• Нарисувай ми приказка!

  13 октомври 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Петър Станимиров е художникът, скрит зад псевдонима Pеter Stan –
  име, в което всеки истински фен на Стивън Кинг се е вглеждал продължително, изучавайки илюстрациите към любимите си книги. Петър Станимиров е и издателят, отговорен за над 100 книги-игри, но и художник на комикси за списание Дъга. Правил е също плакати, компютърни игри и илюстрации на детски книжки. Срещаме се с него в American Corner на Столичната библиотека, където е наредена неговата тематичната изложба Вдъхновен от Стивън Кинг, за да разберем какво друго го вълнува и защо не се страхува от героите на американския майстор на хоръра.
 • .
 • Пълна промяна

  11 август 2011

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Архитектите идеалисти от сдружение Трансформатори действат на територията на София (от време на време и в Пловдив) вече трета година, преобразявайки градския пейзаж със смели и креативни идеи. Само преди два месеца превърнаха електроревизионните кутии и табла по улица Шишман в графити фантазии, а преди това върнаха футуристичната красота на една забравена спирка в Дианабад и монтираха огромна пейка гаечен ключ пред Модерен театър. Точно на тази пейка срещаме един от основателите на сдружението Августина Велева и друг стар боец от екипа – Гергана Тилева. Следва разговор за софийските потайности, неочаквания идеализъм у българските младежи и новата акция на Трансформатори – TabloID, която тече в този момента на гребната база в Панчарево.
 • Букви, букви, букви

  14 юли 2011

  текст Деница Стефанова, снимки eventmarketing.bg

  Фестивалите през лятото не се ограничават само с морския бряг, Борисовата градина или ул. Шишман. За някои събития е важно артистите да бъдат поставени в естествена среда – в канала на Перловската река например. Точно там, близо до Герена, на 9 юли се случи графити фестът Urban Creatures, който събра 20 от най-добрите български графити артисти и им даде зелена светлина да творят. Каналът никога повече няма да е същият, а скептицизмът по отношение на стрийт арта е излишен – като всяко изкуство и уличното си има своята публика, идоли и несъвършенства. И за да не говорим наизуст, се срещнахме с един от участниците в Urban Creatures – GOAT, графити артист, добре познат в уличните среди.
 • Дълбоко над земята

  16 юни 2011

  текст Иглика Станкова, снимки Илиян Ружин

  Ния Пушкарова е същински водовъртеж. За секунди успява да те въвлече в нейния артистичен свят и да те накара да почувстваш, че всичко е възможно, стига да го поискаш. Тя е художник, фотограф, председател на сдружение Име, а в съзнанието й като че ли постоянно кипят идеи, които тя упорито осъществява. Като тази за Водна кула арт фест, който започва съвсем случайно, но постепенно се превръща в международна платформа за експериментално изкуство. Дни преди началото на поредното издание на арт фестивала (от 24 до 30 юни) Ния Пушкарова намери време, за да ни разкаже повече за себе си, изкуството и произхода на добрите идеи.
 • Maria All Around

  2 юни 2011

  текст Гери Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Мария Тодорова е един от кураторите на третия Sofia Design Week (10-18 юни) – единственото събитие от подобен мащаб, което поставя на дневен ред темата за дизайна в българското общество. Тя се е заела с вълнуващата задача да подбере най‑добрите сред най-добрите, които да се представят на родна земя. След множество професионални успехи в българския рекламен бизнес в момента тя води собствена агенция – Next-DC. Мария е най-подходящият човек, който можехме да разпитаме какво се случва в кухнята дни преди старта на форума.
 • Светецът

  12 май 2011

  текст списание Едно, снимка Maria Spann

  Джерърд Сейнт e факир в музикалния дизайн, едновременно перфекционист и пънкар, справящ се еднакво добре с модни сесии, фотографски книги и бранд идентичности. Работил е върху оформлението на ключови албуми на страхотни агенти като Beck, Goldfrapp, Марк Ронсън, The Charlatans, Keane, Basement Jaxx и Snow Patrol, а на 11 юни ще се включи с лекция в тазгодишното издание на Sofia Design Week. Тези дни се труди над визиите на няколко музикални лейбъла и банди и вече очаква вашите оферти за първата си нощ в София.
 • СОЦиалната мрежа

