• 7 момента на Мартина Вачева

  20 август 2015

  Доскоро сипваше в чашите в Hip Hip Library&Bar, сега живее в Пловдив, работи в рекламна агенция и започва сутрините с гето бластера на дядо си. Казва, че всяка от сериите й илюстрации е от различен свят, с който се опитва да разговаря.
 • .
 • 7 момента на Георги Стоилов

  13 август 2015

  Обича да разказва абсурдни истории, никога не би се потупал сам по рамото, харесва му да се шляе из празна София и казва, че идеите го връхлитат навсякъде, тотално извън контрол. Изразява ги в мода, най-често в бранда 45 Street, който създава заедно с Николай Темелков и Димитър Стоилов (фамилията не е случайна, с Димитър са близнаци). Тримата се качват на главата на уличната мода с шапки и дрехи, които нямат грешка, но наскоро открихме и друго – че освен дизайнер, Георги е и жесток илюстратор. Няма как, помолихме го първо да разказва, а после да разтвори скицника и да откъсне цели две страници за колекцията ни от рамки.
 • 7 момента на Александра Чаушова

  6 август 2015

  Преди 12 години издава книга с поезия и илюстрации, а наскоро спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА. Между тези две стъпки пътят е дълъг.
 • 14 момента на Olex Oleole

  30 юли 2015

  Ако пишехме някъде през 2010, щяхме да кажем, че е готин агент. Обратно в 2015 даваме собственото му описание – "интернет артист, базиран в интернет", което в случая значи художник на детайла и рапър с тънък хумор и тежка ирония. Наясно сте как влизат тези двете, ако някога сте отпивали от бутилка бира Ах! – доста от етикетите са негови (наздраве с джентълмена, който разхожда петел!). След няколко дълбоки глътки и въздишки, най-после срещаме отблизо Olex Oleole и серията му черно-бели графики, които щяха да са като извадени от 18 век, ако тогава имаше хора с фотоапарати вместо глави и маратонки Nike на краката.
  Ето и какво друго става около него – олеле, толкова е смешно, че 7 момента не стигнаха и вдигнахме на 14!
 • 7 момента на Христо Савов

  23 юли 2015

  Или Ицо Птицо, откакто негов колега започва да му казва "Ицо, Ицо, странна птицо!". Христо не кръжи в полезрението ни от скоро – последно гледахме негови щрихи в Museum of Less Ordinary (като плувеца отсреща), но го знаем и от проекта с Нева Балникова Dis_Order, рисунката му за TEDxBG миналата година, комиксите на цяла стена в салон Phiba и нещата, които качва в страницата си. По професия е 2D и 3D художник на герои за видео игри, а извън офиса слага маркера си върху статични ежедневни моменти, с които му харесва да играе и да изследва. Сега кацна при нас,
  а ние му предложихме най-доброто 7 в 1, което умеем да правим.
 • Hombre Libre

  9 юли 2015

  текст Севда Семер

  Означава "свободен човек", правилно се досетихте. Как иначе да наречем графити артиста Hombre, който започва с едното желание да рисува нелегално и да има таен псевдоним, а днес името му е обиколило стените на света от Китай през Русия до Щатите?
 • 7 момента на Калоян Илиев - Кокимото

  2 юли 2015

  снимка Илка Пейчева

  Чуваме леко подхилване от всичките му картини, скулптури и инсталации. Вицът е котка с човешки очи, космати герои, които плуват по гръб, България като барбарон или патриарси, които си мислят за комикси и оръжия. Темите му обаче не винаги са леки – вълнува се от новия световен ред, нарцисизма, отношението към животните. Наскоро чухме от работите му и вик на чайки, не само защото живее във Варна – долетяха от морските му пейзажи.
 • 7 момента на Мира Недялкова

  25 юни 2015

  С последната й изложба в галерия Synthesis влязохме в дълбокото. Не сме излизали от там и ни е добре – Мира ни потапя в свят, в който ни се иска да останем и да помълчим.
 • 7 момента на Brave Moustache

  18 юни 2015

  Кара сърцата ни да забият в ритъм с неговото. С музика – Дидо Пешев е китарист на Тhem Frequencies, и още повече с дизайн – под пръстите му изскачат безсрамно добри образи, които лягат върху всичко от обложки през илюстрации до тишърти, винаги под лейбъла Brave Moustache.
 • 7 момента на Ян Вилкер

