• Момичешки игри

  30 април 2009

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Нежеланието на три художнички да играят по правилата на големите роди общата изложба Момичешки истории. Неслучайно светът на Уики (Мая Бочева), Пипилота (Ирина Памятних) и Еличката (Елица Сабинова) е пълен с кукли, феи, целуващи се девици и приказни самураи. Вече отскочихме до Апартамента за първата част от изложбата, в която Пипи и Ели ни завъртяха главите с приказно-еротични принтове и хартиени кукли. Предстои продължение, в което ще се включи и Уики със своите детски илюстрации. Искахме да съберем цялата приятелска дружинка, но пътуване до далечен Китай попречи на Еличката да се включи. Затова пък Пипилота и Уики бяха на линия.
 • .
 • Животът ти е поп-фолк

  23 април 2009

  текст Никола Шахпазов снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Това интервю е истински прецедент за Програмата – едва ли скоро на нашите страници ще откриете статия, в която думата чалга да се използва толкова много пъти. Имаме си обаче добра причина – през последните месеци Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова се трудеха по организацията на първата по рода си изложба, свързана пряко с явлението, наречено поп-фолк, турбо-фолк или просто чалга. Изкачихме се до 12-ия етаж на софийски блок, за да чуем техния разказ за неочаквано веселата им изследователска мисия до планетата Чалга. И обратно.
 • Дългата разходка

  9 април 2009

  Дима Чакърова

  Някои хора в Лондон и Ню Йорк познават Виктория Оризарска като кредитен анализатор. Тези, с които се е запознала в Азия, Австралия и Южна Америка по време на околосветското й пътешествие, я знаят просто като момичето от България. За една година съвсем сама обикаля 15 държави, документирайки всяка своя крачка с фотоапарат. На чаша черно кафе Виктория ни разказа за дългия път, изложбата й Една година около света и свързаната с нея благотворителна кауза на Room to Read, която ще осигури образователни стипендии на момичета в Лаос.
 • За ентусиазма на кръга от ентусиасти Перде

  26 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Обикновено свързваме датата 22 март с пукването на пролетта. Четирима варненци обаче на този ден отбелязаха втората годишнина от основаването на алтернативното артистично сдружение, нееднозначно наречено Перде. Определиха се като „кръг от ентусиасти, обединени от своите интереси към културата, изкуството и всякакъв вид творчество, което е оригинално и провокира размисли, дискусии и себеизразяване” и за две години успяха да създадат една нова традиция, обединена около идеята, че късата форма на кино езика е най-контактният жанр по отношение на младите хора.
  Любомир Сергеев е един от четиримата ентусиасти зад Перде. Занимава се професионално с фотография от 12 години и в момента работи над няколко тежки национални рекламни кампании, а следващата му самостоятелна изложба вероятно ще бъде през септември в София.
 • Разкош & индулгенции

  5 март 2009

  текст Евгени Попов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев Студио

  Без да сме отявлени франкофони, нямаше как да пропуснем Over Indulgence – изложбата на любимия ни илюстратор Ясен Згуровски, която се открива във Френския институт този петък заедно с второто Apero Elektro парти. Познаваме характерния стил на Ясен отдавна – подписът му стои под илюстрации в куп български и чужди издания, сред които 1, Eгоист, Intro и Капитал. Работил е и върху дизайна на доста флаери и плакати, негова идея е и впечатляващата експлозия от цветове в интериора на Coffee House. Подмамени от почти магическото въздействие на определения като поп арт, ню романтик и куиър траш, потърсихме Ясен за повече подробности около изложбата и нещата, с които се занимава в момента. Той ни засипа с пера, злато, звезди, корони, жени-славеи и разкош.
 • Взор към миналото

  26 февруари 2009

  Петя Тодорова

  Кристин Юрукова пише във всички литературни жанрове. Издала е девет книги с поезия и проза и току-що е завършила десетата. През 2007 печели първа награда в националния конкурс за роман с Планът на Париж (на фондация Развитие 21). И ако това е най-голямото й отличие, то в никакъв случай не е единственото – обрала е също и националните награди за разказ, поезия, роман, есе. Загърбила е юридическото си образование и се е посветила на призванието си – да твори. Най-вече в областта на словото, но не с по-малка страст държи и четката, когато рисува. Събрала е свои живописни, иконописни и графични неща в експозиция, която носи прово-кативното име Естьестьво с пояснителна бележка: За Природата, на която сме и околни. Кристин разказа първо за изложбата, после за някои от книгите си, а когато се впусна в историята, всичко наоколо притихна.
 • Графитен образ