  9 декември 2010

  Васил Тучков е на 25, никога не е висял на опашка за банани и в спомените му Kореком е като сет от Междузвездни войни. Въпреки това смята, че несъстоялият се разговор за близкото ни минало има значение тук и сега. По тази причина темата на новия му авторски проект Living Museum е именно соцът – заповядайте на безопасна разходка обратно към социалистическата реалност и не забравяйте, че въпреки всичко за някои това време е равно на тяхната младост.
 • Вертикална линия

  30 септември 2010

  Родриго Фика е чилийски алпинист и пътешественик, част от първата експедиция, прекосила успешно Южните ледени полета на Патагония. За много авантюристи това е като да си сред първите, стъпили на Южния полюс. Оттогава са минали десет години, през които катеренето го е водило на всички континенти без Африка. Последната му спирка е концептуалното пространство The Fridge, където ще покаже изложба и ще разкаже за родината си Чили и неповторимите възможности за алпинизъм и катерене там. Освен увлекателни разговори и филмов материал, събитието ще бъде допълнено и с ароматни чилийски вина.
 • Рисуващият човек

  13 май 2010

  Ако напоследък човек ползва медиите само като консуматор, ще си каже, че Ясен Гюзелев се е завърнал от дълго пътуване в далечна страна, от което е донесъл Алиса и всичките й чудеса. Истината е, че въпреки многото си пътувания един от най-ценените български илюстратори обикновено си стои тук. Едновременното откриване на изложбата му в Националната художествена галерия и излизането на Алиса в Страната на чудесата с негови илюстрации просто не можеха да отминат незабелязано. Затова не се стърпяхме и ние да скочим в заешката дупка и да го последваме в необикновения му визуален свят.
 • Завръщане в бъдещето

  5 май 2010

  Никола Шахпазов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Пейо Колев умее да говори. Може да ви разкаже за почти всичко относно стара София и Третото българско царство – от това какво се е случило с едното крило на военното министерство до това как французите са чупили наши самолети след Първата световна. Още повече му се удава издирването на стари снимки и изрядното им категоризиране – именно той поддържа впечатляващия исторически фотосайт Изгубената България. Миналата седмица пък стартирахме нашето сътрудничество с него под формата на новата ни подрубрика Минаха години. Преди първия рожден ден на сайта седнахме с Пейо пред Военния клуб за кафенце и разговори за бъдеще и минало.

 • Колекционерът

  25 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Фелия Барух

  Свързваме името на Еми Барух с няколко доста важни събития за културния ни живот, сред които знаковата изложба на Пабло Пикасо в Галерията за чуждестранно изкуство през 2008, която бе посетена от рекорден брой зрители. Проектите, зад които застава, обикновено ни измъкват от летаргичния сън и ни карат да се поразходим навън за освежителна доза изкуство. Иначе Еми е още публицист, преводач – предимно от испански, и човек, който не обича да стои на едно място. Истински колекционер на ценни моменти.
 • Време за жени

  11 февруари 2010

  Никола Шахпазов

  От няколко месеца в Програмата си имаме особено красива гостенка от Скандинавия – най-голямата комиксова звезда на Норвегия Неми Монтоя. Има защо да я обожаваме – тя е чернокоса, иронична, с предпочитания към готик метъла и големите уискита след 7 вечерта, точно както трябва. Време е да ви запознаем със създателката на Неми Лисе Мюре – толкова подобна и толкова различна от своята рисувана героиня.
 • Културен активист

  28 януари 2010

  Светлана Куюмджиева

  Сигурно е, че ще откриете Веселина Сариева или заета с подготовка на арт събитие, или просто в жизнерадостно и силно заразително настроение. Тя действа основно в Пловдив, където се занимава с няколко качествени инициативи, сред които галерия Сариев, която стопанисва заедно с Катрин Сариева, фондацията Отворени изкуства, която организира Нощта на музеите и галериите в Пловдив, и artnewscafe, а не отказва и от още. Веселина успя да завовюва собствено място под слънцето и да се превърне в една от най‑симпатичните фигури в родното изкуство и съвременния градски живот.
 • Испанец в Ню Йорк

