• Възраждане

  27 август 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Неотдавна, деветима от художниците на списание Дъга – легендарното българско комикс издание (което продължи да живее и след смъртта си), събраха няколко свои рисувани истории в албум, наречен Над дъгата и апетитът на мнозина за ”разкази в картинки”, както почти пренебрежително са били наричани комиксите някога, се изостри. От 10 до 25 септември двата етажа на Съюза на българските художници на Шипка 6, ще предоставят на мнозина същинско пиршество – и за очите, и за душата. Сред имената, които ще зърнем на Първата национална изложба на българския комикс е и Пенко Гелев – художник, илюстратор и автор на комикси, с когото поговорихме за комиксите и отвъд.
 • .
 • Стамбулски вечери

  16 юли 2013

  текст Стохрифор Лукомб, снимки Владимир Томашевич

  Тези дни най-често споменаваната тук дума е протести. Горе-долу така е и в разговора ни с поета/журналист/авантюрист/фотограф Димитър Кенаров, с когото обаче обсъждаме не само скандиранията пред Министерски съвет и Народното събрание, а най-вече броженията в Истанбул и културата на гражданско неподчинение в САЩ. Кенаров е способен да дискутира с лекота и дълбочина всичко това – най-малкото защото е видял с очите си всяко едно от събитията, а този месец представи и отличната си фотоизложба за протестите на истанбулския площад Таксим – Газ, вода и революция (разгледайте я в галерия Ластици на улица Герлово 13, ще бъде там до 21 юли).
 • По следите на изгубеното изкуство

  9 юли 2013

  текст Дани Николова, снимки Urban Creatures

  Едва ли има артист, който да вижда света такъв, какъвто той в действителност е. Инак на мига би престанал да бъде творец. От този тип хора е и Божидар Симеонов-Bozko – артист, който предпочита да действа, наместо да говори. Резултатът от почти безмълвните действия са добре познатите ви графити (по протежение на Перловска река, в рамките на графити феста Urban Creatures, както и внушителния блок 57А в квартал Хаджи Димитър), куп изложби, красиви илюстрации в списание Дъга, както и чудесната сценография на постановката на Теди Москов – Ричард ІІІ. Макар да заварихме Bozko блажено отдаден на морска почивка, той все пак отдели малко време, за да поговорим на така сериозната тема – изкуство.
 • Смело сърце

  20 юни 2013

  Дейвид Карсън е вечно усмихнатото лице на смелия, чупещ бариери и прекрачващ граници графичен дизайн. Идеолог на експерименталното издание Ray Gun, което пренареди представите ни за дизайн и типография през 90-те, през последните 30 години Карсън е работил за почти всякакви компании, каузи и музикални банди – от Pepsi и quicksilver до MTV и Nine Inch Nails. Тази събота ще се включи във форума Re-Designing the Frame (част от Sofia Design Week, зала 2 на НДК, 22 юни), но ние избързахме с няколко въпроса към него – за духа на 90-те, Трент Резнър и необходимостта от премерен песимизъм в изкуството.
 • Тя е толкова прекрасна

  12 юни 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Не е необходимо плановете ти да са невероятни, за да се почувстваш невероятно щастлив от реализирането им. Понякога не е нужно дори да имаш планове. Една спонтанна сутрешна хрумка спокойно би могла да прерасне в сериозен социален ангажимент. Досущ като Like. Bulgaria - емоционален и напълно независим проект, представящ красотите на родината (визиите ще видим по време на Sofia Design Week в шоурума на Gamma Design). Невероятно щастлив от реализирането на тези непланувани планове пък е Николай Тонков – онзи, в чиито ум се е родила идеята. С него поговорихме за проекта Like. Bulgaria и острата нужда страната ни да бъде представена пред света така, както заслужава – толкова прекрасна!
 • На полза роду

  22 май 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Помните деструктивните съзидатели (група анонимни млади хора, наречена Destructive Creation) от акцията им В крак с времето, след която паметникът на Съветската армия осъмна преобразен до неузнаваемост. Със сигурност сте забелязали и другите техни дела – цветните сцени за улични музиканти, разпръснати из центъра на града и пресимпатичните шарени пейки в градинката на Св. Седмочисленици. Онова, което не знаете, е кои са тези ”работливи джуджета”, които тайно преобразяват градската среда. Ние също не знаем. Затова ги и потърсихме – за да разбулят мъничко мистерията около себе си и новите си идеи за преобразяване на обкръжаващото ни пространство.
 • Майка нощ

