• 7 момента на Кристина Стоянова

  4 февруари 2016

  Чак ти се иска да пипнеш перушината на птиците, които хвръкват от ръцете й – макар че някои от тях са истински джентълмени и би следвало да им свалиш шапка. Освен тях, след около шест години в НХА, които я изкарват магистър, Кристина рисува всичко от комикс зомбита до шрифтове. От девет до пет е графичен дизайнер, а тук я питаме за ето тези седем мига между тях.
 • .
 • По светло & по тъмно

  28 януари 2016

  Следим луминисцентния му спрей къде ли не из града – Glow си е наш графити артист и това е страшен късмет, защото искаме да го виждаме все повече. От подлез до огромна стена, графитите му светят денонощно, а от тях ни гледат тотеми, животни и епични ултравиолетови божества. Не че смятаме да му сваляме качулката, но ни стана интересно какво се върти в главата под нея – историята включва медитация, стрийтарт посред бял ден и един случаен спрей преди 15 години, от който и започваме.
 • 7 момента на Кирил Златков

  28 януари 2016

  Диригент на шрифтове, който владее и други висши инструменти – графика, живопис, дизайн на книги и плакати. Рисуваната от него (и писана от Зорница Христова) Когато искам да мълча е цялата в тихи тонове и жестоки мечки, които и без думи казват, че за добрата детска книга няма възраст.
 • 11 момента на Ася Кованова и Андрей Кулев

  21 януари 2016

  В режисьорска двойка правят анимация, изградена цялата от деликатни нишки и силуети, леки като глухарче. Любов с превалявания е късометражният им филм, който взе Златен ритон преди няколко месеца, а сега го гледаме на анимационния фест от 29 до 31 януари.
 • 7 момента на Мария Налбантова

  14 януари 2016

  Рисува с чувство за хумор, но хич не се шегува с детайлите в работите си. Към тази комбинация добавяме и влечението й към авторски книги и зинове и получаваме бинго, което ни харесва да разгръщаме.
 • 7 момента на Теодор Георгиев

  7 януари 2016

  Първата ни среща беше на маса в Горна Баня, където варят и затварят в бутилка крафт бирата Blek Pine. Теодор е рисувал етикетите, ето как чухме името му – трябваше да питаме чия ръка постоянно ни извърта очите да ги погледнем пак.
 • 7 момента на Михаела Караджова

  10 декември 2015

  Ако скоро чуете някъде трудното словосъчетание "скейтчес на стокър", ето за какво става дума. Stalker, както викат на Михаела, рисува от дете, учи в НХА и има очи за лайфстайл, мода и скейт култура.
 • 7 момента на Христофор Минев

  3 декември 2015

  Не се стряскайте от скелетите: според човека, който ги рисува, бъдещето е ярко и светло. Христофор последно ни блесна пред погледа с новите тениски на Bradabrat с негова илюстрация, но всъщност следим този жесток художник и графичен дизайнер отпреди да му порасне брада.
 • 9 момента на Стефан Чинов

  26 ноември 2015

  "От Пловдив – илюстратор – 34 години". Това е първото му изречение, ако го помолите да се представи. Иначе е шрифт нинджа, а рисунките му са направо филмови кадри – такъв екшън и движение има в тях.
 • 7 момента на Инна Павлова

  19 ноември 2015

  Пали ни с илюстрация, която не е дим без огън, макар че понякога люти на очите. Нейната Приказка за човека, който нямал анфас, например, е красива и мрачна от кора до кора – макар че Инна рисува доста и ъгълчета на усти, насочени нагоре.
 • 11 момента на Юлиян Табаков

  12 ноември 2015

  Подклажда огън под лъжичката със сценографията си тук и навън от доста години, а после фойерверките избухват за първия му филм като режисьор – Цветанка, който се гледа с ококорени очи от-до.
 • За буквите с любов: Chas LoveLetters

