• Шесто чувство

  20 ноември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Британката Джо Холанд вярва на интуицията си. Именно тя отваря очите й за възможностите на фотографията camera less. Камера какво? Да питаме Джо.
 • .
 • Последни корекции

  13 ноември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Владимир Томашевич

  Срещнахме се с художника Станислав Беловски точно на 10 ноември. Нямаше да го правим на въпрос, ако от съседната маса не ни гледаха другарите Димитров и Сталин.
 • Ясни дни

  9 октомври 2014

  снимки Ирина Димова

  Само от две седмици слуша k-pop, но от години селектира музика и е част от нощния живот на София. На дневна светлина пък прави илюстрации, картини, дизайн за интериор и дори тапети, ако някой си поръча. Ясен Згуровски е български артист с руски паспорт, който напоследък е зает с какво ли не и къде ли не. Отгледан с безплатните уроци за живота от старата пловдивска бохема, той е шареното дете на възможната наша поп култура.
 • Източно изложение

  1 октомври 2014

  текст Стохрифор Лукомб

  Големият фестивал One Architecture Week се премести на югоизток (от София в Пловдив), но остава верен на зададената преди шест години концепция – търсене на архитектурата, която вижда отвъд себе си. Което е равно на лекции, изложби и акции, разпръснати в девет дни (10-19 октомври) из множество пловдивски локации.
  Един от най-интересните лектори на тазгодишния Форум е Нура Ал Сайех, която предизвика истински фурор като куратор на първото участие на Бахрейн на така важното архитектурно Биенале във Венеция през 2010, за което страната й спечели Златен лъв за най-добро национално участие. Седмица преди да пристигне в Пловдив, с Нура говорим за архитектурата на югоизток от Европа, предстоящото през 2015 венецианско Биенале и One Architecture Week, разбира се.
 • Жива вода

  26 август 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Когато през 1900 художникът Хараламби Тачев изработва герба на София за Световното изложение в Париж, в долната му лява част рисува балдахин, покриващ статуята на Apollo Medicus – персонификация на минералните извори на територията на София. Минералните води текат във вените и артериите на земята, върху която сме уседнали, върху която и създаден градът ни. Някога минералните бани в столицата и покрайнините й са били оазиси, архитектурни съкровища, лечебници. Днес вълшебната минерална вода продължава да тече, но сякаш изтича от пукнатините на рушащите се бани, някак забравена, омаловажена.
  За красотата на едно умиращо великолепие разказва Здравко Йончев – в поредица от красиви кадри (подредени в Градската градина пред Народния театър, до 10 септември), уловили един западащ разкош, но поставящи важния въпрос – как да съхраним това богатство?
 • История със щраус без щраус

  30 юли 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Активно творящите млади български художници не са толкова много, колкото ни се ще, затова останахме силно заинтригувани от работата на възпитаничката на Националната художествена академия Нора Ампова, която се оказа въвлечена в някои от най-интересните софийски изложби за последните месеци (например Мини тяло в Аросита и Social Animals в NeuBerlin). Освен всичко друго, младата дама се оказа сестра на Владимир Ампов–Графа и главен виновник за ”щраусовата” визия на неговото знаково парче Дим да ме няма. Споменаваме го само мимоходом, защото Нора ни впечатли много повече с творческата си индивидуалност, която, подозираме, ще претърпи още по-голям подем в бъдеще.
 • Хале(е)ва комета

  10 юли 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич и Люба Халева (личен архив)

  Люба Халева е един от най-светлите и фини хора, с които сме имали удоволствието да разговаряме. Истински артист, влюбен в работата си, окрилен от изкуството и заразяващ околните с ведрината си. Люба е човекът, от чиято ръка се раждат чудесните илюстрации към поредица книжни корици (преди всичко под шапката на издателство Жанет 45), които са не просто портал към света на словото, но са и цял един свят сами по себе си. Вярваме, че стремежът към смисъл и красота е един от основните двигатели на изкуството. А това, което твори Люба, въплъщава изцяло този стремеж. Четете, дишайте, гледайте и бъдете щастливи!
 • Паметта на полароида

  3 юли 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Вера Гоцева е фотограф. Обича да снима дигитално и на лента. Псевдонимът Ломовера е отражение на интереса й към т.нар. ломокамери, или камери играчки без кой знае какви настройки. Като Ломовера тя фигурира в известния ломографски сайт lomography.com (списание, магазин и общност едновременно), посветен именно на аналоговата фотография. Последната й страст са полароидните снимки и  широкоформатната фотография, при която лентата е 120мм. Заедно с бижутера Цвета Трендафилова, Вера представя поредица уголемени полародини снимки редом с авторската ювелирна колекция на Цвета. Презентацията на общото им начинание се случи това лято като част от Седмицата на дизайна в Барселона, в тамошната галерия Studio Store.
 • Homo Ludens