  11 юни 2015

  Той е германец и върви в комплект с исландеца Хялти Карлсон. Най-добрият виц в кариерата им? Когато отварят дизайн студиото си karlssonwilker в Ню Йорк, правят промо вестника си четири месеца, а накрая почти фалират заради таксите по разпространението му.
 • 7 Момента на Old Time Tattoo

  4 юни 2015

  Или Кристина и Владимир. Двойка татуисти, свързани с тънка синя линия с природата, древното, приказното и мистичното.
 • Нещата от живота: Темелко Темелков

  28 май 2015

  снимки Севда Семер, Темелко Темелков, текст Севда Семер

  Гледаме често през очите му – в модни сесии, клипове, реклами или между стените на галерии. Фотографът Темелко Темелков и сега готви изложба – NEWSight ни хваща буквално да обикаляме 3D портретите му, за да видим хората на тях не от една, а от четири страни. Срещнахме се с него, за да го погледнем по същия начин, и да ни разкаже за важните неща в живота си, които не могат да се сложат в рамка.
 • 7 момента на Мила Спасова

  28 май 2015

  Казва, че започва да се занимава с графичен дизайн и илюстрация почти случайно – изобщо не ни се вярва, гледайки нещата й, но тя знае най-добре. Учи няколко години в Англия, а сега е на път да се прибере в София, за да работи тук. Срещнахме името й първо в The Independent, когато се класира в конкурс с висока летва – даваме ви историята от първо лице, заедно с още шест важни момента.
 • 7 момента на Fontan 2

  21 май 2015

  снимка Михаил Новаков

  Зад името не стои градоустройствен план, а архитект на лога и типограми. Иван Христов е дизайнер, който работи в отчетлив минималистичен стил и се вдъхновява най-много от букви в разнообразни форми. Гледат ги и по света – селектиран е за няколко албума с лога, включително на важното немско издателство Gestalten. Но да се върнем на наша територия – помолихме го за седем лични спомена и един на хартия за вас. Оказа се, че пише така, както говорят дизайните му – леко и с намигване.
 • Обективната истина

  14 май 2015

  текст Евелина Иванова, снимка Ралица Димитрова

  Работата му е да разказва историите на другите – в кадри. Нашата работа днес е да запишем неговата – на кафе с фотографа Бабак Салари разбираме колко щатски долара е дал за първия си фотоапарат и защо обича и горчивата част от живота.
 • 7 момента на Светослав Станков

  14 май 2015

  Засякохме се на Цвят-дума, изложбата с негови илюстрации по текстове на Десислава Йорданова. Зададохме няколко въпроса и се оказа, че зад рамките има нещо повече от уверената ръка, която рисува – история, придошла от една голяма водна площ.
 • 7 момента на Вероника Благоева

  7 май 2015

  Казва за себе си, че работи усилено, търси визуално вдъхновение в библиотеката и сменя линиите на метрото. Ние добавяме, че се занимава с илюстрация и стайлинг. Бяхме виждали работата й още преди да замине за Лондон, където учи модна журналистика, а сега далеч не е само в нашия радар – подписът є се забелязва в издания като 12 Magazine, Elle, Dazed Digital. Вече ви казахме няколко малки момента на Вероника – ето седем по-дълги.
 • 7 момента на Люба Халева

  30 април 2015

  Да съдим за книгата по корицата може да е грешка, но не и в случая с Люба Халева. От нейната работа огладняваме за четенето, защото предвкусваме, че съдържанието ще отговори на опаковката.
 • Клъцни/Срежи

  23 април 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Да владееш изкуството на оригами някога е било белег на добро възпитание. Сега работата с хартия ни казва малко по-различни неща: че имаш ум, който може да се сгъне на пет, за да изкара нужната форма, и че не се отказваш лесно. Ето, вече описахме Цветислава – момичето с най-точния скалпел извън операционната.
 • 7 момента на Андон Георгиев - AndonastY

  16 април 2015

  Хванахме го на вратата – отиваше от родния си Пловдив към Белград за колаборация с друг илюстратор. При него няма спокоен момент, всичко ври и кипи. Първо постави акцент върху рисунките си за марката за тениски PUKA, която прави с приятели. Добре че ни ориентира, иначе щяхме да се загубим в новините: рисува за едно китайско издателство, подписва се под дизайни за Badinka и Plakat Kombinat, гледаме го в няколко престижни албума за илюстратори като Fantastic Illustration 2 и Always me. Андон се спря при нас за един-два-седем момента и една илюстрация, част от новия проект I love this film на Plakat Kombinat (на сайта им сега ще я намерите в плакатен размер, а през май лети за изложба в Рим).

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098