• Блясъкът на честното око

  2 април 2014

  текст Славина Илиева, снимки Бен Ритър

  Бен Ритър е млад и интензивно работещ фотограф от Бруклин. Пред обектива му са заставали звезди като Beck, Къртни Лав и Фърги от Black Eyed Peas, снимал е за множество добри печатни издания (Rolling Stone, The New York Times и Playboy), отговорен е за рекламния образ на редица марки (Levis, Budweiser). Бен пристига в София на 23 април, за да открие фотоизложбата си във Vivacom Art Hall (част от платформата Майстори на фотографията), а малко преди събитието в директна презокеанска връзка ни разказа куп интересни истории за себе си и фотоапарата му.
 • .
 • Колекционерът

  19 март 2014

  текст Стефан Иванов, снимки Владимир Томашевич

  Познаваме Недко Солаков като най-успешния съвременен български художник, записал участия в най-престижните биеналета във Венеция, Истанбул, Сао Паоло, Москва, Сидни и Сингапур. На 52-ото издание на Венецианското биенале (през 2007) получава специалната награда на журито. Той е и единственият художник, живеещ в България, канен два пъти на Документа (през 2007 и 2012). Негови произведения са притежание на над 50 световни музейни и публични колекции, включително MoMA в Ню Йорк, Tate Modern в Лондон и Pompidou в Париж.
  Той е и страстен колекционер. Именно в такава светлина го виждаме в изложбата Международен женски ден (галерия ИСИ, до 19 април) – първото публично представяне на част от колекцията на Слава Наковска и Недко Солаков. Частните колекции разголват, показват вкус и воля. Характерните коментари, написани и изрисувани от Солаков до произведенията по стените на галерията, работят не само като част от изложбата, но и плетат мрежи от смисъл, контекст и взаимоотношения, което прави изложбата наистина лична.
  Покрай откриването на изложбата (тъкмо преди 8 март), отскочихме до ИСИ за разговор с големия художник – за смисъла на колекциите, Брьогел и 3D сканирането на човешки тела.
 • Теория за големия взрив

  22 януари 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Познаваме отлично работата на Симон Варсано покрай снимките на стотици театрални представления и филми (български и не само), правени през последните няколко десетилетия. Тези дни фотографът събра 50 от своите чернобели портрети на големите имена в българската култура (Рангел Вълчанов, Йордан Радичков, Стоян Венев, Исак Паси, Коко Азарян, Чочо Попйорданов, Стефан Десподов, Иван Радоев, Радой Ралин, Джони Пенков, Валентин Ганев, Кирил Маричков, Ицко Финци, Георги Данаилов, Милчо Левиев) в благотворителна експозиция, посветена на хората и бездомните животни на София. Срещнахме го в изложбената зала на Гьоте институт, където под безмълвните погледи на всички негови модели поговорихме за неща като авторовото отсъствие от творбата, перфектния кадър и графитите преди и сега.
 • Обектив с две лица

  3 януари 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Борис Мисирков и Георги Богданов вървят винаги заедно – като двете страни на една монета, само че еднакви. Неминуемо е – двамата са намесени във всичко значимо в българското документално кино и фотография през последните години (разбира се, заедно с прилежащите им продуцентската компания АГИТПРОП и Българско фотографско сдружение, на които са съоснователи).
  Тези дни вторият етаж на СГХГ е приютил тяхната авторска изложба Портрети с 80 емблематични фотографии на хора като Койна Русева, Мариус Куркински, Явор Гърдев, покойния професор Крикор Азарян, че даже и на Слави Трифонов и Сергей Станишев. Разпитахме ги надълго и широко за нея в едно мразовито утро, а в замяна те ни показаха едно от тайните си места за снимане и обясниха как се позира на градска контра.
 • Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • Трансформирай Тороманов

  3 декември 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Българската част от глобалната кампания на водка ABSOLUT - Transform Today, е към своя край. Следим я внимателно! Всичко започна с трансформирането на първия участник в нея – диджеят и брокер Николай Въжаров, продължавайки плавно към кулинарните чудеса на Беата.
  Сега е време за големият финал, на който видният сценограф и художник Никола Тороманов ще се превърне в моден дизайнер.
  На 5 декември внимателно подбрани гости ще присъстват на екстравагантното представяне на неговата колекция, което ще се проведе на истински ЖП вагон. В движение, разбира се :-)
  Някакви си часове преди събитието се включихме в твърде напрегнатия график на господин Тороманов с няколко бързи въпроса.
 • Диалектика на преходния период