  26 юни 2014

  Славина Илиева

  Джулиет Кинчин е куратор в Департамента за дизайн и архитектура на MoMA, Ню Йорк. Обожава модернизма във всичките му проявления, което ясно личи в поредицата книги и публикации, посветени на темата. Последният й голям кураторски проект се занимава с темата за дизайна за деца и начина, по който той се е развивал от началото на 20 век чак до 2000 – Century of the Child: Growing by Design, 1900–2000 (провела са в МоМА от 29 юли до 15 ноември 2012).
  Джулиет е един от лекторите на Форума в рамките на One Design Week в Пловдив, който ще се проведе в Дома на културата на 28 юни. Малко преди да изслушаме нейната лекция, тя сподели размислите си за културното наследство, дизайна като начин на живот и неразрушимата връзка между модерност и съвременност.
 • Фотография след края на сезона

  14 май 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Фотографът Никола Михов разбуни духовете с проекта си Forget Your Past (фоторазказ за монументалните паметници от времето на социализма в България), който впоследствие бе превърнат в албум. Книгата може да видите по рафтовете на хубавите книжарници по света и у нас; списание FOAM (едно от най-важните издания, посветени на фотографията) написа рецензия за албума, който е номиниран и за престижната награда на Deutsche Boerse за 2014. Следващото фотоначинание на Михов, Under Destruction, разказва налудничавата трансформация на квартала Ганся в китайския град Шънджън, който е замислен като отговор на Хонг Конг. Фотографиите в тази серия представляват и обложката на новия албум на небезизвестния DJ KiNK (албумът носи същото име и излезе на 5 май). Един от последните проекти на Никола е подреден в изложбата Ваканция след края на сезона, която може да се види в Червената къща до 30 май. Снимките са част от книгата Holidays After The Fall. Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia на авторитетното германско издателство jovis. Отделно Никола, заедно с друг фотограф - Ивайло Стоянов, е основател на bulgarianphotographynow.com – онлайн галерия за съвременна българска фотография, която партнира на СГХГ при интегрирането на фотографията към колекцията на галерията. Нашият герой е пълен с истории.
 • The Passenger

  7 май 2014

  текст Славина Илиева, снимки Владимир Томашевич

  Мартин Ангелов е архитект, но преди всичко е изобретател. Името му стои зад проекта Kolelinia (лаборатория за алтернативен транспорт и мобилна архитектура) и заедно с друг архитект, Михаил Кленов, разработват идеята за набиращото все повече популярност Halfbike - необичайно полуколело, хибрид от колоездене, каране на ски и бягане.
  Идеята за Halfbike вече отбеляза точка в приключила успешно (на 14 април) кампания за набиране на средства в Kickstarter. На ход е производството и на първите бройки от продукта, чийто прототип вече се радва на иконичен статус. Твърдо заявяваме - Halfbike е не просто красив куриоз, но е нов начин за придвижване в градска среда и активно спортуване. За смелите не бива да има почивка.
 • Фантастични истории

  23 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Борис Праматаров

  Със сигурност ще разпознаете стила на българския художник Борис Праматаров. Специалността му е Книга и печатна графика и затова ще говорим за него като за илюстратор. Виждали сте родените от ръката му образи в столичната пекарна Ma Baker (част от Sofia Design Week 2012), а преди две години ние посетихме и негови изложби в София – Tormentor в Hip Hip Atelier, Black Offshoots в SOHO и Зъл двойник в галерия Васка Емануилова. Добавяме и работата му за великолепното издателство СОНМ (създадено през 1993), от чието семейство е и самият той. Съвсем прясната и задължителна за библиофилите поредица Другата фантастика вече е в книжарниците. Авторите са повече от фантастични, такива са и илюстрациите на Борис. Чудесен повод за дълъг разговор с него, нали?
 • Блясъкът на честното око

  2 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Бен Ритър

  Бен Ритър е млад и интензивно работещ фотограф от Бруклин. Пред обектива му са заставали звезди като Beck, Къртни Лав и Фърги от Black Eyed Peas, снимал е за множество добри печатни издания (Rolling Stone, The New York Times и Playboy), отговорен е за рекламния образ на редица марки (Levis, Budweiser). Бен пристига в София на 23 април, за да открие фотоизложбата си във Vivacom Art Hall (част от платформата Майстори на фотографията), а малко преди събитието в директна презокеанска връзка ни разказа куп интересни истории за себе си и фотоапарата му.
 • Колекционерът