  26 февруари 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Благо Стойчев

  Преди да видите лицето му, най-вероятно сте чували името му, а още преди това сте виждали и на какво е способен с малко цветен спрей и походящо пространство от градската среда. Nassimo (подвизаващ се още като Nast или Naster) е истински стрийт артист и създател на първата родна книга с графити арт – Napalm Graffix. Предстои да видим и над какво е работил през последните 3-4 месеца в първата му самостоятелна изложба в галерия 1908, включваща над 50 непоказвани платна, както и скулптура, боди арт фотографии и видеоматериали.
 • Портретът на един артист

  19 февруари 2009

  текст Диана Георгиева

  Люсиен Клерг може да разкаже хиляди истории – при това всяка от тях ни се струва златна. Фотограф с над 60-годишна практика, фанатично привързан към голото женско тяло и испанската корида, мосю Клерг е и приятел на гениални творци като Салвадор Дали, Жан Кокто и Пабло Пикасо. Свикнал е да го разпитват на дълго и широко най-вече за дон Пабло – на него е посветил фотокнигата си Моят приятел Пикасо, снимки от която са включени и в изложбата на Пикасо в София. Този петък Клерг ще разказва своите истории и в Червената къща – ето няколко в аванс.
 • Art&Bar

  12 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Около Веси Сариева винаги се случва нещо интересно. Артистичната и  креативна млада жена е неизчерпаем източник на идеи – все необичайни, но винаги интригуващи. Поредната й провокация към нас се нарича Приятели зад бара и ще се случва в нетрадиционното пространство на нейното кипричко Artnewscafe. В същността й е залегнала тенденцията да кани творчески натури, които да изпълняват функцията на гост-бармани в заведението за един ден. Освен че ще приготвят напитки за клиентите, те ще показват и свои арт-проекти. Първият „приятел зад бара” e Райчо Станев – визуален артист, графичен и уеб дизайнер, майстор на домашен ром. През целия ден на предстоящата неделя Райчо ще обслужва посетители и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови проекти, инсталации, илюстрации.
 • Agent Provocateur

  12 февруари 2009

  текст Емил Христов, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  Има едни хора, които с настойчиво постоянство изскачат в ежедневието ни сякаш от нищото, за да ни смутят, провокират или дори изплашат. Някои места предполагат и дори настояват за подобни интересни срещи, а понякога ги правят абсолютно неизбежни. В такава точка на завихряне на творчески енергии очакваме да се превърне и наскоро откритата проект-галерия 11 август, намираща се на едноименната улица, на броени пешеходни минути от храм-паметника Св. Александър Невски. Нищо богоугодно обаче не вещае програмата на галерията за февруари и март, когато под покрива й се подслонява сборна изложба със заглавието Еротикон.
 • Изкуство по време на криза

  15 януари 2009

  тект Галина Керемедчиева, снимки личен архив

  Изкуството не се страхува от заплахите на световната икономическа криза! Особено когато за него се грижат опитни арт мениджъри като галериста на варненската галерия за българска класика и съвременно изящно и приложно изкуство Актив Арт.
  Ваня Маркова е не само лицензиран оценител на художествени произведения, но и автор на лирични миниатюри, които можете да прочетете в ХуЛите зад псевдонима Markoni55; специализирала е Маркетинг и реклама и Връзки с обществеността.
  Срещаме се в една от залите на галерията, където за всеки има по нещо и където никой не е длъжен да познава всички автори и стилове в живопистта.
 • Място за вяра

  15 януари 2009

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  В лова за интересни дрехи минаваме редовно през чудния малък бутик Paradise Garage и напоследък все по-често се оказваме в пробната с някоя красива и оригинална рокля с етикет VЯRA. Попитахме и разбрахме – зад тази марка стои същата Вяра Бориславова, която споменаваме покрай разни модни събития, особено акциите на Нели Митева в шоурума на Иван Асен 22. Дойде моментът да се срещнем с Вяра и очи в очи – намерихме я в ателието й и поговорихме за новата й колекция, улиците на Париж и голямото чудене пред гардероба. Тази година чакаме да отвори и собствено си място за VЯRA.
 • Спомени от раклите

  14 януари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Тя съчетава в себе си всички преимущества на младостта: очарование, дръзновеност и упоритост. Но не с това се изчерпват нейните качества, защото тя е и безкрайно талантлива. Твори в сферата на живописта и модния дизайн. Има няколко самостоятелни изложби зад гърба си, както и участия в колективни. Тя е Силвия Павлова и идва от София, за да покаже новите си картини. Преди това увлекателно разказа за тях и за някои други неща.
 • Един пловдивчанин от Англия

