• 8 момента на Райчо Станев

  16 март 2017

  текст Виолета Иванова

  Да съдиш книга по корицата за него не е лошо, а направо задължително. Работата му ни е притегляла към правилния том в книжарницата много пъти, затова и днес взимаме лалето от лицето на сборника с разкази на Теодора Бургуджиева, Какво ти тежи.
 • .
 • 7 момента на Миглена Папазова

  9 март 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако трябва да я поберем в няколко думи, ще са тези: графичен дизайнер, илюстратор и майстор декоратор. Неотдавна се разделя с "големия град, работата в офис на заплата и измамната сигурност, че животът ми е подреден", за да може да рисува на свободна практика и да движи Студио Дада заедно с приятелките си Ани и Марияна.
 • 9 момента на Кит Нийл

  2 март 2017

  текст Виолета Иванова

  От 2012 насам по-смелите на Острова пускат в гардероба си бомби от цвят, фантазия и щипка скандал с етикета Kit Neale. Ние пък за първи път отваряме арт рубриката си за моден дизайнер, и то от вън. Поводът е SPRIDD или лимитираната колекция на ИКЕА за души-номади, която Кит подлудява с принтове, вдъхновени от 4 музикални стила.
 • 7 момента на Jermain

  23 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Или само JRMN. От поне десет години насам зад този таг живее Венцислав Йосифов. И неговият ден започва със snooze като нашия, но с приликите сме дотук – докато ние се досъбуждаме в офиса, той е щастлив да не работи между четири стени, а да рисува по тях. С крюто 140 Ideas, където са още Yeto и Teleto, вадят спрейове срещу фасади (тук и навън), често за да кажат нещо повече от "вижте колко ни бива".
 • 9 момента на Евгения Николова

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Разменяме си илюстрации и моменти по месинджър, макар че можеше и направо през оградата – Евга, както обича да й казват накратко, е арт директор в дигиталната агенция в съседния двор, Next-DC. Когато не е там или покрай двегодишния си син, изрязва котки от хартия и рисува уважавани градски мухи с обувки на ток и луксозни крила.
 • 10 момента на Ангел Ангелов

  9 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  Ако има само три секунди, ще се представи като "илюстратор, арт директор и maker of things". И на нас ни се намира една да добавим, че е дете на морето. Сменя Бургас с Търново, за да учи графични изкуства, а за да може и да ги работи, после отлита в Ню Йорк. Ето как в портфолиото му скачат проекти за едри компании като Delta Airlines или Macy’s.
 • 7 момента на Вяра Бояджиева

  2 февруари 2017

  текст Виолета Иванова

  На 9 се мести във Франция, а година по-късно – в Люксембург, където среща първия си учител в рисуването, плакатиста Камен Попов. Днес вече намираме Вяра в Болоня, малко преди да прибере дипломата си по илюстрация и комикс, а ако се чудите откъде познавате рисунъка ѝ – вдигнете си чашата. Поне под нашата отдавна стои една нейна работа, отпечатана върху подложка от серията TableGallery.
 • 12 момента на Теодор Ушев

  26 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Маршрутът на живота му тръгва от Кюстендил, за да продължи през Пловдив (където учи сценография, грим и анимация) и София (където овладява графичния дизайн и през 90-те пробива с жестоките си театрални плакати). От години обаче домът и студиото на Теодор са в Монреал, а от масата му за рисуване излизат къси анимации, които не се прибират без награди.
 • 9 момента на Мира Мирославова

  19 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Вярва, че щом живеем във време на неограничени възможности, трябва да сме луди да не грабим от тях с пълни шепи. Затова само на 20 вече е успяла да емигрира във Великобритания и да се върне обратно с ясни идеи за пътя напред и нагоре.
 • 8 момента на Васил Ангелов

  12 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  "Времето ми е ценно и предпочитам да го запълвам с неща, които са ми важни", пише в бързата визитка, която му искаме. Значи задраскваме "тъпотии като политика, клюки и модерни неща" и даваме път на базовите радости – като месото, ракията, футбола с приятели и ваканцията на море. А, и на традиционната графика и старите методи с разяждане и мастило, които Васил усвоява в НХА, а днес практикува под шапката на Print Nest.
 • 13 момента на Джипи

