• 7 момента на Антон-Константин Анастасов

  6 октомври 2016

  "Казват, че е от възрастта ми и щяло да ми мине. И аз така се надявам...", разсъждава над настроенията си 16-годишният Антон-Константин, когото намираме в мрежата зад кодовото име Everything is fine. Един къс поглед над рисунките му стига, за да уловите иронията в тази фраза и да се съгласите, че работите му хич не са fine – те са great. И това сме сигурни, че няма да му мине.
 • .
 • I ♥ панелкас

  29 септември 2016

  текст Виолета Иванова

  "The гостоприемство of Bulgarians is incredible... They have беседкас next to the панелка... Чичо Тошо is баш майстора of our вход“. По скайп линията София-Пловдив архитект Меган Луенбърг смесва своя и нашия език така гладко, както искат поне 2-3 години живот под тукашен покрив.
 • 8 момента на Дария Казакова

  29 септември 2016

  Илюстрацията й е на сърце открай време, а щом записва Графика в НХА започва и с експериментите. Първо смесва традиционно и дигитално изкуство с дуета фотография + класически печатни техники, а после и с колаж, в който води рисунката. Засякохме женските образи и абсурдните й сюжети отдавна в мрежата, но чак сега успяваме да хванем Дария в нашата.
 • 7 момента на Андреа Попйорданова

  21 септември 2016

  Връщаме назад до 2015, когато визуалната идентичност на фестивала Дни на предизвикателствата за първи път сложи пред очите ни нейното изкуство. После превъртаме напред до днес, когато радарът ни я улавя отново – в инстаграм. Е, явно й е писано да скочи между кориците ни, а ние подбираме следващия А5 за стената ви от широко портфолио с рисунки на ръка, графичен дизайн, ситопечат, фотография и колажи.
 • 7 момента на Жана Йорданова

  15 септември 2016

  Преди 9 години натъпква живота си в раница и се мести на Канарските острови. За едно обаче не намира място в багажа – правното образование, което и днес стои в ъгъла, направило път на фотоапарата, вечната муза и всички приключения, които вървят ръка за ръка с тях.
 • 7 момента на Nelson Atmos

  8 септември 2016

  Или Нелсън Иномван, но ако го търсите по арт въпроси, нека да е с псевдонима горе. Завършва анимация в НБУ, обаче в рисуването е "самоук" – и явно добре се е обучил сам, щом Haemimont Games (БГ студиo, което избухна международно с Tzar през 2000) го държи в художническата си армия вече над десетилетие.
 • 14 момента на Елиза Иванова

  1 септември 2016

  Ако се случва да топлите креслото в киното до края на финалните надписи, може да сте забелязали името й – във филмите на Pixar! Не е въпрос на магия да попаднеш там. Елиза рисува про от 12-годишна, а на 17 вече е заминала за западния край на света, за да овладее правилата на движението – онези, които правят от статичните фигури действащи герои на екрана.
 • 7 момента на Мариана Сърбова

  25 август 2016

  текст Наталия Иванова

  В началото на август вдига ветроходни Платна за поредна изложба в Бургас, която допълва колекцията от лодки, вълни и морски зверове, съживени от ръцете й с размах от илюстрация до смесена техника. Изглежда неслучайно й казват Марс, а изстрелването й в арт космоса минава през диплома по архитектура от УАСГ, специализация по дизайн в Щутгарт и няколко награди за проекти в посока по-добра градска среда (включително от конкурса на Трансформатори за паметника 1300 години България).
 • 7 момента на Erase

  18 август 2016

  Сърца, пипала, корони, потъващи крайници, разтечени и нарязани на шайби образи – срещаме ги в сто различни конфигурации в портфолиото му в мрежата. Офлайн пък същите са пренесени със спрей върху къщи, офиси, трафопостове и дори един трамвай (последно го засякохме на Алабин и Витошка, ако ще се оглеждате). Иначе Erase е графити алтер егото на Георги Димитров – илюстратор и графичен дизайнер от студио FourPlus, където го намираме и днес, за да му връчим двойка празни страници.
 • 7 момента на Нели Друмева-Nely

