• 7 момента на Люба Халева

  30 април 2015

  Да съдим за книгата по корицата може да е грешка, но не и в случая с Люба Халева. От нейната работа огладняваме за четенето, защото предвкусваме, че съдържанието ще отговори на опаковката.
 • .
 • Клъцни/Срежи

  23 април 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Да владееш изкуството на оригами някога е било белег на добро възпитание. Сега работата с хартия ни казва малко по-различни неща: че имаш ум, който може да се сгъне на пет, за да изкара нужната форма, и че не се отказваш лесно. Ето, вече описахме Цветислава – момичето с най-точния скалпел извън операционната.
 • 7 момента на Андон Георгиев - AndonastY

  16 април 2015

  Хванахме го на вратата – отиваше от родния си Пловдив към Белград за колаборация с друг илюстратор. При него няма спокоен момент, всичко ври и кипи. Първо постави акцент върху рисунките си за марката за тениски PUKA, която прави с приятели. Добре че ни ориентира, иначе щяхме да се загубим в новините: рисува за едно китайско издателство, подписва се под дизайни за Badinka и Plakat Kombinat, гледаме го в няколко престижни албума за илюстратори като Fantastic Illustration 2 и Always me. Андон се спря при нас за един-два-седем момента и една илюстрация, част от новия проект I love this film на Plakat Kombinat (на сайта им сега ще я намерите в плакатен размер, а през май лети за изложба в Рим).
 • 7 момента на Калоян Тошев - Mozak

  9 април 2015

  Или MZK. Зад този подпис стои човек на екстремните спортове и кроткото "драскане" на илюстрации. След изложбата му Desire, Калоян Тошев не е непознат за никой с добро око за арт, а напоследък момичетата му излизат често извън печата и екрана.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Готови за излитане

  5 март 2015

  текст и снимки Ирина Димова

  Още от входа се усеща миризмата на хартия, мастило и нещо особено, което се оказва цинкова киселина. Тук се излюпват работите на четирима млади графици, които вместо на таблети, рисуват върху метал и са влюбени в техника за печат отпреди няколко века. Новото им студио – Print Nest, се ражда от знанието кое прави едно гнездо уютно.
 • Линии без край

  12 февруари 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Харесваме го от 33 години. Е, това е малка шега, защото се запознахме лично онзи ден, но Недялко Иванов-Нечо рисува почти от толкова време. За рождения си ден открива изложба от 33 илюстрации, подписани наскоро, която сега разглеждаме в аванс.
 • 7 момента на Армавени Стоянова

  4 декември 2014

  И една изложба на фини бижута, която превръща косата в обект на привличането. Някога прихващали ли сте небрежно кока си с молив? Вече имате златен заместител.
 • Шесто чувство

  20 ноември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Британката Джо Холанд вярва на интуицията си. Именно тя отваря очите й за възможностите на фотографията camera less. Камера какво? Да питаме Джо.
 • Последни корекции

  13 ноември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Владимир Томашевич

  Срещнахме се с художника Станислав Беловски точно на 10 ноември. Нямаше да го правим на въпрос, ако от съседната маса не ни гледаха другарите Димитров и Сталин.
 • Ясни дни

  9 октомври 2014

  снимки Ирина Димова

  Само от две седмици слуша k-pop, но от години селектира музика и е част от нощния живот на София. На дневна светлина пък прави илюстрации, картини, дизайн за интериор и дори тапети, ако някой си поръча. Ясен Згуровски е български артист с руски паспорт, който напоследък е зает с какво ли не и къде ли не. Отгледан с безплатните уроци за живота от старата пловдивска бохема, той е шареното дете на възможната наша поп култура.
 • Източно изложение

  1 октомври 2014

  текст Стохрифор Лукомб

  Големият фестивал One Architecture Week се премести на югоизток (от София в Пловдив), но остава верен на зададената преди шест години концепция – търсене на архитектурата, която вижда отвъд себе си. Което е равно на лекции, изложби и акции, разпръснати в девет дни (10-19 октомври) из множество пловдивски локации.
  Един от най-интересните лектори на тазгодишния Форум е Нура Ал Сайех, която предизвика истински фурор като куратор на първото участие на Бахрейн на така важното архитектурно Биенале във Венеция през 2010, за което страната й спечели Златен лъв за най-добро национално участие. Седмица преди да пристигне в Пловдив, с Нура говорим за архитектурата на югоизток от Европа, предстоящото през 2015 венецианско Биенале и One Architecture Week, разбира се.
 • Жива вода

  26 август 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Когато през 1900 художникът Хараламби Тачев изработва герба на София за Световното изложение в Париж, в долната му лява част рисува балдахин, покриващ статуята на Apollo Medicus – персонификация на минералните извори на територията на София. Минералните води текат във вените и артериите на земята, върху която сме уседнали, върху която и създаден градът ни. Някога минералните бани в столицата и покрайнините й са били оазиси, архитектурни съкровища, лечебници. Днес вълшебната минерална вода продължава да тече, но сякаш изтича от пукнатините на рушащите се бани, някак забравена, омаловажена.
  За красотата на едно умиращо великолепие разказва Здравко Йончев – в поредица от красиви кадри (подредени в Градската градина пред Народния театър, до 10 септември), уловили един западащ разкош, но поставящи важния въпрос – как да съхраним това богатство?
 • История със щраус без щраус