  14 декември 2016

  текст Виолета Иванова

  От първата му отпечатана карикатура до днес са изтекли 22 години, в които май му се е случило всичко, на което един артист може да се надява. Оставете изложбите – Джипи (или Джани Пачиноти) е илюстрирал тон материали в пресата, рисувал е корици за култови книги (от 1984 до 451° по Фаренхайт), бил е на феста във Венеция със собствен игрален филм (L'ultimo terrestre) и, най-важното, графичните му романи са гореща стока на всички комикс пазари.
 • 7 момента на Марина Тодорова

  8 декември 2016

  От хлапе не пуска скицника, а преди няколко години върхът на писеца я води в Борнмут (после и в Лондон), където научава А-то и Я-то на илюстрацията. Не минава много време преди поръчките да завалят, и то от неслучайни места – в портфолиото й се редуват проекти за издания като Wall Street Journal, New York Times и The Economist.
 • 7 момента на Анелия Баренска

  1 декември 2016

  Тези дни е редовна пред стената за рисуване на betabreakfast, за да гони последната си тръпка: visual harvesting или красив и удобен за мозъка начин да запазиш нови знания. Покрай програма по Креативна илюстрация в Istituto Europeo di Design пък потъва за едно лято в Барселона, откъдето изплува с топ оценки и топ уговорка да направи серия космонавти за местна галерия.
 • 7 момента на Филип Бояджиев

  24 ноември 2016

  Какво става, ако отхапеш крака на първата буква от "Eat"? Точно така. Тази и още 29 графични "хрумки, лишени от всякаква претенция" тъкмо скочиха по стените в бар Петък за първата соло изложба на Филип. Иначе трябва да сте виждали почерка му и преди – най-малко във визуалната идентичност на Фотофабрика, която движи в екип с още няколко артистични персони.
 • 7 момента на Макс Пирски

  17 ноември 2016

  "Роден съм в Русия, живях в Израел като малък, завърших магистратура във Флоренция и говоря четири езика". След такава входяща реплика веднага става ясно, че не сме първите, подвели се от изрядния му български (а дано не сме и единствените, изложили се с "Макс псевдоним ли е или истинското ти име?").
 • 8 момента на Гергана Станчева

  10 ноември 2016

  "Не излизам без слушалки и в тях може да звучи почти всичко – от хардкор, хип-хоп и мъже с китари и дрезгави гласове до класика". Нищо чудно тогава, че е част от екипа зад Stereofox – платформа-откривател на жестока нова музика. В останалото време Гери е графичен дизайнер с бюро у дома, около което постоянно скача Рико – четириногият герой в доста от илюстрациите ѝ.
 • 7 момента на Марио Иванов-Maxter

  3 ноември 2016

  "Накъдето и да погледна, виждам предмети, които много наподобяват нещо друго", обяснява по въпроса как се раждат гениалните закачки в илюстрациите му. Само отворете линковете на ръба на страницата и ще видите как шейкърът е плод на любовта между матрьошка и робот, а зарчето мечтае да е стройно като домино.
 • 7 момента на Теодора Дончева-Techwoo

  27 октомври 2016

  Ако сте попадали на Ко-миксер, този почерк трябва да ви е познат – рисуваните истории на Теодора потичат първо в петия му брой и оттогава не пропускат следващ. Освен на комиксите, е фен на "качествената музика, хубавите книги, стойностното кино и биченето на айляк" – нищо необичайно, докато не ни застрелва с едно "рисувам това, което виждам от вътрешната страна на очите си".
 • 7 момента на Dana

  20 октомври 2016

  Английските транскрипции на името й са "подходящи по-скоро за митично същество на Толкин", затова в един момент Богдана Пеева го съкращава до четирите букви горе. Е, поне когато подписва арта си – тези дни от локация в Борнмут, където тъкмо взима диплома по Илюстрация.
 • Артистът от корицата: Саша Бърг Андреев

  13 октомври 2016

  текст Евелина Иванова

  Какво прави един руски художник в Созопол през октомври, освен да събира мидички? Когато го срещаме на брега на морето, Саша просто наблюдава живота през очите на хората, за да му направи после преразказ в картини – често в книгите на Виктор Пелевин.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098