• 7 момента на София Димитрова

  31 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Обожава кучета, мечтае да има вана и се възхищава от способността на тялото и ума да се възстановяват. Ако не рисува, вероятно е някъде в планината, с колелото или заровена във фотоалбум или филм. Когато рисува пък, не може без слушалки, в които звучи предимно електрониката на Nosaj Thing, Джон Хопкинс, Макс Купър и Four Tet.
 • .
 • 7 момента на Христо Христов-Harp

  24 август 2017

  текст Виолета Иванова

  След "Обичам..." може да изрежда до утре – на сърце са му баскетболът (играл е 10 години), бънджито, гмуркането, високите скорости (особено върху мотор), родната Варна, бирата, добрата храна... И разнородното изкуство, разбира се.

 • 7 момента на Rays Street

  17 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Зад псевдонима намираме Рикардо – талантлив човек, който минава първо през гимназията за приложни изкуства Свети Лука, за да усвои майсторенето на детски играчки, а после и през НАТФИЗ, за да се научи да раздвижва рисунките си в анимация.
 • 7 момента на Антонина Георгиева

  10 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Обича маслини, не може да живее без музика и косата ѝ е в цвета на морето – пак от любов. Следващата ѝ страст е очевидна: като малка Нина предпочитала да си седи вкъщи да рисува, вместо да играе навън, а сега това ѝ е работата. И дори почивката не може да я откъсне от изкуството: закон е да разгледа поне една галерия на всяко място, до което пътува.
 • 8 момента на Диана Стоянова

  3 август 2017

  текст Виолета Иванова

  Започва да вади изкуството си на светло преди няма и година, нищо че рисува от векове. Малко ѝ остава до дипломата по графичен дизайн, но илюстрацията вече ѝ създава работа от понеделник до петък, на свободна практика.
 • 7 момента на Деси Баева

  27 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  Веднъж изкарва цяла година само на палачинки, а обсесията ѝ сега са етеричните масла – защото "всеки проблем може да се реши с някакъв вид смазка".
 • 9 момента на Костадин Кокаланов

  20 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  "Роден съм в Куба, израснал съм в Надежда" – така късо, но силно ни говори Косьо, а с думите го бива дори повече, когато ги изписва на ръка. Ако ни следите, трябва вече да знаете: възхищавали сме се на типографиите му и покрай KKIIVV (общ проект с Илиан Илиев), и покрай Trash Lovers (екс арт колектив, който рисуваше върху изхвърлени предмети).
 • 7 момента на Мила Янева

  13 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  Чухме името ѝ първо покрай арт колектива Chark, в който са и Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова. После си го припомнихме с ТИ-РЕ – платформата за независими издания, която същите хора (+ Велиана Иванова) задвижиха наскоро, за да вадят от сянката все повече "книгоправещи художници".
 • 7 момента на Елена Назърова

  6 юли 2017

  текст Виолета Иванова

  В слушалките ѝ често пеят Девендра Банхарт, Y La Bamba и of Montreal, докато Елена сънува с отворени очи за своя къща в гората.
 • 8 момента на Калоян Богданов

  29 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Търново е терен за много от първите му неща: от проплакването през прохождането в скулптурата до дебютната изложба, след която е нареждал още доста.
 • 7 момента на Борислав Грънчаров

  22 юни 2017

  текст Наталия Иванова

  Или Боби Грънча, ако го търсим по подписа върху работите му, но историята зад псевдонима е "просто ми хареса как звучи". Въпреки че завършва анимация в НБУ, раздвижва картините си само веднъж в кратък дипломен филм и през 2014 заминава за Истанбул, където "се отказах от всичко и реших да рисувам".
 • 7 момента на Лиляна Караджова

  15 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Щом захване нов проект, забравя всичко друго и дните ѝ минават в заснемане и проявяване на снимки. За да се откъсне от мислите си, зарежда плейлист с "жанрово неопределима" музика, в който един през друг свирят Ян Гарбарек, Ричард Бона и Дафер Юсеф.
 • 8 момента на Илиан Илиев

  8 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Виждали сме го да превръща боклук в парчета изкуство (като част от колектива Trash Lovers), да миксира илюстрациите си с типографиите на Костадин Кокаланов (заедно се подписваха като KKIIVV) и да реже глави върху етикетите на астро соковете Planet Pops.
 • 7 момента на Йосиф Чернашки

  1 юни 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако не го засечете да си пие кафето в крачка на някоя от дългите си разходки, то вероятно ще е с баскетболна топка в ръце – тези са две от любимите му занимания.
 • 7 момента на Жаклина Жекова

  24 май 2017

  текст Виолета Иванова

  В превод от гръцки калиграфия значи красиво писане, но всъщност е много повече от това. "Изкуство и начин на изразяване на себе си", нарича я Жаклина и затова не се ядосва, ако ръката ѝ трепне и остави непоправима следа върху листа.
 • 7 момента на Jo Iyaa

  18 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Историята как Полина Стоянова започва да се подписва Jo Iyaa идва след няколко реда, но нека първо да ви запознаем.
 • Мъжът в лице: Рауи Хадж

  18 май 2017

  текст Евелина Иванова снимка Бабак Салари

  Покрай мъжете в гръб, с които ни среща във PhotoSynthesis, говорим очи в очи с писателя и фотограф от Бейрут за абсурдите на живота, клишетата на Запада и глобализацията като чужда дума.
 • 7 момента на Даниела Янкова

  11 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Не обича условности, страшно цени свободния избор и харесва хората, но по-често решава да се пусне по улиците на града в спокойствието на собствената си компания.
 • 15 момента на Севда Семер

  4 май 2017

  текст Виолета Иванова

  Да побереш на една страница човек, доскоро заемал съседното бюро, е трудна задача, щом знаеш колко мултиталантлив и пълен с истории е. "Никой не знае, но имам и три късометражни филма, единият с награда от СФФ", успява пак да ни изненада Севда – екс автор и фотограф на Програмата – по месинджър линията от Лондон, където живее от година.
 • 7 момента на Ева Маркова

  27 април 2017

  текст Виолета Иванова

  След две години в рекламна агенция разбира, че този бизнес не ѝ понася. Напуска с лекота, за да изкара цяло лято по девствени плажове и планини, от което я изтегля студио Four Plus.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098