  30 юли 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Активно творящите млади български художници не са толкова много, колкото ни се ще, затова останахме силно заинтригувани от работата на възпитаничката на Националната художествена академия Нора Ампова, която се оказа въвлечена в някои от най-интересните софийски изложби за последните месеци (например Мини тяло в Аросита и Social Animals в NeuBerlin). Освен всичко друго, младата дама се оказа сестра на Владимир Ампов–Графа и главен виновник за ”щраусовата” визия на неговото знаково парче Дим да ме няма. Споменаваме го само мимоходом, защото Нора ни впечатли много повече с творческата си индивидуалност, която, подозираме, ще претърпи още по-голям подем в бъдеще.
 • Хале(е)ва комета

  10 юли 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич и Люба Халева (личен архив)

  Люба Халева е един от най-светлите и фини хора, с които сме имали удоволствието да разговаряме. Истински артист, влюбен в работата си, окрилен от изкуството и заразяващ околните с ведрината си. Люба е човекът, от чиято ръка се раждат чудесните илюстрации към поредица книжни корици (преди всичко под шапката на издателство Жанет 45), които са не просто портал към света на словото, но са и цял един свят сами по себе си. Вярваме, че стремежът към смисъл и красота е един от основните двигатели на изкуството. А това, което твори Люба, въплъщава изцяло този стремеж. Четете, дишайте, гледайте и бъдете щастливи!
 • Паметта на полароида

  3 юли 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Вера Гоцева е фотограф. Обича да снима дигитално и на лента. Псевдонимът Ломовера е отражение на интереса й към т.нар. ломокамери, или камери играчки без кой знае какви настройки. Като Ломовера тя фигурира в известния ломографски сайт lomography.com (списание, магазин и общност едновременно), посветен именно на аналоговата фотография. Последната й страст са полароидните снимки и  широкоформатната фотография, при която лентата е 120мм. Заедно с бижутера Цвета Трендафилова, Вера представя поредица уголемени полародини снимки редом с авторската ювелирна колекция на Цвета. Презентацията на общото им начинание се случи това лято като част от Седмицата на дизайна в Барселона, в тамошната галерия Studio Store.
 • Homo Ludens

  26 юни 2014

  Славина Илиева

  Джулиет Кинчин е куратор в Департамента за дизайн и архитектура на MoMA, Ню Йорк. Обожава модернизма във всичките му проявления, което ясно личи в поредицата книги и публикации, посветени на темата. Последният й голям кураторски проект се занимава с темата за дизайна за деца и начина, по който той се е развивал от началото на 20 век чак до 2000 – Century of the Child: Growing by Design, 1900–2000 (провела са в МоМА от 29 юли до 15 ноември 2012).
  Джулиет е един от лекторите на Форума в рамките на One Design Week в Пловдив, който ще се проведе в Дома на културата на 28 юни. Малко преди да изслушаме нейната лекция, тя сподели размислите си за културното наследство, дизайна като начин на живот и неразрушимата връзка между модерност и съвременност.
 • Фотография след края на сезона

  14 май 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Фотографът Никола Михов разбуни духовете с проекта си Forget Your Past (фоторазказ за монументалните паметници от времето на социализма в България), който впоследствие бе превърнат в албум. Книгата може да видите по рафтовете на хубавите книжарници по света и у нас; списание FOAM (едно от най-важните издания, посветени на фотографията) написа рецензия за албума, който е номиниран и за престижната награда на Deutsche Boerse за 2014. Следващото фотоначинание на Михов, Under Destruction, разказва налудничавата трансформация на квартала Ганся в китайския град Шънджън, който е замислен като отговор на Хонг Конг. Фотографиите в тази серия представляват и обложката на новия албум на небезизвестния DJ KiNK (албумът носи същото име и излезе на 5 май). Един от последните проекти на Никола е подреден в изложбата Ваканция след края на сезона, която може да се види в Червената къща до 30 май. Снимките са част от книгата Holidays After The Fall. Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia на авторитетното германско издателство jovis. Отделно Никола, заедно с друг фотограф - Ивайло Стоянов, е основател на bulgarianphotographynow.com – онлайн галерия за съвременна българска фотография, която партнира на СГХГ при интегрирането на фотографията към колекцията на галерията. Нашият герой е пълен с истории.
 • The Passenger

  7 май 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Мартин Ангелов е архитект, но преди всичко е изобретател. Името му стои зад проекта Kolelinia (лаборатория за алтернативен транспорт и мобилна архитектура) и заедно с друг архитект, Михаил Кленов, разработват идеята за набиращото все повече популярност Halfbike - необичайно полуколело, хибрид от колоездене, каране на ски и бягане.
  Идеята за Halfbike вече отбеляза точка в приключила успешно (на 14 април) кампания за набиране на средства в Kickstarter. На ход е производството и на първите бройки от продукта, чийто прототип вече се радва на иконичен статус. Твърдо заявяваме - Halfbike е не просто красив куриоз, но е нов начин за придвижване в градска среда и активно спортуване. За смелите не бива да има почивка.
 • Фантастични истории

  23 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Борис Праматаров

  Със сигурност ще разпознаете стила на българския художник Борис Праматаров. Специалността му е Книга и печатна графика и затова ще говорим за него като за илюстратор. Виждали сте родените от ръката му образи в столичната пекарна Ma Baker (част от Sofia Design Week 2012), а преди две години ние посетихме и негови изложби в София – Tormentor в Hip Hip Atelier, Black Offshoots в SOHO и Зъл двойник в галерия Васка Емануилова. Добавяме и работата му за великолепното издателство СОНМ (създадено през 1993), от чието семейство е и самият той. Съвсем прясната и задължителна за библиофилите поредица Другата фантастика вече е в книжарниците. Авторите са повече от фантастични, такива са и илюстрациите на Борис. Чудесен повод за дълъг разговор с него, нали?

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098