  18 ноември 2013

  текст Дани Николова

  Михаел Цинганел е архитектурен теоретик, историк на културата, художник, куратор и скъп гост на фестивала Sofia Architecture Week, който за пръв път дебаркира в Пловдив. На 1 декември в Дом на културата, той ще представи дългоочаквания си и най-сетне завършен проект - книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска. Да, толкова интересно е, колкото ви звучи, затова и побързахме да му зададем няколко въпроса предварително.
 • Метаморфози

  16 октомври 2013

  текст Никола Шахпазов снимки Владимир Томашевич

  Познаваме Николай Въжаров най-вече като диджей (и то специфичен, защото не пуска хаус, а синтпоп и ню уейв), но пък знаем, че извън клубните вечери е брокер на недвижими имоти. Тези дни обаче той работи усилено над първия си голям фотографски проект, който съвсем неслучайно е част от кампанията на водка ABSOLUT – Transform Today, в рамките на която активни, творчески настроени хора разчупват наложената представа за себе си, трансформирайки се в нещо ново, неочаквано и заслужаващо цялото ни внимание. Вмъкнахме се в натоварения график на Николай за предобеден разговор за самосним, Depeche Mode и кулинария.
 • Възраждане

  27 август 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Неотдавна, деветима от художниците на списание Дъга – легендарното българско комикс издание (което продължи да живее и след смъртта си), събраха няколко свои рисувани истории в албум, наречен Над дъгата и апетитът на мнозина за ”разкази в картинки”, както почти пренебрежително са били наричани комиксите някога, се изостри. От 10 до 25 септември двата етажа на Съюза на българските художници на Шипка 6, ще предоставят на мнозина същинско пиршество – и за очите, и за душата. Сред имената, които ще зърнем на Първата национална изложба на българския комикс е и Пенко Гелев – художник, илюстратор и автор на комикси, с когото поговорихме за комиксите и отвъд.
 • Стамбулски вечери

  16 юли 2013

  текст Стохрифор Лукомб, снимки Владимир Томашевич

  Тези дни най-често споменаваната тук дума е протести. Горе-долу така е и в разговора ни с поета/журналист/авантюрист/фотограф Димитър Кенаров, с когото обаче обсъждаме не само скандиранията пред Министерски съвет и Народното събрание, а най-вече броженията в Истанбул и културата на гражданско неподчинение в САЩ. Кенаров е способен да дискутира с лекота и дълбочина всичко това – най-малкото защото е видял с очите си всяко едно от събитията, а този месец представи и отличната си фотоизложба за протестите на истанбулския площад Таксим – Газ, вода и революция (разгледайте я в галерия Ластици на улица Герлово 13, ще бъде там до 21 юли).
 • По следите на изгубеното изкуство

  9 юли 2013

  текст Дани Николова, снимки Urban Creatures

  Едва ли има артист, който да вижда света такъв, какъвто той в действителност е. Инак на мига би престанал да бъде творец. От този тип хора е и Божидар Симеонов-Bozko – артист, който предпочита да действа, наместо да говори. Резултатът от почти безмълвните действия са добре познатите ви графити (по протежение на Перловска река, в рамките на графити феста Urban Creatures, както и внушителния блок 57А в квартал Хаджи Димитър), куп изложби, красиви илюстрации в списание Дъга, както и чудесната сценография на постановката на Теди Москов – Ричард ІІІ. Макар да заварихме Bozko блажено отдаден на морска почивка, той все пак отдели малко време, за да поговорим на така сериозната тема – изкуство.
 • Смело сърце

  20 юни 2013

  Дейвид Карсън е вечно усмихнатото лице на смелия, чупещ бариери и прекрачващ граници графичен дизайн. Идеолог на експерименталното издание Ray Gun, което пренареди представите ни за дизайн и типография през 90-те, през последните 30 години Карсън е работил за почти всякакви компании, каузи и музикални банди – от Pepsi и quicksilver до MTV и Nine Inch Nails. Тази събота ще се включи във форума Re-Designing the Frame (част от Sofia Design Week, зала 2 на НДК, 22 юни), но ние избързахме с няколко въпроса към него – за духа на 90-те, Трент Резнър и необходимостта от премерен песимизъм в изкуството.
 • Тя е толкова прекрасна

  12 юни 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Не е необходимо плановете ти да са невероятни, за да се почувстваш невероятно щастлив от реализирането им. Понякога не е нужно дори да имаш планове. Една спонтанна сутрешна хрумка спокойно би могла да прерасне в сериозен социален ангажимент. Досущ като Like. Bulgaria - емоционален и напълно независим проект, представящ красотите на родината (визиите ще видим по време на Sofia Design Week в шоурума на Gamma Design). Невероятно щастлив от реализирането на тези непланувани планове пък е Николай Тонков – онзи, в чиито ум се е родила идеята. С него поговорихме за проекта Like. Bulgaria и острата нужда страната ни да бъде представена пред света така, както заслужава – толкова прекрасна!
 • На полза роду