  7 януари 2010

  текст Александър Величков

  Едуардо Аниевас ни е симпатичен, при това доста. Художник с особен интерес към градските теми, голото женско тяло и меланхолията, влюбен в Ню Йорк испанец, фен на Боб Дилън и професионалист в разхождането на куче, Едуардо е един от онези многолики младежи, с които можеш да си говориш почти за всичко. Това и направихме – малко след новогодишната суматоха, точно преди да пристигне на 11 януари за откриването на първата му изложба тук.
 • Walking in My Shoes

  10 декември 2009

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Дизайнерският проект Rockacoca ни спечели за нула време със страхотните си ръчно рисувани кецове – хем бунтарски, хем стилни, но най-важното – уникални. Зад Rockacoca се оказаха две млади дами – Соня Анастасова, която се занимава с дизайна, и Анжелика Петрова, която се грижи за това повече хора да харесат техните продукти. Втората задача не е никак трудна, имайки предвид, че момичетата изработват истински произведения на изкуството, с които можем да се поразходим както до клуба, така и на някое лъскавко събитие.
 • Материално момче

  17 септември 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Ще познате Николай Сърдъмов по материалите – толкова е смел, че прави бижута от рециклирана гума, латекс, парчета от матрьошки и дори от захар. Съвсем наскоро забрави за миг тези си пристрастия и ни покани в Тайната градина – серия пръстени, обици и брошки във формата на бръмбари и пеперуди от скъпоценни материали. Тази седмица е време за нова игра на провокация – Николай се включва в проекта Clothes: Presented на Иван Асен 22 с пластмасовите си шарени гердани, между чиито топчета изскача по някой друг женски ток. Хм, изглежда интересно.
 • Келтски мотиви

  27 август 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Фотографът Иво Хаджимишев е голям и това не е никаква новина. Пожизнен член на Кралското фотографско дружество, г-н Хаджимишев се отличава с нещо, което е толкова дефицитно днес и се нарича стил. Откриваме го и в естетските му проекти, и в неизменната лула, която обича да пуши, докато разказва поредната история от множеството си бродения по света и у нас. Беше крайно време да поговорим с него – малко преди да представи изложбата си Светлописи от Ирландия на Аполония и да получи голямата награда на фестивала.
 • Хладилен ефект

  20 август 2009

  текст Дима Чакърова

  Наскоро отвори врати арт пространство, което обещава свобода за изява на млади, независими автори. Стана ни любопитно кой стои зад проекта the fridge и отскочихме до бившата Шоколадова фабрика, за да се срещнем със създателките му Ивана Ненчева и Наталия Тодорова. Преди 5-6 години двете се запознават в Академията, където Ивана учи Дърворезба, а Наталия – Металопластика, после откриват общото си любопитство към стъклото като материал и накрая, след пътуване до Франция се хвърлят в бурните води на независимото съвременно изкуство. Какво държи главите им над водата, ни разказват една през друга и с ударни дози смях.
 • Единична бройка

  23 юли 2009

  текст Дима Чакърова

  Попитахме кое е това момиче, което прави брошки във формата на медуза и колиета от медицинска тръбичка за системи с перли, и получихме отговорите от самата Нева Балникова. Оказа се, че освен с дизайнерски места като Totally Erected и Paradise Garage Нева е замесена и в проектите на ателие Пластелин, на което е съосновател, преживява известни залитания към сценографията, а последната й страст е свързана с ръчно изработените творения от хартия. Накратко – уникален екземпляр.
 • Лица назаем

  14 май 2009

  текст Дима Чакърова снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Белгийката Изолде Принджърс, която през последните 11 години бе част от софийския артистичен живот, слага край на "българския" си период с представянето на книгата The Book of Faces и изложбата на майка си Саския Пинтелон. Намерихме Изолде между два полета и я помолихме да поразрови детските си спомени, преди да ни издаде част от бъдещите си проекти.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098