  22 май 2013

  текст Дани Николова

  На 29 май пред Народния театър многожанровият южнокорейски творец Йозмит, наричан гръмко “арт иконата на Ню Йорк”, ще открие първия фестивал DOMA, обърнал поглед далеч на Изток. Освен че е певец, артист, дизайнер, транссексуален активист, будист, жена, мъж, човешко същество и създание с божествена същност, Йозмит се оказа и доста интересен събеседник.
 • Уловени мигове

  15 май 2013

  текст Дани Николова

  Ако обичате красивия детайл и визуализация, то познавате добре работата на Андрю Уитън, Анди Уилшър, Тони Уолискрофт и Пол Харис – истински гурута на музикалната фотография, снимали (на сцената и отвъд нея) герои като Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Oasis, Ейми Уайнхаус, Риана, Кърт Кобейн, Blur, Том Йорк и Ози Озбърн. Изложбата с техни творби Rock Voyeurs пристига в София, подредена в новооткритото пространство Rossini (ул. Славянска 17) от 23 май до 23 август. Ние пък нетърпеливо потърсихме двама от задругата – Тони Уолискрофт и Анди Уилшър, с които поговорихме за фотография, музика, още музика, много музика и малко футбол.
 • Светлини и сенки

  9 май 2013

  текст Анастас Пунев, снимки Владимир Томашевич

  Дори и ежедневно заливаното с визуална агресия око лесно бива впечатлено от огромен човек от коктейлни сламки, изграден във формата на бутилка Absolut, или пък от кинетична човекоподобна скулптура, чийто гръден кош е съставен от магнетофонни ролки. В такава посока мисли и твори Вито Валентинов, а новата му скулптурна инсталация и рисунки можете да видите в галерия Васка Емануилова, до 19 май. Това са и неговите научно-артистични разсъждения на тема светлината и нашето възприятие за нея. Името на изложбата – Секстетът на Сийфърт, провокира повече размисли, отколкото отговори. Както винаги при Вито.
 • Париж, но не съвсем

  21 февруари 2013

  текст Дани Николова

  Деян Янев е от онези хора, които могат да превърнат нещо наглед обикновено (като пътешествие до стандартна туристическа дестинация като Париж) във необикновено, почти сюрреалистично визуално пътешествие. С други думи, той е от най‑добрите представители на младото поколение български художници, а конкретният повод за срещата ни с него е изложбата Деян в Париж (в галерия Арте на Г. С. Раковски 183А).
 • Положението е розово

  13 февруари 2013

  текст Анастас Пунев, снимки Личен архив Кокимото

  Не е ясно коя е по-адекватната реакция на визуално натоварените (но в никой случай натоварващи!) картини на Калоян Илиев-Кокимото – дали да се усмихваме на ироничния му прецизен поглед към света, или да се уплашим, че обитаваме същия този свят? Животът в розово в Галерия за модерно изкуство (изложбата ви очаква там до 28 февруари) е новата задача за решаване, а както личи от това интервю, Кокимото не е готов да услужва с жокери.
 • Създай нататък

  3 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Големият Франк Гери казва, че архитектурата трябва да говори за времето и мястото си, но и да се стреми към вечността. Не сме сигурни каква част от софийската архитектура ще остане вечна, но пък се срещнахме с артистичния дует KuMar Office, за да потърсим тяхната професионална и лична гледна точка. Архитектите Евелина Куртева и Петър Маринов са отговорни да ни е толкова хубаво в някои от най-добрите столични заведения – Motto, Spaghetti Kitchen, One More Bar, Spaghetti Company 2 и 3, Lavanda, а мечтите им стигат далеч отвъд дизайна.
 • Равносметка

