проектите за млади художници Място за срещи и награда БАЗА, а след 2010 – и на фондацията Едмонд Демирджиян), но и с новата галерия за съвременно изкуство Структура, за която усещаме: липсвала е в София.
 • 7 момента на Явор Боянов

  11 януари 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако има една голяма страст, тя е да колекционира играчки – за малко над 10 години е събрал близо 400 екшън фигури на измислени и реални герои. Иначе го привличат и акварелите на Мерилин Менсън, работите на Жан-Мишел Баския и Анди Уорхол, сюрреализмът, арт движението lowbrow, авангардното кино, философията, психологията, окултизмът и паранормалните явления.
 • 7 момента на Яна Добрева

  14 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  В 7 клас за малко да кривне в посока на науката, но бързо се връща в пътя, по който върви от хлапе – към изкуството. Документира го и на хартия с дипломи от НХА и белгийския LUCA School of Arts, а вече има и две авторски книги: детската Облачно и комикса Poets, след които е готова за още от "предизвикателството да бъдеш и писател".
 • 7 момента на Гален Желязков-Omerta

  7 декември 2017

  текст Виолета Иванова

  Веднъж преди години, докато цъка из форума Graphilla, попада на тема за калиграфския шрифт Канчелареска. "Не след дълго си купих материали и започнах да опитвам." Така стигаме до днешния момент, когато онлайн адресите му преливат от разнообразен краснопис, и то не само върху хартия – Гален рисува буквите си и върху стари стъкла, дъски и случайни намерени плоскости.
 • 8 момента на Константин Колев

  30 ноември 2017

  текст Виолета Иванова

  От Варна е, така че първо питаме за връзката му с морето, а той ни връща картина на това, което най му липсва, когато е далеч от вкъщи: "да се вгледам в едно безкрайно, обладано от вълни поле, което върви в комплект с граченето на гладни гларуси, нетърпеливи да нападнат някой паднал на земята мазен дюнер пред Операта".
 • 7 момента на Любомир Арсов

  23 ноември 2017

  текст Виолета Иванова

  Преди да ви запознаем, отделете 13 минути на In-Shadow в YouTube или Vimeo: анимирано "пътешествие през фрагментираната неосъзнатост на Запада", което не говори, а направо крещи (без думи) за всичко сбъркано с днешния свят на фона на поглъщащ саундтрак.
 • 8 момента на Яна Крачунова

  16 ноември 2017

  текст Виолета Иванова

  "Обичам моментите, когато е толкова тихо, че почти ти се причува музика и в най-малкия звук. Но също и онези, в които усещаш баса в костите си и се чудиш дали не ти се деструктурира нещо в тялото."
 • 7 момента на Дафна Стоилкова

  9 ноември 2017

  текст Виолета Иванова

  Презарежда се с Херман Хесе, Екхарт Толе и Харуки Мураками, често се смее (особено на себе си) и обича да човърка нещо, докато му хване цаката, както и да намира прости решения на заплетени въпроси. Вероятно затова нарочно усложнените хорски отношения и измислените социални роли я отегчават.
 • 7 момента на Елисавета Въчева

  2 ноември 2017

  текст Виолета Иванова

  Както е при всяка голяма любов, тя обича всичко в графиката: от разреждането на киселината до изкарването на последния отпечатък от плочата.
 • 14 момента на Люка Бофор

  26 октомври 2017

  текст Виолета Иванова

  "Харесва ми да тичам и да се потя, да чета и да се потя, да стоя пред стената и да си представям какво може да стане, ако жена ми позволи... Харесва ми да спя на стомаха си и да усещам краката ми от леглото... Харесва ми булдог и бигъл, които хъркат."
 • 8 момента на Rustwo

  19 октомври 2017

  текст Виолета Иванова

  Обича празни скицници, 0.03мм тънкописци и автоматични моливи, а по графитите е запален още от училище, когато се мотае по разни странни места, единствено за да ги гледа. Докато не решава да започне сам да ги рисува.
 • 7 момента на Анелия Пашова

  12 октомври 2017

  текст Виолета Иванова

  Денят ѝ винаги тръгва добре, ако го започне с портокалов сок. Обича и спокойствието на планината, свободата от карането на колело, вълнението преди пътуване и очите на черното си куче.
 • 7 момента на Виктория Паева

  5 октомври 2017

  текст Виолета Иванова

  Чувството от непознатото я гъделичка приятно, затова стяга багажа за дълъг път при всяка възможност. Била е и в Индия, и в Мексико, но Патагония ще помни винаги – най‑малкото заради серията илюстрации, в които я е запечатала.
 • 7 момента на Радостина Панчева

  28 септември 2017

  текст Виолета Иванова

  Каца в Англия през 2014, за да учи графичен дизайн в Southhampton Solent – избор, за който в началото ѝ е криво ("Съжалявах, че не записах илюстрация"). Днес обаче си обича дизайна. И още живее на Острова с приятеля си и кучето Хюго, което я дърпа към парка всяка сутрин още в 5.
 • 8 момента на GRTS

  21 септември 2017

  текст Виолета Иванова

  Преди 2-3 години не си е представял да познава "най-яките български артисти" от личната си класация, а ето го сега – изпръсква флакони рамо до рамо с тях.
 • 8 момента на Аспарух Петров

  14 септември 2017

  текст Виолета Иванова

  На изхода от художествената гимназия си взима компютър и се запалва по стратегическите игрите, а нататък пътят му естествено стига до работа в телевизията.
 • 7 момента на Рада Люис

  7 септември 2017

  текст Виолета Иванова

  "Влизайки в тийнейджърска възраст, изрисувах стените на стаята си с голотии и страхотии. После се наложи да ги боядисам отгоре", започва историята си Рада, в чието изкуство днес полът, сексът и голото тяло са централни теми.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098