  4 август 2016

  Слушалките ѝ обичайно излъчват рап, а тя пие литри кафе и мечтае за контрол над времето плюс неизчерпаема енергия. Е, би приела и една голяма маса, "понеже нямам и рисувам на пода". Иначе денонощията все не ѝ стигат и записва една или друга идея за после – и как не? В скицника си е събрала всичко от живопис през илюстрация и графика до калиграфия, а извън него оставя отпечатъка си и по зидове и човешки тела.
 • 7 момента на Катина Недева

  28 юли 2016

  Тя не просто рисува от хлапе – с родители художници боята направо тече във вените й. Дотолкова, че като тийнейджър събира четките и се мести от Свиленград в Пловдив, за да учи Графика в художествената гимназия.
 • 7 момента на Zdravolina

  21 юли 2016

  Пред закона е Здравка Будинова, но по-истински живее с името си на латиница. История зад него няма, "Zdravolinna просто винаги е била някъде там, вътре в мен".
 • 7 момента на Анета Иванова

  14 юли 2016

  Настроена е на арт мегахерци от хлапе – тръгва от блокчето и боичките, за да стигне до концептуалната фотография не много по-късно. Дългите експозиции постепенно прерастват в 2-3 преплетени кадъра, а днес експериментите й събират човешки профили с всичко от нежни венчелистчета до строги градски пейзажи, в които всеки вижда отражение на собствените си емоции.
 • 8 момента на Розалина Буркова

  7 юли 2016

  Преди шест години оставя мириса на липите и дните по джапанки в Стара Загора и заминава за Лондон – "без грам опит в рисуването и с 5% умения, за да правя точно това по цял ден и често цяла нощ". Сега всичко е наред – котките Суки и Чампа не допускат скука в домашното студио, което вади жестоки илюстрации, не за първи път попадащи върху страниците на списание.
 • 8 момента на Ина Бояджиева

  30 юни 2016

  Дебели животни, хубава бира и хора, които не пилеят живота си – ето три неща, на които лесно дава палец нагоре. Нататък изрежда също приятеля си ("най-странната котка-човек"), Prodigy (за които е летяла поне до другия край на Европа) и Дейвид Доран (страшен илюстратор, казва и Гугъл).
 • 7 момента на Деян Янев

  23 юни 2016

  Дотук се е разписал с над двайсет общи и дузина солови изложби, а покрай тях нещата му са пътували от София до Варна и от Виена до Париж (и не само). Това беше Я, да превъртим назад към А: Деян е второ поколение художник, така че бакалавър плюс магистър по живопис в НХА едва ли са повдигали спора "артист къща не храни" над семейната вечеря.
 • Адам фон Хафнер: Дизайнът ще спаси света

  16 юни 2016

  В родината на Малката русалка има една приказна организация, която иска да подобри всичко по суша и вода и привлича съмишленици с дизайнерска Нобелова награда. Името й е INDEX: Award, а целта – да примамва добрите играчи в отбора на дизайна, който решава проблеми.
 • 7 момента на Пламен Мотев-Mute

  16 юни 2016

  "Аз съм графичен дизайнер, който обича буквите, калиграфията, типографията, дигиталните илюстрации и колажите", въвежда ни инстаграмът, където събира всичко изброено (и то често в един квадрат). Прави го, скрит зад мълчаливото алтерего Mute, "което създава собствени светове, защото действителността му е доскучала".
 • Градусите на бетона

  9 юни 2016

  текст Емануела Иванова

  Четирима дизайнера от Скандинавия се приземяват за десет дни под тепетата на Пловдив, за да преобърнат на 180 градуса идеята за студения нрав на бетона и да го стоплят между пръстите си.
 • 13 момента на Чави Форнe

  9 юни 2016

  Среща се с графичния дизайн преди 17 години, когато приятел го моли да направи плакат за един концерт и да го разлепят из града – ето на кого трябва да кажем "Gracias", че днес работите на Чави стигат и до нас.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098