  19 март 2014

  текст Стефан Иванов, снимки Владимир Томашевич

  Познаваме Недко Солаков като най-успешния съвременен български художник, записал участия в най-престижните биеналета във Венеция, Истанбул, Сао Паоло, Москва, Сидни и Сингапур. На 52-ото издание на Венецианското биенале (през 2007) получава специалната награда на журито. Той е и единственият художник, живеещ в България, канен два пъти на Документа (през 2007 и 2012). Негови произведения са притежание на над 50 световни музейни и публични колекции, включително MoMA в Ню Йорк, Tate Modern в Лондон и Pompidou в Париж.
  Той е и страстен колекционер. Именно в такава светлина го виждаме в изложбата Международен женски ден (галерия ИСИ, до 19 април) – първото публично представяне на част от колекцията на Слава Наковска и Недко Солаков. Частните колекции разголват, показват вкус и воля. Характерните коментари, написани и изрисувани от Солаков до произведенията по стените на галерията, работят не само като част от изложбата, но и плетат мрежи от смисъл, контекст и взаимоотношения, което прави изложбата наистина лична.
  Покрай откриването на изложбата (тъкмо преди 8 март), отскочихме до ИСИ за разговор с големия художник – за смисъла на колекциите, Брьогел и 3D сканирането на човешки тела.
 • Теория за големия взрив

  22 януари 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Познаваме отлично работата на Симон Варсано покрай снимките на стотици театрални представления и филми (български и не само), правени през последните няколко десетилетия. Тези дни фотографът събра 50 от своите чернобели портрети на големите имена в българската култура (Рангел Вълчанов, Йордан Радичков, Стоян Венев, Исак Паси, Коко Азарян, Чочо Попйорданов, Стефан Десподов, Иван Радоев, Радой Ралин, Джони Пенков, Валентин Ганев, Кирил Маричков, Ицко Финци, Георги Данаилов, Милчо Левиев) в благотворителна експозиция, посветена на хората и бездомните животни на София. Срещнахме го в изложбената зала на Гьоте институт, където под безмълвните погледи на всички негови модели поговорихме за неща като авторовото отсъствие от творбата, перфектния кадър и графитите преди и сега.
 • Обектив с две лица

  3 януари 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Борис Мисирков и Георги Богданов вървят винаги заедно – като двете страни на една монета, само че еднакви. Неминуемо е – двамата са намесени във всичко значимо в българското документално кино и фотография през последните години (разбира се, заедно с прилежащите им продуцентската компания АГИТПРОП и Българско фотографско сдружение, на които са съоснователи).
  Тези дни вторият етаж на СГХГ е приютил тяхната авторска изложба Портрети с 80 емблематични фотографии на хора като Койна Русева, Мариус Куркински, Явор Гърдев, покойния професор Крикор Азарян, че даже и на Слави Трифонов и Сергей Станишев. Разпитахме ги надълго и широко за нея в едно мразовито утро, а в замяна те ни показаха едно от тайните си места за снимане и обясниха как се позира на градска контра.
 • Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • Трансформирай Тороманов

  3 декември 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Българската част от глобалната кампания на водка ABSOLUT - Transform Today, е към своя край. Следим я внимателно! Всичко започна с трансформирането на първия участник в нея – диджеят и брокер Николай Въжаров, продължавайки плавно към кулинарните чудеса на Беата.
  Сега е време за големият финал, на който видният сценограф и художник Никола Тороманов ще се превърне в моден дизайнер.
  На 5 декември внимателно подбрани гости ще присъстват на екстравагантното представяне на неговата колекция, което ще се проведе на истински ЖП вагон. В движение, разбира се :-)
  Някакви си часове преди събитието се включихме в твърде напрегнатия график на господин Тороманов с няколко бързи въпроса.
 • Диалектика на преходния период

  18 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Михаел Цинганел е архитектурен теоретик, историк на културата, художник, куратор и скъп гост на фестивала Sofia Architecture Week, който за пръв път дебаркира в Пловдив. На 1 декември в Дом на културата, той ще представи дългоочаквания си и най-сетне завършен проект - книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска. Да, толкова интересно е, колкото ви звучи, затова и побързахме да му зададем няколко въпроса предварително.
 • Метаморфози

  16 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Томашевич

  Познаваме Николай Въжаров най-вече като диджей (и то специфичен, защото не пуска хаус, а синтпоп и ню уейв), но пък знаем, че извън клубните вечери е брокер на недвижими имоти. Тези дни обаче той работи усилено над първия си голям фотографски проект, който съвсем неслучайно е част от кампанията на водка ABSOLUT – Transform Today, в рамките на която активни, творчески настроени хора разчупват наложената представа за себе си, трансформирайки се в нещо ново, неочаквано и заслужаващо цялото ни внимание. Вмъкнахме се в натоварения график на Николай за предобеден разговор за самосним, Depeche Mode и кулинария.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098