  5 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Chas е част от графити бандата LoveLetters и обича буквите от 1989 насам. Любовта изглежда взаимна и изражението й оцветява градски платна по целия свят. Графитите са му (почти) всичко – галят окото и гъделичкат егото му, а в скобите са децата и съпругата му, с които рисува останалата част от живота си. Сега Chas идва тук за Sprite Graffiti Academy и ще обучава на графити писмо наши първолак-артисти, избрани от него. Направихме си виртуална среща с този модерен будител, за да си поговорим за любовта, която, оказа се, не се изписва само с тези седем букви.
 • 7 момента на Ива Димитрова

  29 октомври 2015

  Измисля герои с хитри лица, които после се разхождат върху картички и торбички, прави графики и често кара колело до галерията, в която работи. Част е от графичното студио Print Nest – с един от тях, Зоран Мише, наскоро откриха обща изложба, в която работите им си разговарят сладкодумно и се допълват идеално. Харесваме и забавните й илюстрации с молив, и графиките й с деликатни линии и черно мастило, така че наострихме нос по следата на един рисуван вълк и се озовахме ето тук.
 • 7 момента на Borislavawillmadeit

  22 октомври 2015

  В азбуката на Борислава Ф е за физичката и физика, Е – за ездача, а И – за ихтиолога, което на нейния език значи илюстратор. Тя прави своя буквар на професиите не от любов, а от точно противоположната емоция – не обичала да ходи на училище и затова сега рисува 30 нови варианта на буквите в книга.
 • 7 момента на Жоро Панчев

  15 октомври 2015

  От снимките му направо усещаш как пари градската жега и чуваш музиката на партито – толкова силно хващат. Ето с какво ни държеше Жоро (арт директор в DDB по визитка) преди на монитора ни да изскочат илюстрациите му за Trash Talk Death Match – онази луда игра с карти, която миналата седмица се появи в Kickstarter, за да ни помогне да обидим приятелите си по най-честния начин.
 • 7 момента на Дияна Нанева

  8 октомври 2015

  В интернет може да я срещнете като Functional Neighbour – това е съседът, който постоянно и упорито й напомня, че има време за оползотворяване, истории за разказване и мистерии за разгадаване.
 • 7 момента на Калина Мухова

  24 септември 2015

  снимка Леонардо Парага

  Добрият писател се познава от две изречения, а за таланта на илюстратора стигат няколко щрихи. Попаднахме случайно на профила й в Behance, разлистихме и кликнахме смело на контакта, макар да водеше чак в Болония. От малкия ни разговор с Калина разбрахме, че този град е един от центровете на съвременната илюстрация – ясно защо заминава да учи в тамошната Академия след нашата гимназия по изящни изкуства.
 • 9 момента на Асен Петров

  10 септември 2015

  В първи разговор цитира двама японци – Харуки Мураками с правилото му, че да приемаш нещата твърде сериозно е сериозна загуба на време, и Ясабуро Куваяма с неговите насоки как се прави минимализъм. Асен Петров крои лога, визитки и всичко останало, което създава лицето на един бранд.
 • Кръвта вода става на 5

  27 август 2015

  текст Севда Семер

  Арт-колективът Blood Becomes Water точно изяде тортата за петия си рожден ден и извади нов зин. По тези точки го посещаваме в студиото му – където се влиза не през врата, а през екран – за да видим кой е забраненият въпрос, как е да живееш като рок звезда и какво изобщо означава всичко това.
 • 7 момента на Зина Неделчева

  27 август 2015

  Преди две години нейните замислени зайци скочиха върху дрехите на Knapp, а днес се готвят за стените на SOHO. След тях се запознахме и с още обитатели на света, който идва с името Зина Неделчева – като бижутата, които прави, и детайлните рисунки с моливи и бои, вместо с цинкови плочи (магистър е по графика в Академията, но май тази нейна страст си остава зад стените й). Самостоятелната изложба на Зина идва на 9 септември, а последната й спирка преди това е точно тук.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098