  18 декември 2008

  Повод за интервюто с Дейвид Хейууд даде изложбата, която предстои да открие художникът в една от младите пловдивски галерии Студио 9. Наречена простичко Нова живопис, неговата коледна изненада към пловдивчани може да бъде видяна в дните от 20 до 27 декември, от 15:00 до 19:00 часа. Дейвид Хейууд е от Великобритания. Завършва философия, а през 2000 се дипломира като бакалавър по изящни изкуства. Малко след това се установява в Пловдив. На практика неговата артистична биография се развива активно именно тук. Прави редица самостоятелни изложби и се включва в много колективни. Освен с живопис, художникът експериментира и с инсталация, и със скулптура. Участвал е в повечето прояви на сдружение Изкуство Днес. За него можете да научите също и от: www.dheywood.net.
 • Изкуството поражда изкуство

  18 декември 2008

  Петя Златанова

  Случвало ли ви се е да срещнете жив класик? Като просветление е. Чувстваш, че може да не ти се случи никога повече. Или че по някакъв невидим начин ще те зареди с божественост. Преди няколко дни се запознах с един от най-големите български експресионисти Юрий Буков. Негови картини са собственост на колекционери във Франция, Белгия, Холандия, Германия, САЩ и Япония. За 2008-ма година има седем мащабни изложби. Цитира Пабло Пикасо с идеята, че “за да завършиш една картина, трябва да й отнемеш живота”. Затова не обича да финализира работите си докрай. Експресията и емоцията на мига са верую за Юрий Буков. Той получи големия приз на Второто балканско квадринале на живописта 2008’ Митовете и легендите на моя народ. Самият Юрий Буков жив мит. Срещата ни започна с това, че за първи път идва в Стара Загора…
 • Живописта е нещо прекрасно

  11 декември 2008

  Срещнахме се с Никола Певичаров ден преди Никулден, на който откри своя самостоятелна празнична изложба живопис. Позволихме си да го върнем малко назад във времето, тогава, когато живописта все още е била неподозирана страст, а животът му се е въртял около дизайна – пространствен и моден (Природонаучният музей в Пловдив е негово дело, бил е и главен дизайнер на завода за кожени облекла Пулпудева). След това разказа за настоящата експозиция, подхвърли нещо за предстояща във Франция и сподели желанието си за юбилейна през 2010 – живот и здраве. Отдавна е спрял да води отчет на самостоятелните си и колективни изяви, загубил е бройката през годините. Открил е свободата да изразяваш себе си и ни я демонстрира.
 • Джобен формат

  27 ноември 2008

  текст Никола Шахпазов

  HMSU изкарват вероятно най-добрите флаери наоколо и това не може да остане незабелязано. Покрай техния Drum’n’Jazz на 29 ноември решихме да задълбаем в темата и да разберем кой е виновен за супердобрите им графични решения. Стигнахме до няколко имена, но едно се открои – някогашният графити артист, настоящ емси и дизайнер Георги Касабов, известен още като Ndoe, Жорката и Смотан MC. Наложи се да го привикаме в обедната му почивка, за да ни обясни как вижда графичния дизайн и флаер културата у нас и къде, по дяволите, се скриха DRS напоследък.
 • Think Slim

  27 ноември 2008

  текст Ана Сенкова

  Титлата Royal Designer for Industry не се дава на случайни хора и важи до живот. През 2003 я получава Терънс Удгейт – британски дизайнер на мебели, известен с изчистената визия и изключително финия дизайн на своите продукти. И докато производители от ранга на Cappellini, Moroso, SCP и Established & Sons се надпреварват да материализират хрумванията му, Удгейт излиза с нови.
 • Истории с тяло

  13 ноември 2008

  Петя Златанова

  На 17 ноември е откриването на петата самостоятелна изложба на Диана Петрова Истории с тяло. Човешкото тяло като обект, поставен и “разигран” в различни визуални ситуации. Тялото като отделен живот, различно измерение.
 • Design@BG

  9 октомври 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Андреан Нешев е дизайнер и събирач на културни изрезки, буквално. Първо напада улични постери с макетно ножче, после сглобява от парчетата една позната/непозната българска идентичност и накрая смайва професорите си в Германия с готовия дипломен проект. Сега идеята продължава в книга – Visual Cut Bulgaria, която представя работата на 23 български студиа и артисти в комуникационния дизайн. Епохален труд! В този момент книгата излиза готова от печатницата, а преди да я покаже официално на Биеналето на дизайна на 11 октомври, Андреан призна, че без старото лого на БНТ, историята просто нямаше да е същата.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098