  22 май 2013

  текст Дани Николова, снимки личен архив

  Помните деструктивните съзидатели (група анонимни млади хора, наречена Destructive Creation) от акцията им В крак с времето, след която паметникът на Съветската армия осъмна преобразен до неузнаваемост. Със сигурност сте забелязали и другите техни дела – цветните сцени за улични музиканти, разпръснати из центъра на града и пресимпатичните шарени пейки в градинката на Св. Седмочисленици. Онова, което не знаете, е кои са тези ”работливи джуджета”, които тайно преобразяват градската среда. Ние също не знаем. Затова ги и потърсихме – за да разбулят мъничко мистерията около себе си и новите си идеи за преобразяване на обкръжаващото ни пространство.
 • Майка нощ

  22 май 2013

  текст Дани Николова

  На 29 май пред Народния театър многожанровият южнокорейски творец Йозмит, наричан гръмко “арт иконата на Ню Йорк”, ще открие първия фестивал DOMA, обърнал поглед далеч на Изток. Освен че е певец, артист, дизайнер, транссексуален активист, будист, жена, мъж, човешко същество и създание с божествена същност, Йозмит се оказа и доста интересен събеседник.
 • Уловени мигове

  15 май 2013

  текст Дани Николова

  Ако обичате красивия детайл и визуализация, то познавате добре работата на Андрю Уитън, Анди Уилшър, Тони Уолискрофт и Пол Харис – истински гурута на музикалната фотография, снимали (на сцената и отвъд нея) герои като Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Oasis, Ейми Уайнхаус, Риана, Кърт Кобейн, Blur, Том Йорк и Ози Озбърн. Изложбата с техни творби Rock Voyeurs пристига в София, подредена в новооткритото пространство Rossini (ул. Славянска 17) от 23 май до 23 август. Ние пък нетърпеливо потърсихме двама от задругата – Тони Уолискрофт и Анди Уилшър, с които поговорихме за фотография, музика, още музика, много музика и малко футбол.
 • Светлини и сенки

  9 май 2013

  текст Анастас Пунев, снимки Владимир Томашевич

  Дори и ежедневно заливаното с визуална агресия око лесно бива впечатлено от огромен човек от коктейлни сламки, изграден във формата на бутилка Absolut, или пък от кинетична човекоподобна скулптура, чийто гръден кош е съставен от магнетофонни ролки. В такава посока мисли и твори Вито Валентинов, а новата му скулптурна инсталация и рисунки можете да видите в галерия Васка Емануилова, до 19 май. Това са и неговите научно-артистични разсъждения на тема светлината и нашето възприятие за нея. Името на изложбата – Секстетът на Сийфърт, провокира повече размисли, отколкото отговори. Както винаги при Вито.
 • Париж, но не съвсем

  21 февруари 2013

  текст Дани Николова

  Деян Янев е от онези хора, които могат да превърнат нещо наглед обикновено (като пътешествие до стандартна туристическа дестинация като Париж) във необикновено, почти сюрреалистично визуално пътешествие. С други думи, той е от най‑добрите представители на младото поколение български художници, а конкретният повод за срещата ни с него е изложбата Деян в Париж (в галерия Арте на Г. С. Раковски 183А).
 • Положението е розово

  13 февруари 2013

  текст Анастас Пунев, снимки Личен архив Кокимото

  Не е ясно коя е по-адекватната реакция на визуално натоварените (но в никой случай натоварващи!) картини на Калоян Илиев-Кокимото – дали да се усмихваме на ироничния му прецизен поглед към света, или да се уплашим, че обитаваме същия този свят? Животът в розово в Галерия за модерно изкуство (изложбата ви очаква там до 28 февруари) е новата задача за решаване, а както личи от това интервю, Кокимото не е готов да услужва с жокери.
 • Създай нататък

  3 януари 2013

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Големият Франк Гери казва, че архитектурата трябва да говори за времето и мястото си, но и да се стреми към вечността. Не сме сигурни каква част от софийската архитектура ще остане вечна, но пък се срещнахме с артистичния дует KuMar Office, за да потърсим тяхната професионална и лична гледна точка. Архитектите Евелина Куртева и Петър Маринов са отговорни да ни е толкова хубаво в някои от най-добрите столични заведения – Motto, Spaghetti Kitchen, One More Bar, Spaghetti Company 2 и 3, Lavanda, а мечтите им стигат далеч отвъд дизайна.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098