  20 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Както обикновено, изпращаме годината със смесени чувства и не преставаме да си задаваме шаблонните въпроси тип “А кой албум най-много ти хареса тази година” или пък “Имаше ли някой велик български филм през 2012”. Но вместо да ви занимаваме с нашите несвоевременни размишления, решихме да дадем думата на няколко наши отлични приятели, които да отсъдят за филмите, постановките, изложбите, книгите и музикалните събития през последните 12 месеца – по света и у нас. Имената им са ви добре познати – това са кино програматорът и проводник на силното европейско кино Владимир Трифонов, актрисата с най-чудесни сини очи наоколо Койна Русева, кураторът и наш автор Светлана Куюмджиева, литературният феномен Стефан Иванов и музикалният промоутър и диджей Андрей Пеев.
 • Град като град

  15 август 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Срещаме Анета Василева, Жана Стоилова и Христо Говедаров от архитектурното сдружение/блог WhAT Association в сянката на НДК. Мястото не е избрано случайно, затова бързо се впускаме в темата за и против паметника 1300 години България, НДК като символ (но не на развития социализъм), защо Женският пазар е по-интересен от Градската градина и как се прави лесен за четене архитектурен блог за непрофесионалисти в областта.
 • Копче по копче

  6 юни 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Стилистът Яна Абросимова е част от симпатичното дамско каре, стоящо зад модния лейбъл Knapp. Дрехите им могат да бъдат безпогрешно разпознати, където и да се появят – красиви, леко щури и изпипани до последното копче. Вече година и половина Knapp се радва на вярна публика, а преди седмица ни плени и с представянето на новата Light колекция, в която главно действащо лице беше плюшеното мече.
 • Графитено красиво

  30 май 2012

  текст Клодин Жендова, снимки Илиян Ружин

  Дизайнерите нямат нужда да бъдат разбирани, а обичани. Ние бързо заобичахме Юлия Павловска, интериорен дизайнер, която от години живее в Париж, понеже е много мила, талантлива и непринудена. От Sofia Design Week (1-8 юни) я поканиха за свой гост (Юлия участва в цели три изложби на големия ни дизайн форум), от Програмата пък я поканихме за свой събеседник.
 • Пунктуално

  10 май 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Работилница Пункт са софийските дизайн революционери, затова са ни и толкова симпатични. Мария, Ивайло и Петър използват въображението си и всички материали, които им предостави Случаят, за да сглобяват уникални столове, маси, лампи и закачалки, които, няма да повярвате, че в предишния си живот са били ски автомати, чайници и гардероби. Тези дни тримата са особено заети – готвят своето представяне на Sofia Design Week (1-8 юни), а само преди няколко дни се включиха и в SM&RT Fest с едно много различно пиано в парка Заимов. Отскочихме до тяхната достолепна стара къща за малко студен чай и разговор за дизайн.
 • Душевна хирургия

  16 февруари 2012

  текст Клодин Жендова

  Френският експресионист StepK или Стефан Ришар, както всъщност е истинското му име, подреди първата си изложба в София (можете да я видите в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство до 13 март). Платната му не са красиви. Дори напротив – очакват ви ужасно човешки и ужасяващо въздействащи образи, които заедно образуват една твърде мрачна вселена, изпълнена с въпроси без отговори. Какво е да си артист, здраво стъпил в нашето съвремие, има ли бъдеще, къде избяга настоящето и коя е битката, за която си струва да дадеш всичко от себе си – това пък са въпросите, на които ние все пак успяхме да получим своите отговори.
 • Местен герой

  9 февруари 2012

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Художникът и писател Антон Терзиев плува умело в бурните води на съвременното изкуство, търсейки нови техники за хващане на разсеяните ни умове. Възторгът от откриването на очевидни истини, които ни заобикалят, но често не ги забелязваме, са неотменна черта на работата му – намираме ги и в последната му изложба с поетичното заглавие Съвременни сечива на труда. Този път Антон ни предлага да приюти за известен период нашите ангели и/или демони – как, вижте в галерията на ИСИ.
 • Архитектура, която променя света

  20 октомври 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Архитектурата не значи просто застрояване. Тя може да предложи повече от прагматични решения на днешните ни икономически стремежи. Тя e способна да ни насочи към нови реалности, или поне да намекне за неразкрити възможности.


Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098